Vinarija Jungić: San jedne šikare

Vinarija Jungić: San jedne šikare

Vinarija Jungić na blagim južnim padinama sela Markovac, udaljena 15 kilometara istočno od Banjaluke, jedna je od malobrojnih na severu Bosne i Hercegovine koja ima veću prepoznatljivost, pa i univerzalnost jer nazive vina pišu kako latinicom, kad su internacionalne sorte u pitanju, tako i ćirilicom kad je u buteljci tamjanika, vranac ili etiketa belog vina Balatin nazvanog po imenu lokalnog bistrog potoka.

Ipak, ono što je za sada priču ove mlade vinarije iznelo u sam vrh interesovanja je crvena kupaža Šikar.

Vekovima unazad su brežuljci površine desetak hektara na kojima se sada nalazi vinograd Jungića zavedeni pod imenom Šikar što ukazuje na verovatnoću da su tada, ove danas pitome padine nastale krčenjem šikara.

- Upravo smo po ovom toponimu, a u nameri da probudimo usnuli rodni kraj i vratimo ga u život, nadenuli ime našem prvom crvenom vinu - priča Željko Jungić vlasnik vinarije.

Jungić 9

Vekovima sanjan san ove šikare da postane rajska padina i podari božanske plodove ostvaren je kroz neizmernu ljubav i ne manji trud porodice Jungić, zaljubljenika u prirodu, vinograde i vino kao božansko piće. Ali i iz inata da se pruži dokaz kako se dobro grožđe i još bolja srpska i bosansko-hercegovačka vina mogu proizvesti  i u krajevima atipičnim za vinogradarstvo. To „atipičnim“ podrazumeva uverenje da se na severu BiH nije ozbiljno gajila vinska kultura uprkos odličnoj klimi i zemlji.

- Tajna dobrog vina je u kvalitetnom grožđu, ali i u ljubavi kojom se vinogradi daruju jer se vinova loza ponaša isto kao i žena. Ako je ne negujete, onda propada i vene - sa smeškom objašnjava Željko koji se brine i vodi računa o kvalitetu vina uz veliku pomoć porodice.

Znanje i posvećenost se osećaju u svakoj boci pa se može slobodno reći da pored teroara koji daje autentične karakteristike u Jungić vinima veliki pečat stavlja i moderna pristup tehnologiji.

Prvi vinogradi su zasađeni 2003. godine a prva vina na Markovcu proizvedena četiri godine kasnije. Danas se zasadi na markovačkim obroncima prostiru na površini od oko sedam hektara sa preko 25.000 čokota loze na nadmorskoj visini od 280 m i geografskoj širini gotovo istoj onoj na kojoj su vinogradi Bordoa, najpoznatije svetske vinogradarske regije. Od sorti uzgajaju kaberne, merlo, frankovku, te bela grožđa rajnski rizling, šardone, sovinjon i tamjaniku.

Jungić 2

Tokom 2009. godine dovršena je impozantna vinarija udobno smeštena između blagih padina i vinograda. Izgrađena je u duhu etno graditeljstva i umnogome podseća na vinarije koje krase brežuljke Toskane, pri čemu je nedavno i proširena pa je trenutni kapacitet sa početnih 40.000 povećan na oko 100.000 litara vina iz kojih se izdvajaju tri linije: Selekcija, Rezerva i Premium. Jungići proizvode i 10.000 litara vrhunskog vinjaka, a u sklopu vinarije se nalazi elegantna vinska konoba odakle se pruža pogled na vinograde.

- Cilj na kome rade svi zaposleni jeste da naša vina postanu prepoznatljivo obeležje opštine Čelinac, banjalučke regije i  Republike Srpske, koje će privlačiti goste iz celog sveta u ove naše prelepe predele, dajući doprinos razvoju poljoprivrede, turizma ali i vinske kulture na ovim prostorima - sažima svoju viziju Jungić.

A rezultati su evidentni. Zbog istrajnosti, umeća i kvaliteta, vinarija Jungić dobila je brojna priznanja i značajne nagrade kao što je NajBrend za najkompaniju BiH, priznanje za izuzetan doprinos razvoju projekta Vinska cesta Hercegovine, posebno priznanje PK Republike Srpske za prepoznatljiv kvalitet domaćeg proizvoda, SASPO nagradu za najboljeg samostalnog preduzetnika ili Prvo mesto za najbolji proizvodni vinograd na manifestaciji Dani vina u Banja Luci, te prvu nagradu za Šikar Cuvee Barrique 2008. Takođe su tu i brojne regionalne medalje sa Sabatine u Hrvatskoj, ili BeoWine sajma u Beogradu koje su Jungićima ponos i veliki poticaj za daljnji rad i investiranje.

Jungić 11

Inače, sva vina iz premium linije odležavaju u najboljim francuskim i američkim buradima kompanija Segvin Moro, Radu i Viktorija.

Tu se posebno izdvaja Šikar, bordo kupaža na koju je porodica Jungić veoma ponosna. To jeste njihovo prvo veliko vino jer je Šikar Rezerva 2009, koje se i dalje nalazi na tržištu, osvojilo srebro na nadmetanju Decanter 2021 kao najbolje ocenjeno crveno vino BiH.

Šikar 2015 osvojio je srebro na istom, najznačajnijem svetskom nadmetanju u Londonu godinu dana ranije. Odležavao je dve godine u Segvin Moro buradima, izuzetne je punoće sa kompleksnim mirisnim notama višnje, bobičastog voća, čokolade, kafe i duvana. Sad je upravo na tržiste izašla i Šikar Rezerva 2012 za koju se smatra da će biti dostojan naslednik srebrne rezerve.

Jungić 15

U crvenom segmentu se posebno izdvaja Cabernet Sauvignon Premium 2015 koji se pored brojnih nagrada okitio i zlatom na ocenjivanju Decanter 2020 iskazujući harmoničan odnos relativno visokog nivoa alkohola i kiselina što mu daje izuzetan potencijal za rast i starenje.

Ipak, vino o kojem se najviše priča od kada je premium linija izbačena na tržište je Vranac iz 2015. godine. Rezultat odložene raritetne berbe bila je izuzetno visoka koncentracija šećera uz istovremeno relativno visok nivo kiselina. Odležavao je u dve nove barik bačve od američkog i francuskog hrasta, u svakoj po 12 meseci. Ovo neponovljivo vino karakterišu ekstremna punoća, baršunasti tanini i izuzetne voćne mirisne note višnje, nara, bobičastog voća, suve šljive i rogača.

Na Grand Tastingu 2022 u beogradskom hotelu Metropol publika je imala priliku da proba premijum Cabernet Sauvignon ali i polusuvi Vranac iz berbe 2009.

Jungić 7

- Kaberne je iz vinograda koji smo posadili 2005. godine, dok je vranac u to vreme bio iz otkupa, iz trebinjske regije, jer svoj još nismo imali, a i vinska kultura u BiH je u to vreme bila niska i jednostavno ste morali imati vranac i šardone - objašnjava Željko Jungić čija vina, krajnje umerenih cena, upravo stupaju i na srpsko tržište. - Vranac je inače bran 8. septembra kad je temperatura iznenada pala veoma nisko i zato su se arome tako očuvale do danas.

Značajno mesto u portfoliju vinarije Jungić ima i vino Tamjanika. Uz svežu Selekcija Tamjaniku na tržište je izbačena i Premium Tamjanika 2017 koju odlikuju tipične osobine ove muskatne sorte. Svežeg i slasnog ukusa nosi mirisne note bosiljka, zove, prolećnog cveća, te citrusa ili kore grejpfruta dok diskretne začinske i herbalne note daju vinu prijatan produžen užitak.

Na Grand Tastingu premijerno je predstavljeno i novo suvo belo vino Premium Cuvée Balatin 2018. Dobijeno je kupažom četiri sorte gde su traminac, rajnski rizling, sovinjon i šardone dali ono najbolje od sebe u veoma zanimljivom i odlično prihvaćenom blendu.

Pomenute nagrade i nastupi uz sve veću naklonost publike širom regiona potvrda su neprestanog dizanja kvaliteta Jungić vina i dokaz da uz konstantna ulaganja u nove proizvodne pogone, budućnost ove porodične vinarije nimalo nije upitna.  |

Foto: Vinarija Jungić Promo
nazad na vrh

Srodni tekstovi