Avangarda nastupa

Avangarda nastupa

A sad nešto potpuno drugačije! Avangarda: Enfant Terrible 2020, ćilibarno, dugomacerirano vino od sorte šardone vinarije Komuna donosi apsolutni preokret ne samo u odnosu onoga u „izlogu i u radnji“ već na još više nivoa.

Dizajnerski, obimom pakovanja, završnim utiskom pa i činjenicom da je od konvencionalnog grožđa sa minimumom intervencije dobijeno vino sposobno da potraje duži niz godina i pruži jedinstveni užitak, može se reći da je u boci i čaši prava, originalna avangarda savremenog srpskog vinarstva izrađena na krilima mladosti i vinarskog junaštva.

Etiketa kao iscepana iz priručnog bloka na kockice, iscrtana rukom i hemijskom olovkom, prekrivač pampura izrađen od voska koji odaje metalize sjaj i sa vizijom sveće koja se topi i curi niz zidove bočice veličine polovine buteljke, to su samo neki od puteva kojim je mlađani vlasnik vinarije Komuna Matija Vlahović krenuo sa ovim vinom boje starog zlata sa jasnom oranž notom. Ali i nekim drugim vinima u vinariji nedaleko od Rume.

Komuna Matija 033
Matija Vlahović, vlasnik vinarije Komuna

Somelijere i ljude koji služe vina sigurno će oduševiti činjenica da debelo naneseni vosak zapravo sasvim lagano pri izvlačenju čepa izlazi sa njim ostavljajući čist otvor grlića boce što nije baš čest slučaj kod drugih voštanih obezbeđenja čepa.

Zapremina od 375 cl, sa druge strane jako je zgodna za upoznavanje sa onim što se uglavnom zove „oranž vino“ i gde kupac obično dobro razmisli kad kupuje buteljku da li baš želi to da proba u toj količini. Opet, kada Enfant Terrible sa 14% alkohola probate, poželećete da otvorite još jednu bocu koja svakako privlači poglede, a možda i više njih.

- Iz berbe 2020 smo probali da napravimo vino bez intervencija – objašnjava Matija Vlahović. - Jednostavno smo ubrali tonu najboljeg grožđa, izmuljali i dodali malo sumpora, spustili temperaturu na 3-4 stepena Celzijusa, potom macerirali ga nedelju dana, fermentisali još dve nedelje i ponovo spustili temperaturu da bi onda odležalo na talogu dodatnih sedam dana. Sve to je samotokom premešteno u bačvu od 500 litara bez ceđenja. Uz jedno skidanje sa taloga u buretu je provelo godinu dana, a odradilo je malo malolaktike u drvetu.

Zlatko Salon NS 153
Marko Vlahović, idejni tvorac oranža  Avangarda: Enfant Terrible 2020

Enfant Terrible je prvi oranž, prvo vino rađeno sa minimum intervencije u vinariji Komuna.  Dobro ohlađeno ono je ektremno pitko, sa izraženim sočnim kiselinama i možda ne isuviše finim a primetnim taninima, ali to ga još više svrstava u vina koja se mogu piti samostalno ili kombinovati sa hranom. Podizanjem temperature ništa negativno se ne dešava, vino je i dalje pitko pružajući na mirisu sortne odlike šardonea, dok se u završnici ne razvijaju note meda i saća, zrelog žutog voća već više slatkog suvog cveća kao odraz elegancije. Kako je nastalo ovo vino pitamo Matiju?

- Brat Marko je bio na sajmu oranž vina u Austriji, probao neka prirodna vina, vratio se oduševljen i sugerisao da napravimo nešto tog tipa sa minimum intervencija. Naravno, naš tehnolog Tanja Drakulić krenula je pomalo da se nervira ali smo rešili da ipak vidimo šta može da se uradi. Izabrali smo najbolje redove šardonea, najzdravije, jer što zdravije grožđe u vinogradu to manje problema u podrumu ima. Vinograd je sad u konverziji ali te godine još nije bio.  

Vino ima dosta nizak pH, a Matija kaže da su namerno uradili da bude nešto kiselije, da ima malo više tanina, pa makar nešto i da štrči ali sve u cilju da se sačuva od kvarenja jer sumpor više nije dodavan. Nijedna boca posle tri godine nije do sad imala problema. Pa ipak…

Vinarija Komuna 30

- Ne planiramo da radimo oranž više od šardonea već ćemo probati neku drugu sortu – objašnjava Matija. - Šardone sam prvo izabrao jer je to sorta koju mi je najlakše da radim. Mogao sam da pretpostavim kako će se ponašati, a sa stečenim iskustvom želim ove godine oranž da uradim od muskata. Generalna ideja Avangarda brenda je da to budu zaista jedinstvena vina iz ograničenih serija koja se ne ponavljaju svake godine a svaku etiketu će raditi drugi umetnik. Recimo, probus mi se neverovatno svideo i možda će ući u redovnu ponudu ali samo dobre godine.

Infant Terrible znači „loše dete“. Ovakvo oranž vino zaista je ponegde još uvek tabu u vinskom svetu komercijalne tehnologije. Matija ipak veruje da u poslednje vreme tržište traži da proba nova vina, nove stilove.

- Ako se ide potpuno konvencionalnim putem nikad se neće doći do nekih otkrića i novih stvari – napominje. - Primećujem da se konvencionalno vinarstvo sve više oslanja na tehnologiju i stoga želim da prenesem ideju da se možda treba vratiti tome da je winemaker u neku ruku i umetnik a da samo vino ne mora baš svakome da se sviđa već može da izazove neke druge emocije i potera na razmišljanje.

komuna avangarda

Autor etikete je Super Timor, tattoo majstor sa Slavije. Na neki način i kad zrelije razmislite, tattoo umetnost se možda ne podudara sa pojmom vina i vinarstva i baš zato je možda ovo vino sa pravom nazvano Avangarda. Nekome će ono više ličiti na neku punk rock varijantu a nama se čini da ilustracija etikete zapravo prikazuje sve ono se u ovom trenutku Matiji vrti u glavi kad je vino u pitanju. Jasno je u tom haosu brojnih detalja definisana avangardna tema, ideja i pravac koji autor vina preferira. Uostalom, on već najavljue kako će za penušava Komuna vina koja slede etikete raditi grafiti umetnik.

Biće to novi veliki kontrast koji željno očekujemo da kupimo i probamo u maloj Komuna vinoteci na Novom Beogradu koja se uskoro otvara i gde će upravo ovako „pomerena“ vina mladih autora imati prioritet na polici.  |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi