Fruškogorski vinogradi: Vizija vrhunske vinske destinacije

Fruškogorski vinogradi: Vizija vrhunske vinske destinacije

U zaleđini impozantnih ostataka razrušene crkve Svetog Rudolfa u Banoštoru, na svega stotinak metara od mesta budućeg velikog rečnog pristana za luksuzne brodove pune vinoljubaca što krstare Dunavom, smestila se vinarija Fruškogorski vinogradi.

Fruškać, Quet, Tri sunca, njihove tri proizvodne linije, blistaju na suncu oslikane na zaštitnoj ogradi što se pruža velikim delom ulice, a nasuprot ulaza u vinariju i novu degustacionu salu pridodatu i otvorenu pre nepunih par meseci.

Basic 491 889

- Izvolite – kaže vlasnik vinarije Gordan Bašić, ostavljajući metlu kojom, kao dobar domaćin, uređuje dvorište ispred objekta što gabaritima ni delimično ne najavljuje sve ono što nas čeka u unutrašnjosti.

Ni susedna zgrada vinarije dimenzijama ne naglašava činjenicu da Fruškogorski vinogradi na nekim od obližnjih, možda ponajboljih, vinogradarskih položaja Fruške gore obrađuju preko 100 hektara vinograda od čega samo grašca, sorte u usponu i najzastupljenije u Srbiji su ove godine posadili 14 hektara pa sad ukupno imaju 45!

Basic 261 825
Gordan Bašić, vlasnik vinarije Fruškogorski vinogradi

Ulaskom u degustacionu dvoranu na prvi pogled vidimo da je sav taj potencijal dobio adekvatno mesto za primenjeni advertajzing najvišeg nivoa. A ima se šta i pokazati. Pogotovo ako zavirite u portfolio gde je slatko vino Tri Sunca traminac kasna berba 2016 najbolje slatko vino Open Balkan manifestacije, dok je njegov „praotac“ Traminac Quet, kasna berba 2012 bio pobednik Vino.rs Velikog testa najboljih vina još 2013. godine u kategoriji prirodno slatkih vina. Zlata u kontinuitetu sa svetskog ocenjivanja GROW du Monde za Grašac Quet iz berbi 2019 i 2020, samo su potvrda kvaliteta vina koja dolaze iz Banoštora.

Basic 4 778

Degustaciona dvorana, zapravo pravi multimedijalni prostor, iznutra deluje impresivno. Neveliki prijemni šank, uz ekran veličine ozbiljnog bilborda i vrhunsku mesoreznicu naglašavaju brojne mogućnosti team buildinga i master klas radionica koje se ovde već odigravaju.

Visina objekta omogućava još jedan nivo, široku galeriju kao poseban udoban odeljak za separaciju gostiju, dok staklena vrata veličine omanjeg zida pružaju pogled na ozidani barik lagum-podrum što se duboko zario u brdo iza dvorane. Tu, u nekih tridestak klasičnih barrique buradi i još onih od 500 litara odležavaju buduće perjanice Fruškogorskih vinograda.

Basic 185 810

Prostor je predviđen da sa nevelikom terasom u dvorištu komotno primi oko pedestak gostiju a fleksibilni degustacioni stolovi kad se podignu u „stojeći“ režim nude dodatnih dvadesetak mesta. Šta se može dobiti ovde, bilo da je reč o degustacijama, školama vina, radionicama, gostima namernicima?

-  Trudimo se da izađemo u susret svakome. Lokalni mezetluci su prisutni stalno ali ako se gost unapred najavi biće sigurno zadovoljan – objašnjava Bašić spremajući ukusno i raznovrsno domaće meze. - Kod uparivanja sa hranom ne radimo to klasično po sistemu koje vino ide sa koji jelom, već „gađamo“ pojedinačne ukuse u hrani. Zašto? U školama vina koje smo organizovali glavno pitanje kod žena je bilo: Koje vino da uparim uz ono što sam skuvala? Zato bi pripremili zalogajčiće koji nose osnovne arome, pa potom gledali koja bi vina išla uz slanu, uz jaku ili začinjenu hranu. Radimo i ekstreme, kombinujemo ono što apsolutno ne ide jedno sa drugim. Ideja je pomoći ljudima da lakše odaberu odgovarajuće vino kad kuvaju kod kuće. Lično, kad imam priliku, u restoranu prvo izaberem vino pa tek onda ono što će ići uz njega.

Basic 269 828

Degustaciona sala je otvorenog tipa, svakog dana od 10 do 18 časova prima posetioce. Tad osim vina može da se dobije po neki zalogaj, sve ostalo je po dogovoru i najavi. Ali i degustacije vina nisu klasične. Može se početi čitavom laganom linijom Fruškaća, ili jedinstvenim roze vinom od sorte probus. Ako volite vertikale tu su grašci iz tri razne berbe. Iza toga može neki Chardonnay iz barika pa onda nešto crveno. Ili samo tri crvena vina iz tri različite berbe?

-  Kad gosti uđu u ovaj prostor, kad ga osete, pokušavamo da se uskladimo sa njihovom energijom i trenutnim raspoloženjem kako bi otišli zadovoljni. Mogu to biti tri ili pet vina, a kao kruna nefiltrirani crveni Cuvee Limited Edition. Biće uskoro i sortni merlo iz 2016. godine kao i novo izdanje desertnog traminca Tri Sunca, kako će se ubuduće zvati sva vina koja ulaze u našu super premijum liniju a gde će biti i kasna berba grašca.

Basic 290 835

U ovom prostoru još nema profesionalnog kuvara, a za pojedinačne posete i sam Bašić je voljan da odradi zakusku. Kaže da mu treba samo par minuta uz mesoreznicu. Ali kada se dogovori prezentacija za veću grupu, iz Beograda dolaze čuveni kuvari iz restorana Magelan ili Žabar. Predjela, domaći kulen koji pamet pomera i sirevi, čvarci, srneći gulaš, lovačke knedle, teleći i jagnjeći sač, a na kraju štrudle uz razna vina, potencijalna su pratnja celodnevnog boravka u jedinstvenom prostoru za učesnike seminara. Takođe, poznati kuvari poput onog iz Magelana znaju da iznenade nečim posebnim, recimo junećim repom u merlou za 30 osoba.

- Imamo ovde top lokalnu logistiku po pitanju gastronomije – rezimira Bašić na rastanku. – Iskreno, čitavog života bežim od ideje restorana ali uz ovaj sjajan koncept, sve mi se više čini da ću ga na kraju sigurno imati.

Basic 303 838

Upravo je u toku završna faza testiranja aplikacije za smart i iPhone telefone preko koje će moći da se rezerviše mesto u degustacionoj dvorani i izabere meni. To će domaćinima dati dodatnu priliku da najavljenim gostima posvete više vremena nego da su samo svratili „sa ulice“ što je takođe moguća varijanta. Istovremeno, u toku su radovi na novim, grebenskim putevima kojima će biti ispresecana Fruška gora te ubrzan i olakšan dolazak u Banoštor iz pravca Beograda.

Vizija vrhunske vinske turističke destinacije na ovom mestu se definitivno, iz dana u dan, bliži ostvarenju mnogih želja i snova a Fruškogorski vinogradi biće bitan sastavni deo priče.

Pa već i jesu.   |

Basic 261 825

Ludi beli Cuvee

 Blend barikiranog šardonea i onog iz tanka, uz sovinjon blan i pino beli iz berbe 2019 predstavio se kao izuzetno, blago gazirano vino. Da nije reč o čudu prirode rekli bi da je u čaši pitak, bistar, elegantan, kompleksan i nadasve mirisan pet nat. Ali nije. U svih 9.000 boca planiranog belog Cuvea otpočela je druga fermentacija, otpočela, a potom se sama i zaustavila.

- Planirali smo ozbiljno vino koje će dve godine odležavati u boci, a onda se odjednom čulo „pop“! – objašnjava Gordan Bašić.

Izuzetno zanimljiv beli kuve sad čeka kuma koji će mu nadenuti ime. A kad se napravi etiketa, onda će u njemu moći da uživaju vinoljupci i van nove degustacione dvorane Fruškogorskih vinograda.

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi