Sanctum: Štajerski otisak Burgundije

Sanctum: Štajerski otisak Burgundije

Jedno od najprijatnijih iznenađenja poslednjeg Grand Tastinga bila je slovenačka vinarija Sanctum iz sela Lipoglav u Štajerskoj čiji vlasnik Marko Podkubovšek kaže kako su oni u stvari slovenačka verzija burgundskog podruma u kojem glavno mesto zauzimaju dve tradicionalne burgundske sorte – pino noar i šardone.

Sanctum je latinska reč koja se odnosi na nešto sveto, tajanstveno, skriveno. Podkubovšek voli da misli kako su i njegova vina upravo takva, a sorta koja ga posebno inspiriše i fascinira je pino noar koji se u okolnim vinogradima izgleda gaji još od 12. veka. Naime, u obližnjem selu Žiče nalaze se ostaci manastira posvećenog Jovanu Krstitelju kojeg su krajem 12. veka nastanili kartuzijanski monasi iz Burgundije i tu, prema predanju, posadili prve čokote pino noara u ovom skrivenom kutku Štajerske.

Sanctum (8)

- Ako su ova klima i položaj bili dobri za kartuzijance da tu posade pino crni, biće da su onda dobri i za nas – priča Podkubovšek dok sedimo na terasi njegove impozantne vinarije odakle se pruža pogled na okolne vinograde.

Vinarija je osnovana 1999. godine i ima 7,5 hektara vinograda raštrkanih po obližnjim padinama. Najniži su na 320 metara nadmorske visine, a najviši idu do 500 metara, često na izrazito strmim delovima tako da se u njima svi poslovi obavljaju ručno. Vinarija godišnje proizvede nekih 90.000 boca podeljenih u dve linije – Classic i Prestige. Sva vina su barrel fermented s tim što su Classic bila u velikim buradima od 500 litara, a Prestige u manjim od 230 litara kakva se koriste u Burgundiji.

Sanctum (1)

- Vina su dobra onoliko koliko je vinar ispoštovao zemlju i vinograd. Tu nastaje razlika između odličnih i vrhunskih vina, za laika neuhvatljiva, ali za onoga ko poznaje vina jasna razlika – kaže Podkubovšek koji je kao istaknuti privrednik u Titovoj Jugoslaviji i kasnije živeći u SAD imao prilike da proba mnoga najcenjenija vina u svetu. – Mene zanimaju samo najbolje stvari. Kod vina nemam kompromisa, ono mora da bude vrhunsko i da nosi obeležje našeg terena i iskustvenog nasleđa. A vinogradarska tradicija u ovom delu Štajerske je ogromna, barem od 12. veka.

Sve to da se naslutiti u Sanctum vinima koja su pre svega karakterna i izrazito mineralna, a zatim i elegantna, sortno precizna i u besprekornom balansu.

Sanctum (28)

- Naša filozofija je prirodna, zdrava vina. Vina koja se proizvode spontanom fermentacijom i na sopstvenim autohtonim kvascima što im daju karakterističan pečat zemlje sa koje potiču. Verujemo da je proizvodnja dobrog vina čvrsto povezana sa poštovanjem prema zemlji, sa spoznajom vinara o održivoj proizvodnji i njegovim minimalnim uplitanjem u sazrevanje vina u podrumu – objašnjava Podkubovšek.

I doista, Sanctum Pinot Noir je po mnogo čemu unikatno vino nastalo nakon tri nedelje maceracije i odležavanja u korišćenom francuskom hrastu od 12 meseci pa do dve godine u zavisnosti od berbe i toga da li ide u Classic ili Prestige liniju, te zatim bez filtriranja biva pretočeno u bocu. Na nosu osvaja aromama brusnice i kompleksnim vegetativnim notama. Osećaj u ustima je u početku prilično intenzivan ali posle par minuta elegancija, svežina i zavodljiva pitkost vas potpuno preuzimaju. Bez mnogo dileme jedan od najboljih primera pino noara burgundskog stila u regionu s jasnim atributima vrhunskog teroar vina.

Sanctum (12)

Uz pino noar, po kome je Sanctum izuzetno cenjen u SAD i na čije tržište izvoze najveće količine vina, glavne sorte u vinogradima su još šardone i sira (širaz).

Šardone je, baš kao i pino, još jedna velika priča ove uzbudljive vinarije. I tu je dominantan burgundski stil gde u prvi plan dolaze mineralanost, bogate kremaste teksture, gde na ukusu preovlađuju zrela jabuka i limun, te fine note vanile i tosta koje se razvijaju u kontaktu s hrastom. Sanctum ima nekoliko etiketa od ovog grožđa – Chardonnay Classic je sortno precizan primer nešto hladnijeg kontinentalnog podneblja, harmoničan i lako razumljiv ali nikako dosadan;

Sanctum (55)

Chardonnay Nature ima intenzivno zlatnu boju, zrele arome limuna i ananasa i intenzivan ukus kojim dominiraju koštuničavo i tropsko voće; Chardonnay Prestige nastaje samo u najboljim godinama s izabranih parcela, znatno kompleksnije vino od prethodna dva i poseduje sve što tipični ljubitelji šardonea traže, pa verovatno i više od toga.

Još jedno vino koje u vinariji prave samo u najboljim godinama, širaz pod etiketom Red Barrel doista je prijatno iznenađenje za šta je najzaslužnija mikroklima u tom delu Štajerske gde su noći izrazito hladne u periodu vegetacije. Ovo je inače i daleko najskuplje vino u vinariji za koje Podkubovšek kaže da je njihovo „skriveno vino samo za prijatelje“!

Sanctum (31)

Kupaža širaza (60%) i pino noara My Red takođe nastaje samo iz najboljih berbi, izlazi na tržište tek posle pet godina i predstavlja možda i najreprezentativnije vino kuće, ali svakako najkompleksnije.

Inače, oba ova crvena vina dolaze isključivo s najboljih parcela, grožđe se ručno bere, fermentacija je u malim i velikim hrastovim buradima na prirodnim kvascima i flaširaju se bez filtriranja.

Sanctum (35)

Sve to je tek deo onoga što Sanctum krije u podrumu. Tu su i nekoliko odličnih pet-nat vina od belog i crnog pinoa, razigrane mesec dana macerirane kupaže belog pinoa, šardonea i sivog pinoa Leptir, frankovke Kartuzijansko Rdeče posvećene pomenutom kartuzijanskom manastiru iz čije tradicije Podkubovšek crpi veliku životnu i profesionalnu inspiraciju, desertni vermuti Mystery, pa sve do arhivskih šardonea i pinoa.

Ozbiljna vinarija s ozbiljnim vinima za ozbiljne vinoljupce!   |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi