Benvenuti: Trijumf apsolutne posvećenosti

Benvenuti: Trijumf apsolutne posvećenosti

Dva brata, Albert i Nikola Benvenuti iz istarskog seoceta Kaldir pokraj Motovuna pretočili su istoriju malenog vinograda dobijenog u nasleđe od dede Pietra u jednu od najtrofejnijih hrvatskih vinskih priča.

Prelepi kameni grad Motovun udaljen nekoliko kilometara od jadranske obale, na vrhu brega visokog oko 270 metara natkriljuje okolne šume i vinograde. Jutarnji pogled otkriva bregove što kao svojevrsna smaragdna ostrva vire iz guste mase belih oblaka pokazujući sudare hladnih alpskih i vrelih mediteranskih strujanja, upravo ono što ćete momentalno osetiti u zelenkastoj Benvenuti Malvaziji 2021. Spoj sočne limunaste svežine i zrelosti voća, tako pitak i zamaman u osnovnoj liniji Tradicije.

Benvenuti 4

Albert i Nikola ekonomisti su po struci, ali kad se povede reč o vinogradu i vinu žar u očima ne prestaje. Danas pokojni otac Livio zapravo je bio krivac što su braća do guše zagazila u lozu i sve ono što uz to ide, od kredita do gledanja u nebo. Pa je Albert čak i položio za vinara, ali kad je reč o onome što će stati u bocu zatvoreno najboljim plutanim čepom postaju jedna glava, jedna misao. I to ona koja stremi najvišem nivou bez ostatka.

Na raznim pozicijama oko Motovuna nalazi se 22 hektara malvazije, terana i belog muškata u rodu, začinjena sortama nebiolo, merlo i tempraniljo. Posađena su još dva nova malvazije a planiraju i dalju sadnju.

Benvenuti 7

Grandiozni objekat moderne vinarije jednostavno ne postoji već je najveći deo opreme smešten u rodnoj kući u Kaldiru, koja broji par vekova iza sebe, i spada u sam tehnološki vrh. No potrebe su daleko veće pa ima tu još malih, gotovo garažnih proizvodnih i magacinskih jedinica u brojnim  objektima rodbine i saradnika.

A ovde u Kaldiru, što je ime i jednog od vinogradarskih položaja po kojem se blend 50% terana uz delove merloa, nebiola i tempranilja zove Caldierosso nalazi se omanja degustaciona konoba koja čuva veliki drveni astal za dvadesetak gostiju, stolice rađene od malih bačvi, slike predaka, vinsku galeriju i nehajno okačena platinasta priznanja Decantera po zidovima.

Benvenuti 5

Desertno vino od sorte beli muškat (Muscat a petite grain), što mu dođe veoma isto kao srpska tamjanika, osvojilo je platinu na Decanteru i trofej na londonskom IWC, tačnije bilo je šampion na skoro svakom nadmetanju na kome se pojavilo. Ovo vino koje stasava na autohtonim kvascima zapravo je do sada iz dve razne berbe osvojilo dve Decanter platine zaredom, dok se istim odličjem okitio i njihov Teran 2013. Druge medalje ali i trofeje na takmičenjima kakvo je recimo Vinistra, nema smisla ni brojati.

Teško je nabrojati i šta se sve može otkriti u vinima braće Benvenuti jer su u svakom segmentu tako bliska savršenstvu, no jedno je sigurno – ona su verodostojno ogledalo teroara. Posebnih položaja na kojima uspeva loza, bele zemlje koja kao kakav moćni sunđer usisa svaku kap vode u sebe i sačuva je negde duboko u glinovitim slojevima za duga i vrela leta.

Benvenuti 6

Tako posmatrano jasno se ističu vinogradi Santa Elisabetta, San Salvatore, te recimo Corona Grande gde uspeva stara sorta ulovina, a po kojima vina i nose nazive. Pa Divjaki, Šubijent, Brkač.

Nikola tvrdi da je za njih veoma značajan položaj Turkovo posađen 1946. godine, one koja se i vodi kao osnivanje vinarije, te položaj Motovun iz 1962. Iz ova dva vinograda dolaze grožđa stara preko 70 godina od kojih nastaje malvazija Anno Domini 2020 duboke zlatne boje, macerirala na bobicama 15 dana i odležala godinu u velikim drvenim bačvama od slavonskog hrasta te još toliko u boci. Benvenuti uglavnom koriste velike bačve do 3.000 litara a vino iskazuje zrelost, toplinu i divne naznake narandžine kore. Dovoljno za trofej sa londonskog super cenjenog IWC nadmetanja 2017. godine za berbu 2015.

Benvenuti

Vinograd San Salvatore posađen 2000. godine na nadmorskoj visini od 400 metara u sedimentnoj poroznoj podlozi čuva čudesnu moć zrenja kako bi beli muškat komprimovao najzrelije i najsočnije sokove što će se tromesečnim prirodnim prosušivanjem pretvoriti u istinski vinski eliksir koji ponekad dostigne i 200 grama šećera po litri. I koji će svakom vinskom sudiji zavrteti glavu.

Posebna priča svakako je raritetno crveno vino Santa Elisabetta proizvedeno prvi put 2015. godine sa istoimene single vineyard pozicije posađene 2003. godine a koju Benvenuti vide kao najbolji položaj za teran. Vino iz berbe 2018  koje će u prodaju tek u novembru direktni je sukcesor prethodnog izdanja i čista esencija terana sa oko 15% alkohola. Posle tridesetak dana maceriranja na sopstvenim kvascima svakako je najkompleksnije od svih Benvenuti crvenih vina, sa mnogo voća i začinskih biberastih nota. Uz veliku dozu mineralnosti otkriće u završnici i verno odslikati iskonske arome grožđa sačuvane u pokožici, a to je najviše što jedno vino može dati.

Benvenuti 8

- Iskustvo nam je pokazalo da na Santa Elisabetti teran ima jednu „brzinu“ više, čak i kad je slaba godina se može izvući jako dobar rezultat – otkriva Albert.

 – Što ne znači da ćemo u teškim godinama uopšte raditi to vino – dodaje Nikola. – Godina 2018. je bila jedna od najrodnijih na ovim prostorima te smo krajem jula redukovali barem 70 procenata grožđa tokom zelene berbe. Berba je bila topla, bez velikih stresova, zahvalna u svakom slučaju kakvo je i vino koje je odležalo dve godine u velikim bačvama i godinu u boci.

BenvenutiMalvazijaCaldierosso WineloversCroatia 05

Ovo je ono što se može pročitati u recenzijama i na sajtovima, ali treba znati da nakon što je 70% grožđa bačeno, od preostalog dela napravljeno je vino koje potom prolazi strogu selekciju gde daleko veći deo terana sa Santa Elisabette završi u klasičnom teranu 2018 a samo manji deo odlazi u posebne bačve kako bi se dobilo završno vino. No, nakon dodatnog sazrevanja biraju se samo najbolje bačve, vino se blendira u više uzoraka i u proleće poziva 12 stručnjaka koji će na slepo dati svoj sud, u kom je vinu najbolji balans i koji im se blend najviše dopada.

Courtesy Benvenuti 1024x1024

Dobitna kombinacija se na kraju spaja i puni u boce. Čitava procedura ali i ono što je u čaši otkriva zbog čega je ovo ubedljivo najtraženije hrvatsko vino koje se ne može kupiti u količini većoj od dva kartona, a slično je i kad je izvoz u pitanju. Velika sorta na najboljem položaju i od svega samo najbolje: čist raskoš, bogatstvo i moć grožđa, recept za najveće uspehe! A cena? Prava sitnica za jedinstveno vino koje u Istri u vajnšopovima staje između 35 i 40 evra. Uz napomenu da je iz berbe 2015 urađeno manje od 2.000 boca!

I još koja reč o položaju i slatkom vinu Corona Grande. Zamišljeno da bude kasna berba i desertno vino ali iz osnovne linije (Tradicija), nakon tri meseca prosušivanja bobica daje prijatnu i pitku kupažu malvazije, muškata i „dodira“ ulovine sa dosta manje šećera od perjanice Muškat San Salvatore. Veoma slasno vino sa 15% alkohola i oko 90 grama neprevrelog šećera posle desetak dana maceracije predstavlja divnu poslasticu sa reminescencijama na suve kajsije i džem od bresaka, savršen završetak svakog obroka uz jake sireve sa plesnima.

Benvenuti 3

Ipak, možda najvažnije u čitavoj ovoj priči je to što braća Benvenuti nisu upali u zamku slave i dizanja cena do neba kao brojne njihove kolege širom regiona. Njihova vina jesu u premijum razredu ali su istovremeno dostupna svima, tačnije onima koji znaju ceniti vrhunski kvalitet i zaista žele piti ta vina. Tom hrabrom odlukom napravili su uslugu ljubiteljima ali i vinu samom koje je stvoreno da se pije i uživa u njemu.   |

Foto: Nenad Basarić, Ivana Čutura & PR
> Benvenuti vina u Srbiji po najpovoljnijim cenama možete kupiti u online prodavnici Vino.rs
nazad na vrh

Srodni tekstovi