Somborska Vinska mušica

Somborska Vinska mušica

Sombor je mnogima znan iz brojnih pesama tamburaša, pa i onoj gde „žene piju vina“. Ali mimo kafanskih elegija i veselih bečaraca u ovom ljupkom gradu na severu Bačke ima u suštini malo pravih mesta gde se pije vino. Izuzetak je „Vinska mušica“ nedaleko od centra grada, vinoteka i vinski bar vinarije Vrt koja je poslednjih godina izrasla u lidera lokalne vinske scene.

Ova mala porodična vinarija koju vode Radoslav i Gabrijela Tripković postala je predmet interesovanja šire vinske javnosti nakon što je njihov pino griđo Pesak sivi 2021 dobio priznanje za najbolje belo vino Blakana na prvom ocenjivanju u okviru Wine Vision by Open Balkan, ostavivši iza sebe pregršt poznatih vina iz još poznatijih vinarija.

Vrt (21)
Radoslav i Gabrijela Tripković u ambijentu „Vinske mušice“ 

Uspeh je došao u pravi čas, u trenutku kada su Tripkovići krenuli u proširenje kapaciteta vinarije i izgradnju nove degustacione sale u selu Riđica, gde se vinogradi i vinarija nalaze, nekih tridesetak kilometara od Sombora. Za to vreme stara degustaciona sala i prodavnica vina „Vinska mušica“ u okviru porodične kuće u Somboru takođe je doživela izvesne promene i postala novo staro omiljeno mesto za ljubitelje vina ne samo Sombora, već i šire okoline.

- Dolaze nam sada redovno gosti iz Beograda i Novog Sada, ali i dosta stranaca, iz Hrvatske, Mađarske, sve više i Rusa koji su čuli da ovde mogu da probaju dobra autentična vina ovog dela Vojvodine – priča Radoslav koji je praktično udvostručio proizvodnju u poslednjih godinu dana flaširavši oko 30.000 buteljki vina iz berbe 2022.

Vrt (30)

„Vinska mušica“ živopisan je prostor neobične topline, ispunjen svakojakim predmetima koje su Radoslav i njegova supruga godinama sakupljali. Nema tu vidljive ideje o stilu enterijera, sve je nekako sponatno, par fotelja u jednom delu, sedeća garnitura u drugom, masivni drveni stolovi i police s vinima, karirani stolnjaci, starinski escjag, mali šank u uglu. Tu je i šporet ako treba da se pripremi ozbiljnija zakuska za goste. Kao da ste kročili u neku letnju kuhinju gde vas domaćini dočekuju kao dragog gosta. Opušteno, bez formalnosti. Tako izgledaju i degustacije, gde se od vina proba sve što poželite uz autentične zalogaje bačke trpeze.

- Krenemo s penušavim vinom, pa belim, roze, crvenim. Na kraju desertna koja su kod nas veoma popularna. Šta da vam kažem kada smo prošle godine samo u Novom Sadu i tu po Fruškoj gori prodali čak 3.000 boca aromatizovanog slatkog vina Dark Ridjo Wine – kaže Radoslav.

Vrt (20)

U vinariji ipak najviše pažnje posvećuju belim vinima. Sva su iz inoksa i dolaze iz vinograda zasađenih na tlu gde se ispod površine nalaze značajni slojevi peska. Odatle i odrednica pesak u nazivu gotovo svih Vrtovih etiketa.

Uz pomenuti nagrađivani Pesak sivi, tu su još sovinjon Pesak beli, Pesak žuti od žutog muškata, kojeg rade kao suvo vino, te kupaža čak sedam sorti Čaroljia koja je u suštini i njihovo najprodavanije vino jer veliki deo toga prodaju rinfuzno.

Vrt (2)

- Gosti veoma vole i Pesak žuti, lagano, pitko, osvežavajuće vino sa svega 11% alkohola, idelano za letnje vrućine i lagane zalogaje. U njemu dominira žuti muškat ali uvek tu ima i malo sovinjona zarad kiselina. Na drugoj strani, naš sovinjon Pesak beli je pravo muško vino, u poslednje dve berbe ima oko 14,5% alkohola, mnoštvo zeljanih nota, zeleni paradjz, paprika, biber... Mislim da se dosta razlikuje od ostalih srpskih sovinjona. Ipak, voleo bih da nam u fokusu ostane pino griđo, jer njega u Srbiji nema puno, možda tek desetak etiketa. Tu vidim najveću šansu za Vrt kao malu vinariju da budemo primećeni na tržištu. Ali problem je što tog grožđa nemamo mnogo pa sam sada zasadio dodatni hektar. Kada stigne na rod biće lakše – otkriva Radoslav uz konstataciju da mu je sledeći veliki cilj penušavo vino od pino griđa.

Vrt (4)

Inače, Peska sivog godišnje napravi od 1.200 do 1.600 boca. Iz berbe 2022 flaširao je 1.550 buteljki, a u odnosu na nagrađivani Pesak sivi 2021 ovaj novi je sa nešto manje alkohola iako je bran desetak dana kasnije. I struktura mu je nešto lakša, ali tu je sve ono što je pino griđo s Riđice učinilo prepoznatljivim prethodnih godina.

Roze od frankovke, merloa i probusa novitet je vinarije, svega 900 boca, uglavnom za degustacije u „Vinskoj mušici“. Isti je slučaj što se plasmana tiče i sa penušavim vinom Biser, koje radi svake druge godine kupažom belih sorti i šarmat metodom.

Vrt (14)

Konačno, tu je i crvena kupaža frankovke i merloa Pesak plavi, a trenutno su na tržištu aktuelne berbe 2019 i 2020, od kojih je posednja donela srebro iz Beča na ocenjivanju AWC.

Sva ova vina, ali i nekoliko iznenađenja, očekuju sve brojnije goste „Vinske mušice“ koji su u ovom ambijentu ponovo otkrili prave čari nekadašnjih somborskih podruma.

Vrt (24)

Radno vreme „Vinske mušice“ je od ponedeljka do petka počev od 10 časova, a degustacije u istom prostoru održavaju se od srede do subote od 15 časova pa dokle gosti i domaćini odluče! Na raspolaganju su dva degustaciona menija, varijanta hladne zakuske, čija je cena 2.500 rsd, te varijanta kada se nešto kuva za više ljudi i kada cena zavisi od menija, ali što nikada ne prelazi 3.500 rsd.

Recimo i to da u „Vinskoj mušici“ može udobno da se smesti oko 30 gostiju, a po potrebi sa stajanjem i posluženjem na švedskom stolu može da primi i duplo više.  |

Vrt (28)

Novitet u podrumu

- Nabavio sam prvi put bure od 3.000 litara, slavonski hrast firme Auric i razmišljam da u njemu napravim kupažu pino griđa i sovinjiona. Ne mora to da bude ove godine, već ću da sačekam kada grožđe bude vrhunsko – kaže Radoslav. – Nabavio sam i specijalnu burad od 225 litara u kojima se radi kompletna fermentacija bez sumpora. Mislim da smo prva vinarija u Srbiji koja ima takvo bure, potpuno nov patent koji je Auric počeo nedavno da proizvodi. Suština je da se fermentacija u njima odigrava pod pritiskom od 0,5 bara, vino ne dolazi u dodir s kiseonikom, a obruč se na njima steže tako da nema rasušivanja i burad ne moraju da stoje u idealnim podrumskim uslovima već možete da ih držite i napolju.

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi