Moma Bikicki, nova vizija traminca

Moma Bikicki, nova vizija traminca

Vinarija Bikicki je sredinom maja publici i vinskom tržištu Srbije predstavila novu viziju vina od sorte traminac pod imenom Moma 2020, nazvano tako prema imenu oca Đorđa Bikickog, vlasnika vinarije.

Prelepo dizajnirana bela keramička boca zatvorena Diam 5 Origin čepom koji nagoveštava organski pristup a dodatno je zaštićen finim belim voskom, šalje optimističke signale šarenim slovima MOMA, nazivom koji se podjednako lepo (ili teško) čita bilo da bocu držite uspravno ili naopako. Pritom, vrhunski je gušt kada vino izvadite iz nove, samo za ovu etiketu posebno napravljene i dizajnirane kutije.

Bikicki Moma 03 02

- Želeli smo da stvorimo vino potpuno novog stila od grožđa koje se bere između onog za oranž i za regularni traminac, kada je zrno u punoj tehnološkoj zrelosti, a na samom pragu fenolne. Nakon samo jednog dana maceracije da se iz pokožice izvuče najviše što može, vino prenoći kako bi se istaložilo pa prirodnim padom, gravitacijom, silazi u podrum gde započinje fermentacija u Clayver keramičkim sudovima od 400 litara koji neodoljivo podsećaju na položene boce Moma gde ono odležava do flaširanja – objašnjava Đorđe Bikicki pažljivo odstranjujući tanak sloj belog voska sa vrha sopstvene boce – Zbilja sam uzbuđen, i za mene je ovo nešto potpuno novo.

Kada je vino Moma, više od pola godine pre izlaska na tržište prvi put predstavljeno profesionalcima, utisak je bio da fantastična boca i dizajn slova savršeno odslikavaju ono što se nalazi unutra. Strukturu, boju, sve ostalo. Jedna radosna i aromatična ali stamena koloritna bomba, žute i narandžaste nijanse, odbljesci, kako na boci tako i u čaši, u oblaku grejpa, korice od mandarine i kajsije, možda i mednih nota. Baš voćno i još mnogo toga.  

Bikicki Moma 10 02

U tom trenutku sa 5,4 grama neprevrelog šećera bi ga svrstali u polusuva, međutim, uz prisutne kiseline, ekstrakt i čak 14,5% alkohola utisak je bio daleko suvlji. Primetno telo i naklonost oranž sceni činilo je da je na pomolu hit koji će oduševiti publiku, bilo da uživa u vinu ili kupi krajnje originalan poklon pred novogodišnje praznike.

Ali Bikicki odjednom odustaje od izlaska na tržište a već vinska manifestacija Terroirs 2021 početkom decembra daje mu za pravo jer... Moma  kao kakav kameleon menja aromatsku pojavu, zaogrće potpuno drugačije note, neke koje tek sad sredinom proleća zadobijaju svoju krajnje kompleksnu formu. Ima tu ličija na mirisu da potcrta originalnu sortnost traminca, potom malo korice zelenkaste kruške, a onda...

Bikicki Moma 15 02

- Vino još uvek delom radi pa apelujem na ljude da se ne iznenade što će možda za trenutak da zapeni u flaši. No već se posle par minuta stabilizuje. Zapravo mislim da ga je to održalo, a uzrok je i značajnom sazrevanju i promenama koje su usledile nakon prve prezentacije u novembru prošle godine pa i posle izložbe Terroires. Pojavile su se ponovo neke nove note i arome, još daleko ozbiljnije zbog čega smatram da je lepo obuhvaćen intenzitet niskog prinosa.

Uprkos kompleksnoj aromatici koju povremeno nije jednostavno definisati, vino je pitko. Ne na onaj način da nagnete čašu za čašom dok se ne ugleda dno boce, već da svaki gutljaj nudi prostor za ozbiljnu analizu, istraživanje i čini da nestrpljivo iščekujete sledeći. U svakom slučaju relativno puno je i krajnje unikatno, kiseline su lepe ali ta kiselina više podseća na sićušne mehuriće penušavca nudeći dah svežine.

Bikicki Moma 06 02

 - Za željenu aromatiku ovde ne možeš da bereš zeleno grožđe. Ne možeš čekati ni kasniju berbu kao za oranž. Pravi trenutak je suština svega a mi smo ga, verujem i sudeći prema aromatici, balansu i kiselinama pogodili jer vino uopšte nije teško i zamorno.

Izuzetan kvalitet Bikicki vina povezan je dosta sa niskim prinosima, oko 600 grama po čokotu a godina 2020 je bila godina posebno niskih prinosa, za trećinu manjih nego što je običajeno. Iz vinograda gde je svega 4.500 čokota po hektaru što uopšte nije gusta sadnja, Oskar Maurer koji radi ova vina je dao inicijalnu ideju da se maceracija obavlja svega jedan dan...

Bikicki Moma 1902

- Iako smo već imali odličnih rezultata i najviših nagrada za traminac rađen presovanjem i u inoksu, kao i vina Uncensored i Makana, bio sam istovremeno pomalo smoren od traminca ali i ubeđen da od njega možemo napraviti nešto vrhunsko. Oskar smatra da tramincu kao muskatnoj sorti treba malo kontakta sa pokožicom.
Uz taj jedan dan maceracije dobijeni rezultat je dokaz da nismo eksperimentisali samo da bi to radili što će izuzetna iduća berba traminca 2021. godine u kojoj smo dobili fantastične, vrlo visoke kiseline i alkohol za Momu i Uncensored, dodatno pečatirati. I ne treba se bojati visokih alkohola, ako pojedina godina to traži od vina treba mu ih i omogućiti. Samo je bitno odrediti savršen trenutak berbe, a ja mislim da smo u Momi sve savršeno potrefili.

Vino Moma nije dečija igra. Uz proizvođačku cenu od oko 20 evra nudi ekskluzivu i vrhunski zanimljivo vino ispraćeno originalnim dizajnom na kome Đorđe Bikicki neumorno radi do savršenstva. Svaka boca Moma je numerisana, ima ih ukupno 1412 a samo je flaša skuplja nego pojedina popularna srpska crvena vina u supermarketu.

Bikicki Moma 21 02

Zbog te težnje ka unikatnosti čak je i prodaja pojedinih Bikicki etiketa u malim serijama, a kojih ima više od 15,  trpela, pogotovo prilikom izvoza. Boce za traminac i vina Sfera bile su krajnje elegantne ali toliko visoke da ne mogu stati u prosečan frižider zbog čega je iz Amerike stigao zahtev da se ujednače.

Zarad izvoznog programa tih boca neće biti više iako ih je Đorđe voleo, i sada će mirna vina biti jedne iste visine i oblika, pet nat boce i one za roze druge, a izrađene su potpuno nove, uske kutije gde sve buteljke stoje u nizu. Sa druge strane, za vino Moma je dizajnirana potpuno bela, efektna i veoma skupa kutija u full koloru...

Bikicki Moma 21 02

- Video sam sjajne kutije u inostranstvu, počeo da razmišljam i shvatio da imamo dizajn koji zaslužuje kad otvoriš kutiju da... Jeste da retko ko kupi celu kutiju (smeh), ali sviđa mi se kad neko ipak to učini, da lepo vidi svih šest flaša. I taj  dizajn etiketa za koji su zaslužni Braća Burazeri, da bude upečatljiv čime čitava slika dobija dodatni kvalitet. A verujem da Moma to itekako zaslužuje.   |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi