Najbolje belo vino na svetu

Najbolje belo vino na svetu

Može li se uopšte reći koje je najbolje belo vino na svetu? Neki kažu da može i da zastavu s amblemom Burgundije, duhovne postojbine šardonea, odakle po pravilu i dolaze najcenjenija bela vina na svetu, visoko i ponosno nosi Dominik Lafon (56) za svoj čudesni Domaine des Comtes Lafon Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune!

Domink LafonDominik Lafon svojevrsna je ikona među vinarima Burgundije

U pitanju je šardone iz čuvenih Grand Crue vinograda Montraše (Le Montrachent), u blizini seoceta Pulinji, koje je krajem 19. veka dodalo svom nazivu i ime tog vinograda tako da je u vinskom svetu danas nadaleko čuveno kao Pulinji-Montraše. Proteklih decenija obavljena su mnoga ispitivanja koja su tražila precizan odgovor na pitanje o vezi između zemljišta i vina. Iako je i dalje teško bezuslovno utvrditi sve aspekte tog uticaja, u slučaju vina iz Montrašea jasno je da veliki pozitivni efekat imaju prisustvo krečnjaka u zemlji i mikroklima.  U najboljem izdanju, ovo vina poseduju snagu, kompleksnost, eleganciju i apsolutnu harmoničnost koja vas prosto natera da se zapitate kako je moguće sve to postići samo od grožđa!

Lafon 01Zgrada u kojoj se nalazi Domaine des Comtes Lafon

Lafonov šardone često opisuju kao „puterastu esenciju“. Uz iskričave ali fantastično ukomponovane kiseline, on nosi na nosu pregršti banane, ananasa i guave, sa dosta mineralnih nota koje poput armature drže ovu čudesnu aromatičnu konstrukciju. Na ukusu su upečatljivi prženi lešnici i bademi, jabuke, breskve, marcipan, mango. Ali nikoga ne iznenade primese vlažnog kamena, metala, pa čak i nešto nalik na aromu drobljenih ljuski školjke. Jednom rečju, miks tropske obale, džungle i silaska u milion godina stare slojeve zemlje. Uz vrtlog istinske slasti.

Montrachet Pillar

Zahvaljujući ovom vinu Domink Lafon je danas gotovo ikona među francuskim vinarima, a njegova vinarija Domaine des Comtes Lafon, s najdubljim i najhladnijim podrumom u Burgundiji, kako kažu, obavezna stanica svih vinoljubaca širom sveta. Imanje datira iz 1869. godine, a Domink je preuzeo upravljanje vinarijom 1985. godine. Od 1995. godine grože se u njihovim vinogradima uzgaja po organskim principima, a tri godine kasnije prešli su na biodinamički uzgoj. Danas u posedu imaju oko 17 hektara Grand Crue i Premier Crue vinograda, kompletan proces proizvodnje je tradicionalan, sva vina odležavaju na prirodnim kvascima u hrastovim buradima i flaširaju se tek nekih dve godine nakon berbe. Ukupno imaju 14 različitih vina, većina iz vinograda Marso (Meursault), a po najmanje iz pomenutog Montrašea, površine 0,32 hektara, odakle se u pojedinim berbama flašira i manje od hiljadu boca! Upravo ta činjenica zaslužna je da Lafonov šardone iz Montrašea bude i jedan od najskupljih na svetu, s cenom od oko 1.500 dolara po flaši, s tim da pojedine starije berbe daleko premašuju i tu astronomsku cifru!

original

Ovde valja dodati da Domaine des Comtes Lafon Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune, iako među najskupljim belim vinima na svetu, po ceni zaostaje za nekoliko drugih, te da na toj listi ubedljivo vodi vino H. J. Richebourg Grand Cru, Cote de Nuits, koje je iz pojedinih starijih berbi danas dostiglo cenu od neverovatnih 20.000 i više dolara!

nazad na vrh