Cuvee No.1: Priča o uspehu Vinarije Zvonko Bogdan

Cuvee No.1: Priča o uspehu Vinarije Zvonko Bogdan

Praktično od prve berbe, jedno od najcenjenijih modernih srpskih crvenih vina Cuvee No.1 subotičke Vinarije Zvonko Bogdan nijednog trenutka nije izgubilo kontinuitet kvaliteta. Priča je to o istrajnosti jedne vizije koja je severni deo Vojvodine stavila na vinsku mapu Srbije.

Osvajanjem titule Grand Prix kao najbolje crveno vino Srbije na Velikom blajnd testu Vino.rs 2012. godine, Cuvee No. 1 iz svoje prve berbe 2008. godine osvaja i stručnjake i ljubitelje vina i utire put na blistavoj stazi uspeha. Na stazi na kojoj će berba 2016 doneti prvo zlato sa Decantera za Vinariju Zvonko Bogdan 2018. godine, ali i prvo nakon četiri godine „zlatnog posta“ za srpsko vinarstvo na tom velikom svetskom ocenjivanju vina.

27
Kolekcija za istoriju, devet berbi Cuvee No1

A onda sledi neverovatan niz od čak tri uzastopne zlatne medalje što je prava retkost kad je u pitanju Decanter World Wine Awards. Tako će Cuvee No.1 s ponosom prikačiti dragocena znamenja i 2019. i 2021. godine, a za sve to posebne zasluge idu glavnom enologu Srđanu Lukajiću i jednom vinogradu na jezeru Ludaš na Paliću.

- Pomenuti vinograd posađen 2006. godine sadrži grožđe sorte merlo, pa je i prvo izdanje vina Cuvee No.1 2008 bilo čisti merlo – počinje priču Srđan Lukajić. – Napravljen je u tiražu od oko 5.000 boca i možda slučajno, možda pretenciozno, ali se već tada stvarno pokazalo kao vino koje je kasnije postalo potpis Vinarije Zvonko Bogdan.

Osnovnu postavku prvog kuvea odradio je poznati nemački enolog i prijatelj kuće Zvonko Bogdan Tomas Zeger (Thomas Seeger), kojem pripadaju velike zasluge za pravac u kojem će se vino kretati. Ali, od tog momenta vinarija je prošla ozbiljan i dosta dugačak razvojni put.

Srdjan Lukaic vino rs
Priča o vinu Cuvee No1 je priča o neprestanom usavršavanju, Srđan Lukajić

- Tražili smo se u stilovima, u savršenom izražaju našeg podneblja, našeg sortimenta, naše zemlje – nastavlja Lukajić. – U svemu tome veliku ulogu su imali konsultanti, evropski enolozi, a među njima bih posebno istakao Florana Duma (Florent Dumeau) koji je sa nama u vinariji evo već 10 godina. Neizmerno ga poštujemo, a kad pričamo o vinu nesebično deli znanje, filozofiju i pristup vinarenju iz regiona čitavog sveta, a koji su daleko ispred nas. Na taj način i mi, barem informacijama, postajemo bliži tim vinima, a svake godine, nadam se, i kvalitetom. Inače, iskreno mislim da su svi „kuvei“ od samog  početka bili dobri, ali da je prava prekretnica nastala 2013. godine početkom njegovog rada u Vinariji Zvonko Bogdan.

Sledeći važan momenat vezan je za godinu 2016 jer je Cuvee No.1 iz te berbe osvojio zlato na Decanteru u Londonu, ali možda još bitniji je dolazak srpskog tehnologa Srđana Lukajića u vinariju. On tu neće biti samo enolog već praktično član familije i domaćin u nekoj filozofiji budućeg razvoja vinarije koja je od početnih 10.000 boca stigla do 250.000. Jednostavno, dogodio se momenat kada je neophodno prisustvo nekoga ko će sve vreme da se brine o svemu u domenu vina.

- Te 2016. godine doneli smo dve odluke – seća se Srđan. – Prva, da Cuvee No.1 zaista mora biti No.1 u svakom pogledu, pa i u slučaju da ne možemo da napravimo količinu potrebnu za tržište, ostaćemo bez nje. Ako treba, ostaćemo i bez određenih berbi u portfoliju.

Zvonko Bogdan 2021 39
Početak uspešne vinske priče, Cuvee No1 2008

I zaista, u cilju očuvanja visoke lestvice kvaliteta berba 2018 i berba 2020 vina Cuvee No.1 nisu ni spremane za tržište, ali je zato proizvedena veća količina vina Život Teče višeg kvaliteta. Takve odluke nekad jesu komplikovane za vinariju, pogotovo što tiraž vina Cuvee No.1 nije mali, kreće se između 30.000 i 35.000 boca po berbi. Ali je to pravi put za formiranje poverenja potrošača.

