Nikka, penušavo roze vino

Nikka, penušavo roze vino

Đorđe Bikicki je nedavnom premijerom vina Nikka 2020 iznova uzdrmao ustaljene vinske šablone. Originalno, zanimljivo, drugačije sa nepogrešivim potpisom vinara Oskara Maurera, ovo penušavo roze vino od sorte pino noar i organskog grožđa spaja najbolje odlike pet nata (Pétillant Naturel) i klasičnog penušavca. A ime…

Ime je naše najmlađe vino dobilo po mojoj najmlađoj ćerci Niki, pa je tako Nadia, nakon što je dobila svoje roze vino Nadia, dobila i vinsku roze sestru gde su oba od sorte pino noar – objašnjava Bikicki dok opušteno otvara providnu debeljuškastu šampanj bocu iz koje vino sa koga još nije skinut metalni čep već bukvalno doziva razdraganim voćnim aromama trešanja, šipka, malina, a šarena etiketa nagoveštava ukus lilihipa.

Bikicki Nikka 05

Ubeđeni da je pred nama još jedan pet nat kakvi su bili Viktor 1, 2 i 3 čije otvaranje uvek predstavlja spektakl i potencijalnu mogućnost kupanja u mehurićima u krugu od metra, impresionirani smo smirenošću Đorđa Bikickog. Odmah potom zapušač spada uz nalet tek nekoliko santimetara pene koja se sliva niz grlić. Novost!

Vizuelna najava vina koje nam se jako dopada sadrži u mirisu i ukusu samo deo očekivanog voćnog spektra gde ipak preovlađuju mandarine i trešnje sa možda blagom naznakom karbonske maceracije.

Bikicki Nikka 10

Blago se oseća nota bombone kao i kod Nadie ali to je zato što je isto grožđe, klasično niski prinosi do 1,2 kilograma. Iduće godine Nikka će u sebi imati i deo merloa jer je fermentacija pino noara 2021. trajala dugo pa je i merlo stigao da zbog boje i svežine stvori kupažu.

Nežno penušavo vino je i nežno reduktivno ali nije nežno ekstraktivno, naprotiv. Ostaje duboko u sećanju. Rađeno je u presi samo okretanjem prese, bez pritiska da se ne bi ekstrahovali tanini i grublje materije iz pokožice pa je skoro samotok. Maceracija traje koliko i presovanje, možda tri ili četiri sata čisto da se pokupi malo boje.

Bikicki Nikka 14

Sad, posle godinu i po odležavanja stiče se utisak da potencijalno može da potraje. Kakvo je to zapravo vino kad nije ni pet nat ni penušavac?

- Kako ćemo zapravo zvati taj stil ne znam ni ja, možda roze vino penušavo. Nisam stavio pet nat oznaku kao kad smo radili vina Viktor i nije mi ideja da ga tako etiketiram jer je od baš ozbiljne sirovine. Sa druge strane pošto je fermentacija u boci ovde išla sporije pa smo propustili da se Nikka pojavi na tržištu u proleće šest meseci nakon berbe, a inače ne volimo baš mnogo mlada vina, onda sam bio strpljiv. I pritom primetio da odležavanjem vino postaje sve ozbiljnije, a pošto je pritisak u boci bio prevelik da se bez degožiranja penušavac pusti na tržište, morali smo da probamo da ga degožiramo. Konačno, nakon dve godine eksperimentisanja otkrio sam da mi se generalno više sviđaju degožirani petnatovi. Em što smo izbacili talog, em primarne arome nisu fermentativne, a vino se iskazuje kompleksnije. Zapravo, degožiranjem smo dobili penušavac, a ne pet nat.

Bikicki Nikka 15

Koliki je pritisak u boci, pitamo Đorđa, a on veli da ne zna jer Oskar uvek određuje trenutak flaširanja. Kaže da je planirao da kupi uređaj koji precizno meri količinu neprevrelog šećera čime se određuje tačan momenat flaširanja, čak je kontaktirao vinara iz Australije, ali uz osmeh priznaje da je za sad Maurer sa njegovim osećajem precizniji od ovde postojećih aparatura.

Nikka kao veoma karakterno vino dosta je bistra u odnosu na druga pet nat vina gde mutnoća nekima smeta. Ovde nije bio cilj da se skroz kao penušavac izbistri, nema vidljivog taloga, ali ga ipak ima, čisto da vino i dalje radi pomalo u boci. Jedino je bilo bitno da pritisak bude dobar i da nema problema prilikom otvaranja kao kod drugih pet nat vina, napominje Đorđe. Urađeno je ukupno 846 boca a za narednu godinu Bikicki najavljuje više od 1.000.

Bikicki Nikka 18

Tada stiže i Viktor sovinjon, i to će biti dva penušavca koje radimo svake godine. Pino griđo smo izbacili jer nije se dobro pokazao u smislu svežine koja brzo pada pri čemu sam ubeđen da su pino noar i sovinjon blan daleko zahvalniji za rad i ovaj tip vina. Ne moraš ih previše rano brati, uvek imaju svežinu, sovinjon posebno, samo pino moraš malo da „uhvatiš“.

Za potencijal ovog roze penušavca Bikicki se ne plaši, kaže da to zna po svom roze vinu iz berbe 2019 koje sad piju i koji je fantastičan. Čak planira da ponovo radi Nadiu koju su jedno vreme ukinuli ali sa idejom da sad odležava u boci pola godine i da ne ide odmah na tržište.

Bikicki Nikka 28

Naša mi se vina dopadaju sve više što duže odležavaju, postaju ozbiljnija, karakternija. Cilj nam je i to tvrdim da ne budemo po svaku cenu drugačiji nego da maksimalno izvučemo iz proizvoda. I verujem da je on sad tri puta bolji nego da se prodavao pre godinu dana odmah nakon fermentacije. Jeste, uložili smo godinu dana odležavanja, degožiranje je težak ručni rad, ekonomsko samoubistvo jer od 1.000 boca dobiješ 900. Sto boca bukvalno baciš pri otvaranju, potrošiš novi čep. To jesu specifične mikro serije i verujem da ih zato treba više ceniti.

Čini se da jedini problem Bikicki ima sa prodajom ali zato što su serije male. Kaže da je Nikku na jednom izvoznom tržištu mogao kompletno da proda odmah ali nije hteo. Želi da svako dobije po malo, u svaku zemlju po 60 boca, u pet lokala po 30 do 60, i da nešto ostavi za sebe. Zvuči pomalo ljubomorno, teško se odvaja, kao da je ovom vinu prišao krajnje očinski a ono mu to punim srcem uzvraća…

Bikicki Nikka 05

Eto lažem, i tu sam se već preračunao, nemam ni za ovoliko.  Od početka radim rezervacije za kupce koje ću 100% ispoštovati, ali na stranim tržištima naša prodaja raste iz dana u dan a izvoz u Ameriku je trenutno toliki da prosto ne znam da li mogu još nekog izvoznika da ispoštujem. Evo, kreće sad i prvih 60 boca u Crnu Goru… Istina je da ovo nije pet nat od 1.000 dinara, ali je pritom svega 30% skuplji. A sa ukupno 30 mg sumpora totalno ispunjava uslove da bude radikalno prirodno vino zbog čega ga još više volim i vrednujem.

Pritom, ono što se nama posebno svidelo je da ne mora da bude ni puno rashlađen, sočan i svež pravo je osveženje u svako doba dana i godine.   |

Foto: B. Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi