Bela vina dugog daha

Foto: AdobeStock Foto: AdobeStock

Za crvena vina zna se da većina njih postaje bolja što duže sazreva u drvetu ili u boci. Ali koja su to bela vina sposobna da odležavaju i sazrevaju na isti način?

Balans je čini se ključna reč u procesu starenja i razvijanja belog vina, ali ne klasičan balans kiselina, alkohola i šećera, već balans između stila kojim je vino rađeno, kiseline (pH) i koncentrata koji se nalazi u vinu. Ako se tu ubode prava formula za razvoj kompleksnosti belog vina tokom godina pa i decenija nema brige.

odlezavanje starenje belih vina 04
Foto: AdobeStock

Kako prepoznati belo vino pogodno i vredno da se ostavi ili kupi za neki daleki datum u budućnosti? Postoji nekoliko bitnih odrednica koje mogu pomoći u presuđivanju.

Visina vinograda ili geografska širina. Bela vina se prave i u Sahari, ali to su lagana, friška, jednostavna voćkasta vina idealna za brzo i ohlađeno ispijanje. Ozbiljno belo vino sposobno da iznese teret višegodišnjeg razvoja nastaje u vinogradima na velikoj nadmorskoj visini, često ne ispod 500 metara, kakva su recimo bela vina iz Tikvešovih linija Barovo ili Bela Voda, ili u regionima pogodnim za uzgoj takvih vina kakav je recimo Mozel u Nemačkoj gde nastaju pikantna bela vina, bilo da su visokih kiselina ili naprotiv veoma slatka.

odlezavanje starenje belih vina 09
Foto: B. Vidović

U ovaj deo priče komforno se upliće i uticaj legendarnog teroara kakav je onaj u Burgundiji. Temperature tu jesu nešto niže nego u Bordou, ali tajna burgundskog šardonea je u nečem drugom, a to je koncentrat koji grožđe izvlači iz specifičnog zemljišta i prirodno ga „apgrejduje“ u svakoj boci nadaleko čuvenog šardonea sa legendarnim kapacitetom odležavanja i daljeg razvoja kompleksnosti.

Ako se kod izbora ovakvih vina osvrćete prvenstveno na regione iz kojeg dolaze, u sam vrh te top liste pored Burgundije spadaju i Alzas, Bordo, dolina Kler u Australiji, pojedini vinski džepovi u Kaliforniji, Oregonu i Vašingtonu. Poslednjih godina se sve više cene bela vina Čilea i Argentine, dok su španski regioni Rioha, Montilla-Moriles i Heres takođe sposobni da iznedre vrhunska bela vina koji će se piti 10 ili čak 20 godina kasnije.

odlezavanje starenje belih vina 05
Foto: AdobeStock

Znači, mnogo je regija pogodnih za vina koja će odležavati u podrumu, ali zašto su neka vina iz njih bolja od drugih?

Svakako da je sorta grožđa od koje se vino proizvodi jako zaslužna za krajnji rezultat. U prvom redu to su sorte bogate kiselinama i ekstraktom, kao što su rizling, šardone, šenin blan. Decenijska iskustva u prvi tim uključila su semijon, ali i neke španske sorte poput viure iz Riohe ili Pedro Ximenez iz Montilje.

Ni sorta naravno ne garantuje dugovečnost. Savršeno zdravlje grožđa pri berbi nosi neodvojivi deo odgovornosti, ali čini se da je mnogo toga u proizvodnji što se može odraziti na krajnji rezultat.

odlezavanje starenje belih vina 06
Foto: AdobeStock

Fermentacija na talogu odumrlih ćelija kvasca štiti vino od oksigenacije tokom početnog procesa starenja i dodaje kompleksnost i teksturu zbog čega ono stiče predispoziciju daljeg sazrevanja u godinama koje dolaze. A pošto su bela vina osetljivija na prirodnu i veštačku svetlost nego crvena, ona predviđena da traju se često pakuju u staklo u boji pa su čuveni rizlinzi obično u zelenim buteljkama, šardone iz burgundije u braonkastim ili veoma tamnim.

To bi u osnovnim crtama bilo to, ali treba znati ponešto i o kupovini i čuvanju dragocenih belih boca.

Za početak ne bi trebalo kupovati buteljke koje su u prodavnici/vinoteci bile izložene direktnom suncu. Ako ste u mogućnosti probajte da dohvatite flašu koja se nalazi što dublje iza prve u redu na polici. Ono što ne možete da znate je kako je vino transportovano do prodavnice i čuvano u njoj, a to se može loše odraziti na vina.

odlezavanje starenje belih vina 08
Foto: B. Vidović

Kada kupite belo vino kojem ste namenili da odležava neku godinu kod vas, obavezno bocu treba štititi od vlage i držati u tamnoj i hladnoj prostoriji (12,5 stepeni Celzijusa) gde će optimalno sazrevati.

I za kraj, ako ste kupili karton ovakvih vina, kako da znate da ste uradili pravu stvar?

Stručnjaci predlažu da otvorite jednu bocu i posmatrate kako se vino ponaša tokom nekoliko sati. Ako znatno uznapreduje u čaši posle sat ili dva, napravili ste dobar pazar. Zapamtite, 20 minuta u čaši ekvivalent je pola godine razvoja vina u podrumu!    |

nazad na vrh

Srodni tekstovi