 Druga, još bitnija odluka bila je da početni sortni merlo koji 2010. godine prerasta u kupažu sa kaberne franom i frankovkom, od 2016. godine ostane bez frankovke koja će završiti u vinu Život Teče. Njeno mesto i ulogu preuzeo je kaberne sovinjon sa ukupnim učešćem od 20 procenata. To je postao suštinski klasičan bordo blend, u svakom smislu: sortno, stilom, precizan, elegantan, izražene voćnosti i prefinjenosti.

- Danas slobodno mogu reći da od kako smo se Floran i ja ustalili i pronašli u Vinariji Zvonko Bogdan nadograđujemo Cuvee No.1 iz godine u godinu. Ovo je vino sada potpis našeg rada i može se naći u svim zemljama bivše Jugoslavije, na tržištima Austrije, Danske, Belgije, Švajcarske, Rusije, Amerike, Kine… Što nas čini stvarno ponosnim.

Merlo će naravno uvek činiti osnovu ovog vina jer od 27 hektara u vinogradima Vinarije Zvonko Bogdan pod crnim sortama čak 23 pripada merlou. Kako bi se moglo eksperimentisati u potrazi za još višim kvalitetom, vinogradi su podeljeni po godinama sadnje, klonovima, pozicijama, specifičnostima parcele. Sortna vina odvojeno fermentišu, odležavaju, a nakon svih provera i svega ostalog budu određena za „kuve“.

Tri zlatne
Veliko priznanje, tri uzastopne zlatne medalje na Decanteru

- Mislim da smo u jednom momentu 2019. godine imali oko 30 odvojenih vinfikacija za crvena vina, što je za relativno malu veličinu naše vinarije poprilično zahtevno – kaže Srđan.

U priči Cuvee No.1 dva vinograda se posebno ističu, kako sastavom zemljišta tako i posađenim klonovima. Jedan je pomenuti sa jezera Ludoš koji je dao jedinstveni doprinos u zlatnoj na Decanteru berbi 2016, dok je drugi noviji na poziciji Radić posađen 2011. godine.

- Odnos sorti u ovom vinu je bio merlo 70%, a kaberne sovinjona i kaberne frana po 15 procenata. To smo učinili kako bi dobili dodatnu kompleksnost, određenu koncentraciju i začinsku notu što je znatno unapredilo vino koje nakon maceracije od 30 dana sazreva u baricima od 225 litara maksimalno 14 meseci. Ponovljenim zlatom na Decanteru dobili smo potvrdu za put kojim se krećemo.

Zvonko Bogdan 2021 11
Arhiva svih berbi vina Cuvee No1 drži se u podrumu pod ključem

Godine 2018. u vinariji su bili zadovoljni kvalitetom crvenih vina ali ne do mere da bi Cuvee No.1 uradili po svaku cenu, što je bilo jako dobro za etiketu Život Teče. Verovatno je pravljenje ove „pauze“ bio mudar potez koji je podario berbu 2019 i moguće je jedno od najboljih vina koje je Vinarija Zvonko Bogdan ikada napravila.

- U njega smo uneli novine, značajno smanjili udeo merloa te dodali sortni peti verdo. U konačnom zbiru merloa je u vinu iz te berbe bilo 58%, kaberne sovinjona i frana po 20%, a za onaj dodatni „dodir“ zaslužan je ostatak peti verdoa čime smo podigli koncentrat i kompleksnost vina.

Zadatak da ovaj izuzetno uspešan niz Cuvee No.1 nastavi ima sada berba 2021. koja je nedavno izašla na tržište. A vama ostaje da u nekoj od vinoteka ili eventualno samoj vinariji pokušate da dođete do neke od prethodnih bebri ovog jedinstvenog vina koje je definisalo meteorski uspeh Vinarije Zvonko Bogdan.

Tajna Ludaš kvaliteta

Uz napomenu da iz berbe 2020. neće biti vina Cuvee No.1,  značaj vinograda na jezeru Ludaš Srđan Lukajić neprestano podvlači činjenicom da se od tog grožđa radi i vrhunsko sortno vino Merlot ove vinarije.

- Tu je veoma posna zemlja, glina sa peskom. Biljke imaju dozu stresa, malu bujnost, mali rod, ali nestvarno veliki kvalitet  grožđa. Odlučili smo zato da ako budu dobre berbe Merlot će se proizvoditi u količinama koje određuje taj vinograd, gde naravno ipak prioritet ima Cuvee No.1.

Foto: Ivana Čutura, Slobodan Vidović, PR
nazad na vrh

Srodni tekstovi