15 srpskih vina za uzbudljivo leto

Foto: Pexels Foto: Pexels

Leto je najuzbudljivije doba godine i srpski vinari spremili su pregršt izvanrednih vina upravo za takve trenutke. Zavodljiva, lepršava, autentična, ovo su vina koja će vam začiniti letnju trpezu i učini svaki provod još uzbudljivijim.

Nikka 2021 Bikicki

Intenzivno i sveže pink penušavo vino raskošno crvenog voćnog mirisa. Zrele višnje, harmonične note dženerike, miris božura i trpkost drenjine, uz začin crvenog bibera nose veseli mehurići pravo u centar za dobro raspoloženje.

Furmint 2019 Sagmeister

Suvo naturalno vino punog tela, sortnih aroma i znatnih sočnih kiselina gde na mirisu dominira korica jabuka, kruška, te kandirani ananas uz fine citrusne i cvetne note u pozadini.

tamjanika 2019 122
Foto: Ivana Čutura

Bela Harmonija 2021 Veritas

Bogati ali osvežavajući sovinjon blan u kome se slast medenih nota i aroma vinogradarske breskve prepliće sa herbalnim naznakama i limetom. Mineralnost krasi dugu završnicu ovog TOP 50 fruškogorskog vina.

Velika Morava 2021 Chateau Prince

Verovatno najpunija varijanta sorte morava na domaćoj sceni proglašena je najboljim belim vinom od lokalne sorte 2022. godine  uz zlato na Mundus Vini 2023. Rasne voćne arome uz svežinu i dugu završnicu privlače pažnju stručnjaka ali i svakog ljubitelja vina.

Malvazija 2021 Verkat

Niste bili u Istri ovog leta pa vam malvazija nedostaje? Probajte ovu elegantnu iz Čerevića koja se okitila zlatom na BIWC 2022 u Grčkoj. Vešto uklopljeno 14% alkohola u arome zelene jabuke i divljih krušaka sa naznakama kremena otvara široko gastronomski interfejs još jednog TOP 50 vina.

zan WrueFKpTlQs unsplash 2
Foto: Unsplash

Rajnski rizling 2018 Jović

Vanvremenski best buy vinarije iz Knjaževca. Organski plodovi pažljivo negovani dali su vinu tople arome žutog voća i zrelog grožđa a sve će ukrasiti tipične tercijarne note rizlinga bilo da vino uživate samo, ili u društvu teletine ili vrhunske rečne ribe.

Chardonnay 2020 Eden

Šest meseci odležavanja u vrhunskom bariku taman je zaokružilo telo kremastog vina iz Ranilovića sa Kosmaja da u prvi plan izbaci zrele arome voća. Atraktivna limun žuta boja nagoveštava svežinu u koju su utkani mirisi dunje, dinje ali i zlatne delišes jabuke praćene notama kamilice.

Tamjanika 2021 Varina

U vinskom špilu karata tamjanika je dama, barem tako je predstavljeno na etiketi nove, male porodične vinarije iz Župe. Sortna tamjanika nazvana po najčuvenijem položaju tog kraja nudi sveže citrusne i herbalne mirise ljubiteljima muskatnih vina.

vincenzo landino 02rhSkQndPw unsplash
Foto: Unsplash

Zenit 2020 Raj

Još jedan strukturni best buy je svakako ovaj čisti semijon, raritetan već po sortnosti u Srbiji. Začini i mineralnost nose vino koje primarno u proizvodnji podseti na ananas a potom pleni herbalnim naletima opisujući teroar oko Rajačkih pimnica odakle dolazi

Chardonnay 2022 Arsenijević

Vinarija iz šumadijske Vinče koja se od samog početka opredelila za kvalitet. Šardone u odgovarajućoj burgundy boci pleni svežinom uz dobitnu laganu kombinaciju vinogradarske breskve i kajsije sa zrelim tropskim voćem na bazi hrskavih kiselina.

Pinot Blanc 2022 Zvonko Bogdan

Sorta pino blan iskazuje izuzetan potencijal na teroaru kraj palićkih jezera. Ovo je garantovan pogodak ukoliko istovremeno želite jedno ozbiljno vino i pregrš svežine. Jabuka, dinja, kruška, na mirisu i u završnici, dok iskusan nos pronalazi brojne cvetne nivoe tokom razvoja vina.

Wine Garden 96
Foto: Ivana Čutura

Sila Nika 2021 Imperator

Biodinamičko vino od novostvorene srpske sorte nešto je što se mora probati. Laganog tela, osvežavajuća i harmonična Nika vas nežno i neopterečujuće uvodi u svet zrelih krušaka začinjenih slatkim začinima.

Optimus 2021 Trivanović

Grašac je hit, a ovaj iz erdevičkog vinograda je svakako jedan od najboljih na tržištu. Toliko svež da gotovo hladi, hrskav do pucanja, sočno citrusan i sa dugom završnicom momentalno otkriva jednu od tajni rastuće popularnosti sorte.

pexels terje sollie 313715
Foto: Pexels

Sauvignon&Semillion 2021 Aglaja

Dar sovinjona je svakako u sferi tela i strukture dok je semijon iznedrio brojne aromatske ukrase. Svežina citrusnih tonova sa mineralnom završnicom na nepcu se retronazalno definiše kao med i limeta. Jedinstveno vino na sceni iz poluvekovnih vinograda Negotinske Krajine.

Pesak sivi 2021 Vrt

Najbolje belo vino Wine Vision Open Balkan manifestacije je pino griđo sa riđičkog peska. To je ujedno najskuplje vino od ovde navedenih gde je proizvedeno svega 1.200 boca, no na sceni je paralelno i berba 2022. Izuzetno sveže, potentno i bogato aromama otisak je neobičnog teroara i ljubavi vinara prema ovoj sorti.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi