Letnja vinska avantura na Kvarneru

Letnja vinska avantura na Kvarneru

Ako ovog leta poželite istinsku vinsku avanturu, onda bi vaša destinacija mogla da bude Kvarner. Ova malena vinska regija u susedstvu Istre ima tek desetak vinarija koje prave vina za tržište, ali predstavlja pravu riznicu autohtonih sorti.

Kvarner se nalazi na severozapadnom delu Jadranskog mora i obuhvata Opatiju i okolna mesta na severu pa duž obale preko Rijeke sve do Novog Vinodolskog na jugu. U zaleđu je Gorski kotar, a tu su i četiri velika ostrva Krk, Cres, Lošinj i Rab, te nekoliko manjih Susak, Ilovik, Sv. Grgur, Plavnik i Unije. Ekološki čisto područje bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa na kom je vinova loza bila prisutna od davnina.

Danas je vinska priča Kvarnera u munjevitom uzletu, a zasluge za to pripadaju i veoma agilnom udruženju Kvarner Wines koje se maksimalno angažovalo u promociji lokalnih vina od autohtonih kvarnerskih sorti. A njih je ukupno 36 registrovanih od kojih su najpoznatije žlahtina, sansigot, jarbola, trojščina...

WineRi 2023 (87)

Tu je i popularna vinska manifestacija Wine.Ri koja jednom godišnje pored domaćih vinarija okupi brojne iz regiona, pa i Srbije.

Što se osnovnih podataka tiče, na Kvarneru ima nešto više od 200 hektara vinograda, od čega čak 150 pod žlahtinom, belom sortom koja daje nežna i elegantna vina zavodljivo blagih aroma cveća i citrusa, pravo letnje osveženje. Najviše se proizvodi na Krku, u Vrbničkom polju, a koren imena vuče od staroslovenske reči žlahten što znači plemenit.

Still white wines produced from the indigenous Kvarner wine variety žlahtina author of the photo Rino Gropuzzo

Sansigot ili sušćan kako ga još zovu druga je najčešća sorta kvarnerskog kraja. Potekla je s ostrva Susak ali je revitalizirana na Krku. Daje crvena vina laganog do srednjeg tela, fine nijansirane kompleksnosti s aromama koje upućuju na crne višnje, kupine, ribizlu, te diskretne cvetne note.

Sve vinarije Kvarnera godišnje proizvedu oko dva miliona litara vina, od čega 55.000 boca penušavih, po čemu je ova regija danas treća u Hrvatskoj.

Spremilo smo vam zato ovaj mali vodič kroz kvarnerske vinarije koje će svakom ljubitelju vina prirediti nezaboravni boravak u podrumu uz lokalne specijalitete, gostoprimstvo i brojne vinske priče bogate tradicije ovog kraja.

KATUNAR photo by Ivana Cutura (18)

Katunar Estate Winery

Anton Katunar jedan je od pionira modernog hrvatskog vinarstva s početka 90-ih godina prošlog veka, a njegov rad u vinariji danas uspešno nastavlja sin Toni. Impresivno zdanje na obodu Vrbničkog polja na Krku krije prostranu degustacionu salu i bogat podrum u kojem leže mnoga arhivska vina. Uz njihovu nezaobilazni žlahtinu Sveta Lucija, koja je ime dobila po crkvici koja se nalazi uz vinograd, prijatno će vas iznenaditi i penušavci Porin Brut od žlahtine dobijen šarmat metodom, te Porin Rose Extra Brut od plavine dobijen klasičnom metodom.

KATUNAR photo by Ivana Cutura (12)

Možda se neće svi složiti, ali najzanimljivija vinska priča ove izuzetne vinarije krije se u crvenim vinima, pre svega u kupaži Kurykta reserva čiji sortni sastav varira od berbe do berbe ali u kojoj dominiraju lokalni sansigot, debejan i kamenina, a zatim i u sortnom Sansigot, te dugo maceriranim žlahtinama bez dodavanog sumpora Festivum i Amfora. Konačno, u vinariji možete probati i najseverniji plavac mali iz vinograda nadomak Baške za koji je Katunar već u prvoj berbi iz 2017. godine osvojio respektabilnih 93 poena na Decanteru, a ove godine za berbu iz 2019. godine 90 poena.

Kuća vina Ivan Katunar (2)

Kuća vina Ivan Katunar

Praktično u centru Vrbnika, ovu butik vinariju vode otac i sin, obojica Ivan, nastavljajući stogodišnju porodičnu tradiciju. Iz moderno uređene degustacione sale pruža se pogled na zaliv i staro gradsko jezgro, dok vam čalnovi porodice predstavljaju svoja vina. U ponudi je čak pet različitih vina od žlahtine počevši od osvežavajućeg penušavca Biser Žlahtine, koji predstavlja pravi izvor sreće u toplim letnjim danima, do sveže žlahtine odležale u bačvama, ili desertne pod etiketom Prošek Sv. Ivan.

KATUNAR photo by Ivana Cutura (12)

Najnoviji proizvod je dugo macerirano ćilibarno vino Ambra koje je ove godine zavredelo srebrnu medalju na Deacnter ocenjivanju. Lokalnu vinski priču zaokružuje karakterni Sansigot Ivan Katunar bogat aromama crnog bobičastvog voća i slatkastih začina koji prate produženu završnicu.

SIPUN (7)

Šipun

Vinar Ivica Dobrinčić, takođe iz Vrbnika, stekao je ugled i kao jedan od najagilnijih vinogradara koji su sebi stavili u zadatak očuvanje i revitalizaciju starih sorti u vinogradima. On je možda i najzaslužniji za ponovni uspon gotovo istrebljene sorte sansigot, originalno s obližnjeg ostrva Susak, koja je danas uz žlahtinu glavni adut Kvarnera u traganju za vlastitim vinskim identitetom.

SIPUN photo by Ivana Cutura (12)

U vinariji možete da probate i unikatni roze Trojšćina, od još jedne lokalne sorte sa Suska, jedno od najoriginalnijih roze vina u Hrvatskoj, potom odličan penušavac Maličić od žlahtine, te strukturnu i moćnu bordo kupažu Kapitul koja je trenutno možda i najcenjenije crveno vino Kvarnera.

PZ VRBNIK photo by Ivana Cutura (6)

PZ Vrbnik

Obilazak velikih hala ispunjenih tankovima Poljoprivredne zadruge Vrbnik, pretekle iz vremena socijalističke Jugoslavije, svojevrsni je put u prošlost kada su vinogradi na Krku zauzimali višestruko veće površine. Osnovana 1904. godine, zadruga danas broji 125 članova sa oko 80 hektara vinograda.

PZ VRBNIK photo by Ivana Cutura (8)

Po sudu mnogih, njihova sveža Zlatna vrbnička žlahtina predstavlja upravo ono što ova sorta treba da bude, a tu je i penušavac Valomet Natur Brut dobijen klasičnom metodom od žlahtine, a koji je u boci sazrevao na dnu mora! Još jedan kuriozitet je crveno vino Namori, spoj autohtonih sorti brajdica, sansigot, kamenina i debejan.

GOSPOJA photo by Ivana Cutura (8)

Gospoja

Brend Gospoja objedinjuje danas u Vrbniku modernu vinariju, izvanredan restoran i hotel s bazenom i spa centrom na plaži, te farmu i proizvodnju pršuta. Uspešnu priču započela je porodica Toljanić 1995. godine, a njihova odlična sveža žlahtina mogla je svojevremeno pre desetak godina da se kupi i u Srbiji. U savremenim uslovima u vinariji godišnje prerade više od pola miliona kilograma grožđa, uglavnom žlahtine, koja je sigurno među najkvalitetnijima danas.

GOSPOJA photo by Ivana Cutura (3)

Uz penušavu žlahtinu dobijenu klasičnom metodom, koja je na Vinitaly 2019. godine u rangiranju magazina The Italian Wine Journal proglašena za „najbolje penušavo vino Istočne Evrope“, tu je i nekoliko sasvim lokalnih iznenađenja, poput rozea od malo poznate sorte brajdica ili penušavog piva od žlahtine nastalog tako što se bazi piva dodaje šampanjski kvasac koji fermentira nekoliko meseci u boci!

NADA (37)

Nada

Jedan od najatraktivnijih restorana na Krku, Nada se nalazi na samom vrhu starog gradskog jezgra Vrbnika odakle se pruža pogled na mali zaliv i kopno s druge strane krčkog kanala. Vinarija je nastala iz potrebe da u restoranu imaju svoja vina i to sva od lokalnih sorti.

NADA (2)

Od žlahtine prave izrazito osvežavajući ali i strukturni penušavac Soubze Brut, zatim sveže mirno vino Žlahtina Nada, te ćilibarni Novi poret, dok se kupaže sorti debejan, brajdica, kamenina i sansigot pojavljuju u penušavoj roze varijanti Draschitza, zatim kao mirni roze Sw. Nadalia, te u dve crvene etikete Za Berdi i Otoczaz. Na vinskoj karti su i dva desertna vina, te njihova domaća travarica, komovica i smokovača.

Plovanić (1)

Plovanić vina

Gradić Kastav iznad Rijeke dom je veoma zanimljivih vina porodične vinarije Plovanić. Tu možete da probate verovatno najuzbudljiviju Belicu, geografski zaštičeno belo vino dobijeno kao field blend lokalnih sorti mejsko, divjaka, jarbola, verdić, koji je u stvari italijanska glera, i malvazija.

Plovanić (2)

Ali podrum krije i druga iznenađenja, prevashodno penušavac Plovanić Brut Nature dobijen takođe od verdića, divjaka i jarbole, te odličan Amfora 246, pino griđo koji je macerirao 246 dana u glinenoj amfori i koji je ove godine osvojio srebrnu medalju na Decanteru.

RUZIC (59)

OPG Ružić

Najmanja vinarija na ovom vinskom putu nalazi se u brdima iznad Rijeke u selu Zvoneći i specifična je po tome što zvanično jedina radi vino od sorte jarbola. U pitanju je gotovo izumrla sorta koju je vinar Franko Ružić počeo da revitalizuje od 2004. godine, a daje lagana vina naglašenih kiselina.

RUZIC (25)

Uz mirno vino Jarbola, poseban dragulj su penušava vina od te sorte dobijena klasičnom metodom Ružić Brut Nature, što su ujedno i prvi registrovani penušavci s područja Kastavštine i Liburnije.

PAVLOMIR (28)

Vinska kuća Pavlomir

Iako dokazi o vinogradarstvu na području Vinodola postoje još od pre nove ere, revitalizacija vinogradarstva i vinarstva u tom kraju počinje tek 1994. godine zahvaljujući porodici Palinkaš koja je došla iz Slavonije.

PAVLOMIR (12)

Uz nezaobilaznu žlahtinu, tu je još nekoliko vina od internacionalnih sorti, a posebnu pažnju privlače penušava vina 1288, kao kupaža šardonea i žlahtine, te San Marino od žlahtine. Ovome valja dodati i atraktivni prostor za degustaciju predviđen da primi veće grupe.   |

Foto: Ivana Čutura 
nazad na vrh