Najveća kolekcija vina na svetu

Najveća kolekcija vina na svetu

Iako se ne nalazi u društvu zemalja poznatih po vinskim destinacijama, u Moldaviji zvanično postoji najveća kolekcija vina na svetu!

U pitanju je podzemni lavirint hodnika u blizini mesta Milesti Mici, pretvoren u svojevrsni podrum sa oko dva miliona flaša najkvalitetnijih moldavskih vina od probranih evropskih i autohtonih sorti, te velikog broja buradi zapremine od šest do 200.000 litara sa visoko ocenjenim vinima koja se decenijama izvoze u SAD, Japan i mnoge druge zemlje sveta.

3ca0687b0c9db0826c91c18f7085f111

Ovaj jedinstveni podrum nalazi se u mestu Milesti Mici, a flaše su uredno poslagane duž 55 km krečnjačkih hodnika pod zemljom, povremeno i na dubini do 80 metara. Speleolozi tvrde da se tu nalzi čak 200 kilometara raznih hodnika, za sada uglavnom neprohodnih.

Najstarije boce u ovoj kolekciji potiču iz 1969. godine, kada je podrum zvanično i otvoren. Zahvaljujući povoljnoj temperaturi i vlažnosti, vina ovde odležavaju u praktično idealnim uslovima vlage i temperature, a posetioci obilaze hodnike podruma pešice, tokom višečasovnog izleta, ili – automobilom! Takođe, moguće je da rezervišete i mesto za svog „flaširanog mezimca“ koji će tako ostati ovde sačuvan za potomstvo.

Caves Milestii Mici Moldavie

Inače, vinska priča u Moldaviji nikako nije nova stvar, o čemu svedoči i grozd u grbu ove države. U stvari, prema nekim podacima ovde se već 3.000 godina živi od vina i sa vinom, a bogata tradicija ogleda se i u narodnim izrekama, poput: „Što bolje vino, to bolji kućevlasnik“!

Odlična klima, sa kratkim i tihim zimama i dugim toplim letima, odredila je sudbinu seoceta Milesti Mici, svega pola sata vožnje udaljenog od glavnog grada Kišinjeva. Ovdašnje brežuljke orošava reka Isnovet, a lokalitet predstavlja jedno od najstarijih naselja u Moldaviji. Galerije u napuštenom rudniku uređene su tako da podsećaju na grčke hramove, a hodnici nose nazive poput pravih ulica u čijem nazivu su sorte gožđa.

Moldova Milestii Mici Wine Cellars outside area

Vodeća državna vinska firma The State Enterprise Quality Wines Industrial Complex Milestii Mici, odmah po osnivanju i zaposedanju ovog čuda prirode i ljudskih ruku, počela je 1969. godine tu da odlaže svoja najbolja vina. Vremenom su nikle i dodatne prostorije, a jedna od atrakcija je i vodeni zid na ulazu u podzemnu prodavnicu vina. Sve skupa pravi vinski raj koji privlači vinoljupce i visoke državne delegacije iz celog sveta.

A kakva su vina?

Svi odreda tvrde da su kvalitetna, svako ima odgovarajući prirodni čep, voštanu kapu i unikatnu etiketu u skladu sa drevnom mapom podzemnog sveta. Sva su rađena na tradicionalni moldavski način, tako da se oseća snaga sunca i zemlje u svakoj kapi, tvrde tamošnji eksperti, a neke od najčešćih internacionalnih sorti u Moldaviji su pino noar, traminac, muskat otonel i rizling, dok su od domaćih najpopularnije feteasca, dnestrovscoie, milestscoie, codru, negru de Purcari, trandafirul Moldovei, auriu, cahor-ciumai

Podzemne odaje su ujedno idealno mesto i za proizvodnju penušavog vina po tradicionalnoj metodi, poput Moldavscoe Igristoe, Moldova de Lux i Muschatnoe Igristoe.

nazad na vrh