Otisak jedne porodice u vinu

Aleksandra Đurđević: „Tradicija mora biti sačuvana“ Aleksandra Đurđević: „Tradicija mora biti sačuvana“

Početkom proleća 2022. godine promovisana je vinarija Đurđevića legat, a već sad je njihova crvena kupaža kabernea i merloa iz prve berbe Otisak 2020 među najtraženijim vinima na čašu u prestižnom novobeogradskom vinskom restoranu Pinot.

Đurđevića legat, vinarija kapaciteta do 50 hiljada boca, destilerija i vinogradi posađeni 2018. godine na nadmorskoj visini od 400 metara nalaze se na Đurđevića brdu gde ovaj toponim ukazuje na bogatu vinsku istoriju porodice dok se privrženost teroaru dodatno iskazuje topografskim izohipsama vinogradarskog položaja na beloj etiketi Do neba i nazad 2021 i crvenoj Otisak.   

Legat Djurdjevica 002

Vinarija u selu Ključ nedaleko od Mionice jedna je od retkih u valjevskom kraju nekada poznatom po vinogradima i zapravo je legat Đurđevića koji su ovde starosedeoci još od Kosovskog boja. Danas, kao zaostavština deda Ilije i oca Pantelije pripada Radiši Đurđeviću, njegovoj supruzi Snežani i trima ćerkama, a tu je i legenda. Naime kada je Radišin deda Ilija pre jednog veka krenuo da sadi vinograd na Đurđevića brdu, dok je kopao našao je u zemlji dva zlatnika. U ta teška vremena bilo je to dovoljno da vizionarski proširi vinograd, ishrani porodicu i začne vinariju 1920. godine.

Vinogradi su sađeni i vađeni tokom decenija, a danas na oko četiri hektara uspevaju sorte merlo, kaberne sovinjon, muskat otonel i pino griđo, dok se uskoro očekuje sadnja tamjanike na još jednom hektaru.

legat b
Foto: Đurđevića legat/Promo

- Dugoročni plan je da se površina vinograda zaokruži na oko 10 hektara svuda oko vinarije čime bi praktično dobili chateau – objašnjava Aleksandra Đurđević, najmlađa od tri sestre. - Jako je dobro odrađena priča pri podizanju vinograda sa svim agrotehničkim merama pa nemamo muke sa proizvodnjom grožđa. Sve je projektovano na osnovu sastava zemljišta gde dominira krečnjak debljine 90 cm preko koga ide sloj gline. Dosta nalik onome u Bordou i to je osnovna stvar zbog čega smo se u startu opredelili za merlo i kaberne. Kada smo počinjali neki su nam govorili kako prvo vino možemo očekivati tek 2021. godine a mi smo već dobili i vrednu nagradu.

Uz pomoć vrhunske tehnologije vina je proizveo Vladimir Panajotović ali veliki deo zasluga ide dr Saši Matijaševiću, profesoru na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu koji je uradio projekat, podigao vinograd i na čiju je preporuku Panajotović i došao u vinariju. Može se reći da je to pobeda timskog rada, a rezultat se bez greške očituje u crvenom vinu Otisak 2020.

Legat Djurdjevica 011
Vuk Vuletić: Otisak, jedno od vina koje je obeležilo godinu u Pinotu

- Otisak spada u najprodavanija vina od oktobra meseca 2022. godine kada sam ga odabrao za Pinot. Iako je 2020. bila prva berba vino mi je ostavilo veoma jak utisak kao već spremno za konzumaciju, modernog stila sa veoma korektnom cenom i jedno je od četiri koja su obeležila čitavu godinu – kaže Vuk Vuletić, somelijer proglašen za najboljeg na Balkanu, a koji vodi čitavu Pinot priču. - Služimo ga u vrhunskoj čaši samo blago rashlađeno na 15 ili 16 stepeni Celzijusa. Ekstraktivan, Otisak poseduje svežinu i sve što treba, prosto je neverovatno iz prve berbe dobiti tako strukturno, puno, koncentrisano… Odlično vino za svaki respekt.

Merlo u vinu Otisak dominira sa 70 procenata što se oseti na mirisu kao voćna predominacija dok u srednje dugoj završnici karanfilić, biber i drugi začini nežno podsećaju da je vino barikirano. Kupaža odležava 14 meseci u baricima Đorđević od srpskog hrasta, dok je dužina maceracije mala tajna tehnologa.

Legat Djurdjevica 010
Dobro vino daleko se čuje, Vladimir Todorović

- Otisak je osvojio srebrnu medalju na Wine Vision by Open Balkan manifestaciji, baš kao i bela kupaža pino griđa i muskata Do neba i nazad 2021 – kaže Vladimir Todorović koji od leta 2022. godine predstavlja vina Đurđevića legat široj publici te se već mogu naći u brojnim eminentnim lokalima. – Takođe ljudi su ga definitivno prepoznali kao moćno i nacionalnoj kuhinji lako prilagodljivo vino. Ima dosta alkohola zbog čega je vredno dekantirati ga, pa lako prati crveno meso, a potvrda da je odrađeno na pravi način su svi naši nastupi na sajmovima. Iako su i druga vina, Do neba i nazad 2021,  Pinot Grigio 2021 i roze etiketa od sorte merlo Sestre 2021 lepo primljena, Otisak za sad privlači najveću pažnju i predstoji mu nastup i ocenjivanja na međunarodnoj sceni.

- Otisak je otisak ljubavi i požrtvovanosti koje smo kao porodica uložili u vinariju, vinograd i sve ostalo da zaokružimo priču oko naše dedovine – objašnjava ime vina Aleksandra koja je trenutno prihvatila najveći deo posla u vinogradu i podrumu jer su sestre Sanja i Ivana u ovom trenutku preokupirane novim naraštajima. – Iskreno, ne pada mi teško, volim da sam u prirodi na selu, u vinogradu, vinariji. Nemam problema sa time i uživam u tome. Rado učim, volim da napredujem.

Legat Djurdjevica 005

Vrhunska vinska uzbuđenja Aleksandru i njenu familiju tek očekuju kada vinogradi dospeju još par godina daleko a vinski turizam ozbiljno zakuca na vrata Đurđevića legata za šta se prostor uveliko priprema. Nagoveštaj toga je etiketa koja se još ne nalazi u prodaji, buduća perjanica kuće Otisak vremena. Probirna berba u kojoj su merlo i kaberne u podjednakoj srazmeri, sa crnom etiketom i u teškoj boci. Vino koje su međunarodni stručnjaci na Wine Vision manifestaciji već ocenili zlatom.

Valjevski kraj ima čemu da se raduje uz ovakve čuvare tradicije.   |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi