Magis Probus Vineyards, magija vina sa sunčane strane

Magis Probus Vineyards, magija vina sa sunčane strane

Crveno vino Magis, kupaža sorti merlo, kaberne i vranac sa Fruške gore, sabila je u sebe sve ono u čemu su još rimske legije i car Probus uživali pijući vina ovog teroara, dok na površini boce ređa oznake vrednih svetskih nagrada. Jeste li probali vina vinarije Probus Vineyards, inače?

Ako volite ekstraktna, kompozitna, besprekorno balansirana vina sa dovoljno slasti, svežih kiselina i alkohola za uživanje u svakoj prilici, da su iz Srbije, i da pritom njihov kvalitet prepoznaje čitav svet, potražite recimo Magis 2017. Crveno vino koje se na svetskom nadmetanju sorti kaberne i merlo u Bergamu (Italija) okitilo dvostrukim zlatom i nagradom novinara Roberto Vitali Prix de Presse. Ništa čudno za etiketu koja već nosi zlato najvećeg dalekoistočnog nadmetanja Asia Wine Trophy 2019.

Probus vina 15

- Magis je naš prvenac, igra tri sorte među kojima je i vranac, zalutao tu u naše vinograde na nekih 1.000 trsova a koji daje određenu specifičnost na kraju ukusa. Magis, kao i sva ostala vina radimo po prirodnom sistemu i čuvamo ga na talogu – ukratko objašnjava specifičnu vinarsku priču Milorad Milošević, vlasnik vinarije Probus Vineyards.

Uz čak 14,9% alkohola iz berbe 2017 koje su dosta visoke i veoma sočne kiseline i do kraja odrađeni tanini fenomenalno „ispeglali“, Magis je jednostavno vino sa sunčane strane gde se i kaberne i merlo i vranac pružaju po strogo južnoj padini a grožđe lako nakupi dosta šećera. No čini se da nešto „kunsta“ ima i u podrumu jer posle maceracije tri do četiri nedelje nakon presovanja, vino se spremi u tankove gde godinu dana živi na talogu posle čega se seli na još 24 meseca u barik.

Probus vina 02

- To je polovni, samo jednom korišćeni hrast kako ne bi imao previše uticaja. Burad uvezenu iz Francuske reparira nam jedna kuća u Italiji, a koja potom napunimo vodom da odstoji 24 sata. Posle pražnjenja ulijemo vino što znači da ono praktično i dalje stoji na svom talogu, mešajući ga rostfraj šipkom jednom nedeljno kako bi se probudilo. Pritom prskamo barike vodom spolja kako hrast ne bi „pio“ vino, već vodu. Svejedno, jedan deo vina se uvek mora dolivati. Znači, posle tri godine Magis punimo u flaše na još godinu dana aklimatizacije i da se proveri čep i sve što treba. Koristimo čepove od pune plute iz Portugala koji imaju garanciju barem 10 godina. To je ulaganje za koje smatram da u potpunosti ima osnova jer naša, pogotovo crvena vina, mogu lepo i dugo da traju što pokazuje njihova gustoća i prisutnost alkohola primetna u suzi koja primetno ostaje na zidu čaše.

Magis  iz berbe 2017 je kao tehnolog radila danas pokojna Bana Turčinović uz čiju pomoć je zapravo Milošević i krenuo u svoj vinski poduhvat. No tu se već lagano priključivao i enolog Uroš Bolčina, Slovenac koji je dao poseban pečat pojedinim etiketama poput dugomacerirane kupaže rajnskog rizlinga i traminca, najboljeg oranž vina Srbije BeliM, svrstanog u Portugalu među 50 najboljih vina tog stila u svetu. Ali i vinima negovanim u buradima prethodno korišćenim za odležavanje viskija i ruma.

Probus vina 14

- Uroš je tu počeo polako dolaziti ali još uvek nismo bili u novoj vinariji u Velikim Radincima gde smo uradili tek berbu 2020 u godini kada je Bana preminula, i kad je moja ćerka Maja, iako ekonomista po struci, bukvalno sama odradila sva vina uz Uroševa uputstva preko telefona. Znači, za Magis 2017 smo tehnologiju improvizovali kod kuće, ali smo radili sa puno ljubavi pa je zapravo to vino rezultat ljubavi prema njemu, više nego uspeh nekakve tehnologije.

Na pitanje otkud vranac u vinogradu Milošević ima jednostavan odgovor. Kad je počeo da ga podiže radio je to prvenstveno za sebe. Dobio je sadnice, kupio neke i sadio a da nije tačno znao ni šta radi. Jednostavno, dosta je toga o vinogradu i vinu naučio od pokojnog Stanka Čurina, vinara koji je među prvima krenuo da proizvodi ledeno vino u Sloveniji.

Probus vina 16

- Bilo je tu rajnskog rizlinga, šardonea, merloa. Ali i vranca što smo tek kasnije ustanovili. I on je opstao, daje solidan, lep rod pa ga ubacujemo po malo u vina. Sortno nisam probao da ga pravim, mala je količina, no već prve godine sam uradio miks sa kaberneom i merloom, ali sve odjednom i bez razdvajanja. Kasnije smo svako vino pojedinačno radili i na kraju spajali u kupažu Magis sastava 50% merlo, 45% kaberne i 5% vranac. Malo je vranca, ali daje utisak, kao ono kada napraviš supu i dodaš prstohvat bibera.

Za Magis koji trenutno očekuje promenu etikete i druga crvena vina Milošević koristi američko-francuski hrast gabarita 225 litara dok za bela vina idu različita burad pa i ona od 300 litara. Korišćeni barik od viskija i ruma služi za odležavanje vina BeliM i ekstremno bogatog traminca ali u količinama od 1.000 do dve hiljade litara gde se kasnije vino iz drveta meša sa onim iz tanka u željenoj razmeri uticaja drveta.

Probus vina 18

Izuzetan i jedinstven pet nat Impossible od merloa i traminca uz podjednako vrhunska sortna vina od šardonea i sovinjon blana zaokružuje neobičnu priču ovog vinara. Čoveka koji uz mnogo muka želi da u zemlji u kojoj je rođen implicira način rada i najviše vrednosti spoznate i prenesene iz slovenačkih vinograda i vinarija.  |

Foto: Slobodan Vidović 
nazad na vrh

Srodni tekstovi