Srpska crvena vina za pametnu kupovinu

Foto: Pexels Foto: Pexels

U širokoj paleti ponude srpskih vina potražili smo ona crvena vina koja će vam pružiti najviše u rasponu cene do 1.200 dinara. Ovo je naš predlog, a na vama je da i sami krenete da istražujete...

Frankovka Drašković (650 rsd)
Samotok rubin crvene boje sa ružičastim odsjajem zavodljivo je svakodnevno vino izrazito voćnog karaktera. Sortni mirisi crvenog bobičastog voća protkani su lakim notama začina i crne čokolade.

Tri crvene koze Erdevik (800 rsd)
Popularno sortno suvo crveno vino od merloa sa padina Fruške gore. Voćno, srednjeg tela i lako za piće, odležavalo u inoksu ipak je dovoljno intrigantno da bude više od jednostavnog svakodnevnog vina.

Triada crvena Vino Budimir (800 rsd)
Prokupac sa 10% merloa iz vodeće vinarije Aleksandrovca koji u drvetu odležava 36 meseci. Sa 15% alkohola ovo je vino za respekt ali istovremeno lagano i pitko, dok džemaste voćne arome trešnje i note crne čokolade i kože u završnici ostaju dugo u sećanju.

Cuvée I Mikić (800 rsd)
Domaći bordo blend koji odležava i do 15 meseci u srpskom hrastu. Tamne rubin boje, izuzetno voćan, slojevit, snažan, mekih tanina i prijatnih kiselina, dovoljno je kompleksan o čemu govore zlatne i srebrne medalje iz Beča sa AWC nadmetanja.

pexels lucía montenegro 11914925
Foto: Pexels

Petit Verdot Grumen (950 rsd)
Petit Verdot s Fruške gore punog tela, izraženih tanina i prijatnih kiselina gde na mirisu prvo dominaraju kakao i crno voće, a potom nastupaju suve šljive i kupine sa začinskim biljem i mineralnošću u pozadini.

Blagoslov prokupac Rakičević (950 rsd)
Blagoslov je zapravo blago čipsovani prokupac iz veoma starog vinograda male porodične vinarije Rakičević. Tamno obojen, lepo izbalansiran i prijatnih harmonizovanih kiselina krajnje je upečatljiv i intrigantan predstavnik vina iz Župe.

Kesten Dumo (1.000 rsd)
Jedno od najprijatenijih iznenađenja prošle godine, ovaj srpski pino s Fruške gore veoma nalik pinou iz Burgundije našao se na listi 10 najboljih crvenih vina Srbije u 2022. godini. Elegantno vino suptilne strukture poseduje i lakoću i ekspresivnost koja se uobličava u završnici.

Frankovka Vinum (1.000 rsd)
Jarko crvena boja upućuje na svežinu i voćnost. Vino iz Sremskih Karlovaca već je osvajalo srebro na Decanteru i nudi pregršt aroma borovnice i kupine zaokruženih sekundarnim notama hrastovine posle osam meseci odležavanja.

pexels czapp árpád 7350153
Foto: Pexels

Vranac Jović (1.000 rsd)
Vino iz Potrkanja kraj Knjaževca i vinograda koji se rade na organski način. Lepe kiseline, pun ukus i čvrsta struktura preporučuju ga uz razna pečenja gde još više do izražaja dolaze arome višnje, divlje trešnje i zrelih šljiva blago začinjene tonovima vanile.

Shiraz Trivanović (1.000 rsd)
Fruškogorski širaz sa 13% alkohola predstavlja se kao odlično svakodnevno crveno suvo vino. Šumska jagoda, crna ribizla i drenjina preporučuju ga na mirisu dok su na ukusu kakao, malina i višnja. Dva puta srebrni sa AWC Vienna.

Cabernet Sauvignon Vila Vina Milosavljević (1.000 rsd)
Sortni kaberne iz Trstenika nastao u ekološkoj sredini pri strogo kontrolisanom prinosu i uz najsavremeniju tehnologiju. Gotovo ljubičast i snažno voćnog karaktera sa 14% alkohola nosi raskošne arome borovnica i kupina koje prelaze u dugu završnicu.

Baš Prokupac Janko (1.100 rsd)
Mirisi sveže mlevene kafe, zrelih trešanja i nane prepliću se sa dubokim mineralnim tonovima vlažne zemlje i lišća ističući sočnost i svežinu voća na nepcima u prokupcu iz Smedereva. Vlasnik vinarije smatra da od prokupca ne treba tražiti previše snage već ga usmeriti u pravcu elegancije i svežine.

pexels florent b 2664150
Foto: Pexels

Merlot Žarković (1.100 rsd)
Župski merlo završio je u 2022. godini na čelu liste srpskih crvenih vina s najboljim odnosom cene i kvaliteta. Grožđe dolazi iz jednog od najstarijih vinograda u Srbiji. Vino je kompleksne strukture, izrazito voćno i pomalo rustično na ukusu. Istovremeno divlje i senzualno, odiše iskrenošću i tradicijom.

Frankovka Ilić-Nijemčević (1.100 rsd)
Jasan miris kafe i puno slasti dok u čaši sledi duboka, gotovo ljubičasta boja. Fruškogorsko vino srednjeg tela za svaku priliku sa dovoljno upečatljivih tanina i malo bibera da začini, a istovremeno vrlo lagano, pitko, prijatno i sposobno da se izbori sa zahtevnijim jelima sa kutlače.

Shiraz Chateau Prince (1.100 rsd)
Jedan od najupečatljivijih širaza Srbije. Opojnog mirisa, sa 14,5 % alkohola, vino je gusto i tamno crveno obojeno. Snažne ali harmonične kiseline uz visok ekstrakt i još donekle zelenkaste tanine nastavljaju se u vrtlog crvenog voća, suvih šljiva, a sve prožeto začinima i slatkim biberom.

Prokupac Ivanović (1.100 rsd)
Možda i najpoznatiji sortni prokupac u Srbiji, idealni pratilac tradicionalnih domaćih mezetluka. Voćan, gust, savršeno balansiran i harmoničan uz dovoljno svežine za svako godišnje doba.

pexels cottonbro studio 4254037
Foto: Pexels

Doja Prokupac Doja (1.100 rsd)
Vino iz osnovne linije vinarije iz Topličkog regiona. Odlikuju ga čiste arome crvenog šumskog voća, trešnje i ljubičice. Berba iz 2015. godine ovog vina osvojila je trofej za najbolje crveno vino od autohtone sorte na BIWC u Sofiji.

Merlot Madžić (1.200 rsd)
Uzbudljiv šumadijski merlo. Grožđe ručno brano, velika redukcija, spontana fermentacija u bačvi sa minimum intervencije uz odležavanje u bariku dve godine. Izrazito voćno i elegantno, srednjeg tela, pravo je vino teroara. Drugo mesto u Bergamu u izboru novinara.

Merlot Izba Jovanović (1.200 dinara)
Teroarski merlo odgajen na Vele Polju u Bergamu je 2015. nagrađen zlatnom medaljom. Zreo, ekstraktivan i svež, s aromama crvenog i crnog bobičastog voća, crne čokolade, te diskretnim tonovima ljubičice, vanile i kože. Platina na ocenjivanju vina na Wine Vision by Open Balkan.

Prokupac Virtus (1.200 rsd)
Fermentisao u velikoj bačvi od hrasta, odnegovan delom u tanku a delom u francuskim baricima, prokupac iz Žabara je voćno, mekano vino zagasito crvene boje s izraženim slatkim taninima te aromama likera od višnje i kakaa dopunjenih mineralnim notama.

pexels rana m 1494410
Foto: Pexels

Filigran Merlot Bukovo (1.200 dinara)
Veoma pitko ekspresivno vino punog ukusa i nežnih tanina gde ga izrazito sočne i gipke kiseline preporučuju uz prazničnu trpezu. Odležavanjem godinu dana u buradima od srpskog hrasta iskazuje dodatnu kompleksnost i dubinu.

Fantazija Tonković (1.200 rsd)
Kadarka, vino koje se pilo na evropskim dvorovima, u izvedbi subotičke vinarije Tonković dodatno je oplemenjeno savremenim pristupom. Nakon godinu dana u bariku i tri u boci ona je sveža, srednjeg tela i pitka, sa aromama crvenog i crnog bobičastog voća a pre svega višnje. Nosilac je srebra sa Decantera.

Merlot Komuna (1.200 rsd)
Merlo sa Fruške gore u svom najboljem izdanju. Elegantan i mek, sa idealnih 13% alkohola nakon godinu dana u vrhunskom francuskom hrastu zavodi aromama ribizli i malina uz završnicu bogatu karanfilića i začina iz drveta.

DiFranc DiBonis (1.200 rsd)
Kaberne fran iz Subotice u potpunosti iskazuje kvalitet klime koja mu pogoduje. U harmoniji prijatnih kiselina i svilenkastih tanina primarne arome višnje dopunjuju šljive i začini, pre svega biber a potom i kakao. U završnici sledi kombinacija slasti šumskog bobičastog voća i čokolade.

pexels furkanfdemir 6309832
Foto: Pexels

Merlot Deurić (1.200 rsd)
Već sama boca barikiranog merloa sa Fruške gore asocira na eleganciju. Malina, jagoda, višnja, u kombinaciji sa slatkim začinima poput vanile prava su radost za konzumenta koju ničim ne ometaju pitomi tanini uz dugu završnicu.

Merlot Magaza (1.200 rsd)
Dvostruki dobitnik zlatne medalje u Bergamu odležava godinu dana u velikim drvenim sudobima. Specifičan merlo iz Velike Drenove osim primarnih voćnih aroma nudi i one koje asociraju na karamel i cimet u završnici.

Cuvee Maurer (1.200 rsd)
Blend kadarke, frankovke i kaberne sovinjona iz poznate organske vinarije Oskara Maurera sa severa Vojvodine. Posle godinu dana odležavanja u buretu vino je voćno, elegantno s aromama crnog voća i tragovima kafe, duvana i cvetnih nota.  |

> Veći broj prikazanih vina dostupan je u prodavnici Vino.rs
nazad na vrh

Srodni tekstovi