Magaza, italijanski zlatni niz

Magaza, italijanski zlatni niz

Osvajanjem zlatne medalje u Bergamu za vino Merlot 2018 mala vinarija Magaza iz sela Velika Drenova otisnula je trajni pečat na potvrdu da je Srbija sjajno mesto za ovu svetsku sortu.

Zapravo, od samog nastanka vinarije Magaza njen vlasnik i autor ovog vina, Bojan Milanović, kao da se pretplatio za zlato na Emozioni dal Mondo, Merlot e Cabernet insieme, najznačajnijem svetskom takmičenju vina od sorti kaberne i merlo. Možda Francuska ima najskuplji merlo, ali Bojan ima etiketu koja je iz sve svoje tri berbe (2015, 2017 i 2018) donela najvrednije odličje.

Vinarija Magaza 28B
Vlasnik vinarija Magaza, Bojan Milanović

- Vino iz godine 2016 nismo izneli na tržište dok je, ako mene pitate, berba 2019 apsolutno najbolja do sad, što će publika tek imati priliku da proveri kada se za godinu ili dve pojavi na sceni – kaže Milanović inače jedan od kalemara iz kraja čuvenog po ovom veoma vrednom zanatu.

> Ako su sva vina od merloa do sad donela zlato, onda sačekajte da probate berbu 2019

Jer ako kažu da vino vino nastaje u vinogradu onda vinogradi zasigurno nastaju kod Bojana Milanovića i njegovih kolega, a Merlot 2018 koji se u proleće ove godine pojavio u prodaji sublimirao je u sebi kompletnu brigu oko loze i procesa u podrumu iskazujući sve najlepše od sorte. Voćnost, svežinu, prefinjeno telo, pametno upotrebljeno drvo i uzbudljivu slast. Merloa Milanović ima 1,2 hektara a nas zanima šta misli da je u osnovi velikog uspeha na međunarodnoj sceni?

Vinarija Magaza 51B

- Uključeni su svi parametri. Izabrali smo neki stari klon koga ima u ovom kraju, koji se tu odomaćio i koji smo kalemili. Ne daje veliki prinos ali zato pruža kvalitet. Takođe mislim da je zemlja, naš teren veoma pogodan baš za ovu sortu dok za neke druge, koje kasnije sazrevaju poput kabernea možda i nije. Za prokupac ne znam, nisam se još upuštao u proizvodnju tog vina ali sam siguran da ovde postoje određene mikrolokacije posebno povoljne za merlo. Čak svi tereni generalno oko Zapadne Morave i posebno deo prema Levču odakle na tržište stiže dosta dobrih merloa.

Zemljište koje Bojan pominje je srećna kombinacija glinovite smonice i peskovitog terena. Na peskovitom terenu koji je manjeg obima je i prinos dosta manji što kasnije dodaje neku kompleksnost dok sa smonice vino dobija voćnost i reskost uz mineralnost koja krasi ovo vino.

Vinarija Magaza 24B

Merlot se radi u drvenim i drugim kacama potapanjem kljuka u toku fermentacije. Prvih 10 dana potapa se tri puta dnevno a kad fermentacija više nije tako burna to bude dvaput i na kraju jednom dnevno. Po završetku procesa vino to jest ključ se odmara na talogu pokožice još nekih 15, 20 pa i mesec dana u zavisnosti od godine. U inoks se pretoči na mesec ili dva, čisto da se slože grubi delovi taloga a onda istaloženo vino prelazi u petstolitarsku burad, kombinaciju novog i starog srpskog hrasta.

- Kombinacija u stvari zavisi od toga kako u podrumu raspolažemo sa buradima. Obično koristimo 30 do 50 procenata nov hrast dok je onaj drugi star dve ili tri godine. U slučaju Merlot 2018 razmera je bila 60:40 u korist novog drveta.

Vinarija Magaza 55

Alkoholi u Magaza merlou se od berbe do berbe kreću mahom oko 14%. Kiseline takođe zavise od godine i u rasponu su od 5,8 do 6,2 gr/l dok zaostali šećer varira, ide i do 3,2 grama. Najnovija berba 2022 pokazuje 3,4 grama šećera jer je rod bio manji ali to će verovatno još malo da padne odrađenom malolaktikom i daljim odležavanjem.

- Imaće vino malu dozu slatkoće iako i dalje sasvim suvo. Spašće na tih nekih 2,8 grama no mala nota slasti prodaji ne šteti, naprotiv.

Primećujemo da je pre puštanja vino odležalo u podrumu četiri godine što je dosta dugo za prosečnu srpsku varijantu crvenog vina?

Vinarija Magaza 16

- Za srpsku da, ali za Francuze je to jako mlado vino. Mi merlo šaljemo uvek i samo u Bergamo jer je specijalizovano takmičenje za vina od te sorte i možemo da se uporedimo sa svetskom elitom, a kod nas za sada promašaja nema.

Ima li šta dalje u ovom segmentu pitamo Milanovića a on samo klimne glavom uz osmeh i kaže: „Ako su sva vina od merloa do sad donela zlato, onda sačekajte da probate berbu 2019 pa ćemo da pričamo“.   | 

Foto: S. Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi