Deset belih autohtonih vedeta za leto

Deset belih autohtonih vedeta za leto

U vrelini leta od belog vina se očekuje da osveži, razgali i ostavi trag uz čudesne prizore Sunca, neba i zemlje i baš zato smo u restoranu Hrastovina, agilnoj eno-gastronomskoj žiži Beograda a uz pomoć Marka Marjanovića, somelijera koji vodi brigu o „blagu“ vinske karte Hrastovine, proverili deset belih autohtonih vedeta Srbije.

Bela autohtona bas marko 07
Ozbiljna analiza: somelijer Marko Marjanović i novinar Vino.rs

Borba sa brzim ugrevanjem vina tokom julske degustacije mogla bi da se poredi sa Tantalovim mukama da vina nisu bila tog nivoa koji smo predosetili i kako su se dokazala. Čak i na višoj temperaturi utisci su bili bolji nego očekivani, pa krenimo redom u analizi „srpska bela autohtona vina protiv vrućina“.

Jagoda 2021 Botunjac

Pravi je maler dobiti ovakvo vino kao prvo po redu u degustaciji na slepo a to se igrom slučaja upravo dogodilo. Pravi vinski nektar duboke je zlatne boje i raskošnog mirisa koji opija u trenu otvarajuću debelu knjigu aroma veoma zrelog koštunjavog voća gde je jagoda samo jedan od segmenata da opravda ime. Kajsije, breskve, zrela žuta jabuka krase vino koje impozantnost uljanog tela donekle duguje činjenici da sadrži oko 6,5 gr/l zaostalog šećera.

Bela autohtona hrastovina 11

Međutim, odnos i uticaj sočnih, prosto žvakastih kiselina takav je da kompletan utisak naginje ka suvom vinu umesto polusuvom kako bi bilo kategorisano po nekom zastarelom modusu ocenjivanja. Autor vina Kosta Botunjac tvrdi da svoja vina iz Župe uz mnogo muke i truda proizvodi ali da samotok na kraju daje jedini pravi rezultat što je u vinu Jagoda, koje je samo malim delom prošlo kroz produženu maceraciju, evidentno. Kako u kompleksnosti, tako u moćnoj perzistentnoj završnici.

- Ovo je pravi trendseter koji svakako treba ponuditi mladim tehnolozima da postave gornju granicu prilikom formiranja kvalitativne skale vina – zaključuje Marko Marjanović.

Bela autohtona bas marko 02
„Jagoda je sorta koja ima veliki potencijal“, decidan je Marjanović

Jagoda 2021 Fragaria

- Jagoda je definitivno sorta budućnosti za Srbiju zbog potencijala koji nosi u svakom svom segmentu za proizvodnju visokokvalitetnih vina i ovo je jedno od najautentičnijih vina koja sam probao – uzvikuje Marjanović duboko udišući mirise vina iz Župe koje radi dr. Radovan Đorđević, a uz primedbu da je na prvu prepoznatljiva aroma bombonica Pez od borovnice. I potpuno je u pravu!

Bela autohtona hrastovina 13

Žuta ali svetlije boje i potpuno drugačija od Jagode Botunjac, Fragaria Jagoda je nežnija na nosu, elegantna i prilično herbalna, takođe sa reminescencijom na pez bombone. Očarava finim kiselinama koje odmah asociraju da bi nam prijalo duboko pohovano masno meso šarana preko koga bi se, nakon što kiseline speru masnoću, prosto razlile note lista eukaliptusa primetne u vinu srednje izraženog tela i završnice. Ili uz panakotu sa borovnicom! Univerzalno vino za sva godišnja doba.

Grašac (Italijanski rizling) 2020 Malča

Izrazita mineralnost momentalno stavlja znak uzvika već pri prvom udisaju mirisa što najavljuju potpuno novu vinsku kvalitativnu viziju vinarije Malča na periferiji Niša. Zelenkasto vino, herbalnim notama i koricom zelenih jabuka, mirisom bosiljka, majčine dušice i gumiranih mentol bombona u šećeru opravdava vizuelni utisak.

Bela autohtona hrastovina 04

Prijatna završnica sledi nakon što je neopterećujuće telo opremljeno svežim kiselinama i trunčicom zaostalog šećera pripremilo nepce za zalogaj zakuske svežih belih sireva, zelene paprike i paradajza. Idealno aperitivno vino i za one koji tek ulaze u taj čarobni svet jer je precizno i tehnološki jasno napravljeno spremno za razbijanje vrelog popodneva.

Sila 2021 Mrđanin

Sorta koja se lagano uključuje u vodeće tokove iskazuje solidan potencijal u vinu iz Sremskih Karlovaca. Veoma voćno na mirisu sa karakterističnim buble gum notama iskazuje se kao izvanredan aperitiv.

Bela autohtona hrastovina 06

Još jedan jednostavniji pristup čistom uživanju u naletima zelene jabuke bez glamurozne strukture ali dovoljno interesantno da bude pravi letnji hit. Jedina mana je što biva rasprodato čim napusti vinariju Mrđanin te ga možete naći samo u ugostiteljskim objektima Novog sada i okoline.

Rasplet 2019 Botunjac

Bela autohtona hrastovina 07

Još jedna etiketa Koste Botunjca, vinskog i pravog umetnika iz Donje Zleginje, ali je ovo grašac župskog teroara slične, tek nešto svetlije zlatne obojenosti od Jagode. Uz lagano telo i blagu notu mineralnosti prepoznatljiv je po mirisima dženerika, dunje, žute jabuke i reminescencijama u suvoj završnici na ljusku od oraha koju prepoznajemo u još ponekim predstavnicima ove sorte.

Impresija  Tamjanika 2021 Miletić

Svakako vino koje ne služi na čast samo vinariji Marije Miletić već čitavom Trsteniku kao čuvenoj vinogradarskoj regiji. Pa i sorti tamjanika ali na jedan sasvim novi pogled. Dosta bledo obojena i neočekivano egzotična na mirisu aromama ličija i manga, sa veoma malo uobičajenih sortnih cvetnih tonova. 

Bela autohtona hrastovina 08

Impresija impresionira egzaktnim kiselinama, lepim i primetnim telom, dugim te veoma osvežavajućim finišom sa finom dozom gorčine. Spada u unikatna vina koja ukusom dosledno prate senzacije na nosu što predstavlja ne tako čest slučaj i cenjeno je u svetu poznavalaca vina.

Grašac 2021 Verkat

Poput vina Impresija i čerevički grašac mlade vinarije Verkat predstavlja svetionik u novom katalogu srpskih autohtonih sorti. Nedavno osvojen šampionski trofej na prvom svetskom nadmetanju grašaca GROW du Monde i zlato sa BIWC u Grčkoj nisu jedina preporuka ovom vinu.

Bela autohtona hrastovina 09

Na nosu dosta primetnog egzotičnog voća, ogrozda, na nepcu snažan strukturni ugriz (grip) i solidno telo ostaju u sećanju uz osvežavajući finiš koji krasi pitko i zamamno ali originalno i kompleksno autentično vino punog potencijala Fruške gore za bele sorte. Ananas, nar, liči, citrusi, mnogo je materijala za razmišljanje u Verkat Grašcu što je posebno uočljivo kada ste u stanju da tokom duge završnice neprestano otkrivate nove slojeve u lepo složenom i osvežavajućem vinu.

Grašac 2021 Imperator

Biodinamika na delu Imperatora iz erdevičkog mladog single vinograda. Praktično prva berba privukla je pažnju ljubitelja mirisom zelenih jabuka, herbalnošću i kiselinama koje štedro vode vino kroz svet raznolike gastronomije.

Bela autohtona hrastovina 10

Zelenkasto vino poseduje takozvane zesty (jako hrskave) kiseline, nagoveštaje divlje nane i korice limete uz blagu dozu puteratosti što nagoveštava da je deo vina možda dodirnuo talog u nekom dužem periodu tokom rada na vinu. U svakom slučaju za 11,5% alkohola sasvim dovoljno tela da podrži lagane letnje obroke i salate ili da odigra ples aperitivnog vina.

Bellucci 2021 Erdevik

Bela autohtona hrastovina 12

Neobična etiketa u skladu sa marketinškom vizijom duhovite ekipe iz Erdevika ističe prvu tamjaniku iz ove vinarije na polici. A u čaši ima svega, i egzotike i tela i upadljivih kiselina i strukture, slasti na vrhu jezika i primetnih 13,5% alkohola. U svakom slučaju jedna potpuno drugačija, fruškogorska vizija sorte koja se uglavnom vezuje za tradiciju Župe.

Velika Morava 2021 Chateau Prince

Potencijal morave kao sorte raste u širinu iz dana u dan, kroz stilove vina, ali i međunarodne nagrade kakvo je zlato na BIWC u Grčkoj a koje je nedavno promovisana vinarija Chateau Prince ove godine osvojila za vino Velika Morava 2021.

Bela autohtona hrastovina 14

Veoma dopadljiva i pitka ova morava nudi na mirisu moćne arome tropskog voća, ananasa, dinje, korice banane dok precizno definisanom strukturom vladaju sočne kiseline i blaga mineralnost nakon čega sledi osetna i trajna sveža završnica preporučujući je podjednako kao aperitivno i sveže letnje vino uz razne vrste salata, bele kvalitetne ribe i morskih plodova.

Jednom rečju vino koje poseduje sve što bi mogli zamisliti i poželeli od vina u bilo kom trenutku, ujedno potpuno originalna i visokokvalitetna autorska verzija sorte koja očigledno prestavlja jedan od puteva razvoja vinske budućnosti Srbije.   |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi