15 vina Šumadije koja morate da probate

15 vina Šumadije koja morate da probate

Kako bi najbrže upoznali neki vinski region najcelishodnije je zaviriti u perjanice lokalnih proizvođača, odnosno vina koja im služe na ponos. Naravno, ima u Šumadiji još odličnih vina i vinarija ali ovih 15 jednostavno morate probati!

Cabernet Sauvignon Reserve 2020, Radovanović

Kaberne sovinjon vinskog maga Mije Radovanovića iz Krnjeva nosi u sebi decenije iskustva i ogromnih uspeha na međunarodnoj sceni, poput velikog zlata u Bergamu na nadmetanju vina od sorti merlo i kaberne, ali i naziv trostrukog pobednika u godišnjem izboru Vino.rs! Raskošno vino, posle dve godine u vrhunskom bariku glavni je i neizostavni deo slagalice etalona šumadijskog kabernea.

Trijumf Rose sparkling 2019, Aleksandrović

Ovaj impresivni penušavac prava je prilika da se upoznate sa potencijalom sorte pino noar u Šumadiji. Rađen klasičnom šampanj metodom, penušavo roze vino posle 18 meseci odležavanja na talogu pruža sve što se od vrhunskog penušavca očekuje: svežinu voća na nosu, hrskavu teksturu, besprekornu sitnu i trajnu perlažu, lepu i podužu završnicu. Poseban doživljaj je uparivanje sa salatama i vrhunskom belom ribom.

Morava 2021, Despotika

Sorta morava dugo je čekala da izađe u fokus javnosti, a kada se to konačno pre nekoliko godina dogodilo u vinariji Despotika su pokazali svu širinu stilova koje ova novostvorena sorta može da ponudi. Klasična inoks varijanta sa 14% alkohola iz berbe 2021 intrigantno je, raskošno i voćno belo vino za sve prilike.

Trivanovic homa vina 13

Sauvignon Blanc 2021, Kraljevska vinarija

Duh šumadijske vinske tradicije naglašava kraljevski grb na bocama vina Sauvignon Blanc, sorte na koju je Šumadija posebno ponosna. Kraljevsku vinariju podigao je Aleksandar I Karađorđević pre 92 godine, obnovljena je 2007, a danas ovo vino boje zlata, egzotičnih voćnih aroma na nosu, punog tela i duge završnice, uglađenim kiselinama čini izvanrednog kompanjona tradicionalnim šumadijskim specijalitetima od sira, pečenja, kukuruznog i belog brašna.

The Merlot 2017, Madžić

Vino dolazi sa položaja Plandište i sve ga je teže pronaći jer su ga konačno otkrili ljubitelji čistokrvnog merloa. I ne nameravaju da ga ostave na miru. Originalan otisak šumadijskog teroara posle 24 meseca u barik buradima i bačvi donosi u čaši prefinjenost tanina ukrštenu sa voćnom eksplozijom u ustima. Organski uzgoj grožđa i manufakturni prilaz sa minimum intervencija čine ga posebno atraktivnim inostranim degustatorima, a 15% alkohola domaćim uživaocima uz napomenu da je vino savršeno harmonično i alkohol neprimetan. Originalno hedonističko i kontemplativno vino uz kockice čokolade.

Shiraz Reserve 2021, Chateau Prince

Rezerva, apgrejdovani otisak onoga što je Chateau Shiraz 2021 iz inoksa već iznedrio, dodatno će proširiti krug ljubitelja ove sorte. Bogat na mirisu, punog ukusa sa dosta začina i 14,5% alkoholno, pomirio je pojedine osobine odrednica syrah i shiraz, odnosno Stari i Novi svet u jednoj čaši.

Cabernet Sauvignon 2019 Limited Edition, Arsenijević

Novo vino na tržištu koje ništa ne prepušta slučaju. Sa 15% alkohola, u respektabilnoj boci, zaokruženo je elegantnom crnom etiketom. Ona u ovom slučaju nije samo puki nagoveštaj vinara da je pred vama najveća uzdanica ovog podruma, već svaka od 3.600 boca nudi i nadu da je legendarni Mija Radovanović dobio dostojnog takmaca kada je vrhunski šumadijski kaberne u pitanju.

pexels pavel danilyuk 8775181
Foto: Pexels

Semillon 2018 ledena berba, Eden

Ponednik u godišnjem izboru Vino.rs u kategoriji najboljeg slatkog ili poluslatkog vina, ovaj uzbudljivi vinski slatkiš iz vinarije Eden u mestu Ranilović, između Kosmaja i Aranđelovca, gustinom, slašću, esencijom aroma zrelih smokava i nagoveštajima osvežavajuće vinogradarske breskve i ušećerene korice mandarine prosto blokira sva ostala čula. Primorava vas da zatvorite oči i otputujete negde daleko od svih dilema i briga.

Miracolo Superiore Sangiovese 2019, Draganić

Ovo je totalni raritet, ne samo kao sorta sanđoveze u Srbiji, već i na policama jer je vino uglavnom rasprodato i nedostupno. Samim tim raste iz dana u dan interesovanje za berbu 2021 koja će uskoro u prodaju. Puno, taninski izraženo i vrlo kompleksno vino voćnih i vanilastih aroma sa reminescencijama Toskane, spakovano je u moćnu bocu iza luksuzne modre etikete. Odležalo je 24 meseca u vrhunskom Radu bariku, a tek dodir merloa i godinu dana odležavanja manje, razlikuje Miracolo Sangiovese od ove perjanice kuće u blistavoj novoj vinariji Draganić u Lipovcu.

Plato 2017, Vladimir

Jedna od najmanjih vinarija Šumadije fokusirana je isključivo na premijum izdanja merloa. Proizvedenih 3.200 boca moćnog i raskošnog vina iz Banje nisu samo najava za premijum kategoriju u nastanku jer ovde je grožđe iz deset godina starih vinograda primenom jako duge maceracije i najsuptilnijih tehnika dovedeno na nivo ekskluziviteta koji opravdava cenu jednog od najskupljih srpskih merloa na tržištu.

Sumarum 2017, Art Wine

Blend 85% merloa i kaberne frana iz vinske oaze Grošnica zapravo je oda crnom i crvenom voću, od sitnih bobica, preko duda do crvene šljive, sve protkano svilenim notama drveta. U saglasju sa značajnom teksturom, ovo je jedno muško vino koje će uz crvena mesa i divljač oduševiti svakog gastronoma.

pexels elina sazonova 1850595
Foto: Pexels

Zagrljaj 2019, Podrum Pevac

Jedan moćni crveni zmaj sa 15% alkohola dolazi severoistočno od Kragujevca. Spoj kaberne frana i sovinjona uz „kibicovanje“ merloa raspametio je svojevremeno sudijski žiri u Slovačkoj gde je na takmičenju Muvina 2021 proglašen šampionom. Linija uspeha nastavila se na Decanteru 2023 gde je osvojena bronzana medalja, ali od medalja daleko su bolja preporuka strasni aromatski naleti preko toplog i podatnog tela vina. Za ljubitelje koji od posebno tostirane hrastovine traže nešto više u vinu, ovo je čaša koja ostaje u pamćenju.

Sojka 2021, Grabak

Prokupac i kaberne u sinergiji namenjenoj najširem krugu ljubitelja slasnih crvenih gutljaja. Novi proizvod vinarije iz Vrnjačke Banje ukrstio je kvalitete prokupca Vivak koji je na Decanteru osvojio zlato i kabernea Siva Vrana koji se pozlatio u Bergamu da bi u laganoj inoks varijanti pružio sočno zadovoljstvo vinske bombone.

70/30 Sauvignon Blanc/Semillon 2022, DeLena

Selo Lipovac kraj Venčaca praktično je poseban centar vinarstva u Šumadiji sa bogatom vinskom tradicijom i danas velikim brojem originalnih vinarija gde je DeLena Baneta Avramovića posebno istaknuta. A u ovoj vinariji se kao efektna kupaža izdvojila etiketa 70/30, skladni spoj sovinjon blana i semijona prožet bogatom mineralnošću besprekronih vinograda na 350 metara nadmorske visine.

Belina Orašac 2022, Matijašević vinogradi

Autohtonu sortu smederevka, pomalo skrajnutu iz shvatanja premijum kategorije, uspeli su u ovoj mladoj vinariji da vrate u žižu interesovanja zahvaljujući dobrim ocenama na svetskim takmičenjima, a poslednja potvrda kvaliteta njihove smederevke dolazi od strane čuvenog Džejmsa Saklinga (James Suckling) koji je ovom vinu podario respektabilnih 91 poen. Srednjeg tela i jansih citrusnih nota, savršeno je letnje vino i pratilac brojnih jela, pa i onih iz kazana.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi