Najekstremnije vinarije sveta

Najekstremnije vinarije sveta

Čovek i loza, ima ih svugde, na ledu, u lavi, pustinji ili tamo gde kiseonik jedva da dopire. Ovde su neke od najekstremnijih vinarija sveta.

Lerkekasa Vingard je zvanično najseverniji komercijalni vinograd na svetu. Nalazi se u mestu Gvarv u Norveškoj i rado prima vinske turiste koji bi da se upoznaju sa mogućnošću uzgoja grožđa na 59°40′ severne geografske širine. Uzgajaju hibride poput sorte valiant po kojoj jedno vino nosi ime.

lerkekasa vingard 1
Najseverniji komercijalni vinograd na svetu Lerkekasa Vingard

Skumring je kupaža sorti rondo, kuzminski i golubok, dok im je vodeća sorta u vinogradu solaris, poreklom iz Nemačke, u voćkastom vinu pod etiketom Solbris u kojem odnos kiselina i šećera varira od godine do godine. Roze rade od ruske sorte hasansko slatko a ugostiće vas u velikim vinskim bačvama pretvorenim u mali smeštaj.

Olkiluoto Nuclear Power Plant 2015 07 21 001 cropped
Nuklearni vinograd u Finskoj

Ima vinograda još severnije, a svakako najrizičniji među njima nalazi se u Finskoj na 61°14′ severne geografske širine u okviru nuklearna elektrana Olkiluoto i zauzima 0,1 hektar eksperimentalnog vinograda sa koga se godišnje ubere oko 850 kilograma hermafroditnog crvenog zilga, grožđa specijalno projektovanog za niske temperature. Voda iz elektrane zagrejana na 13 C pre nego se ispusti u more važan je činilac u sazrevanju grožđa ali i za lokalni uzgoj kraba.

domaine de jarras listel
S okusom soli, vinogradi Domaine Royal de Jarras

Najslaniji vinograd je verovatno Domaine Royal de Jarras na obali u Langedoku u Francuskoj. Gotovo 400 hektara loze rasprostrto je na pesku koji je godišnje tokom mesec dana prekriven morem. Ta okolnost zaslužna je što je ovaj teren bio pošteđen uticaja filoksere i očuvao brojne stare sorte od izumiranja. I danas je oblast prebogate flore i faune a proizvode lagana vina tipa gris de gris što je zapravo roze vino dobijeno bez maceracije od sorti koje u nazivu sadrže „gris“, kao što su Cinasault Gris, Mourvèdre Gris (Monastrell) i Grenache Gris.

Altura Maxima
Najviši vinograd na svetu

Najviši vinograd na svetu Altura Maxima nalazi se na 3.111 metara nadmorske visine u provinciji Salta u Argentini, a grožđe odatle već stotinama godina završava u vinariji Bodega Colome, osnovanoj 1831. godine zbog čega je najstarija u Argentini. Danas je u vlasništvu švajcarskog vinskog mogula Donalda Hesa a veći organski zasadi malbeka posađeni su 2007. godine na peskovitom i glinovitom tlu.

Sahara Vineyards
Loza iz peska Sahare

Pakao pustinje nije sprečio razvoj vinogradarstva u Sahari tokom brojnih milenijuma. Egipćani su uzgajali grožđe, proizvodili vino i trgovali njime, a zbog čega je to danas samo bleda senka nekada moćne vinske industrije zaslužni su brojni ratovi i revolucije na saharskom pesku. Ipak, Karim Hvaidak u svojoj vinariji Sahara Vineyards u neposrednoj blizini drevnog grada Luksora uz pomoć irigacionih metoda između 30 raznih sorti uzgaja većinom bele kao što su vionje, šenin blan i grenaš blan na ukupnoj površini od oko 250 hektara.

vin de tahiti 2
Vinograd na Tahitiju je najizolovaniji na svetu

Najusamljeniji vinograd nalazi se na uskom koralnom atolu Tahitija oko 5.000 kilometara udaljen od najbliže civilizacije. Podignut pre 30 godina i okružen Pacifikom vinograd je vlasništvo vinara Dominika Uroja (Auroy) a godišnja proizvodnja iznosi čitavih 40.000 boca. Blanc de Corail, Mona Mona i Rose Nacarat su kupaže muskatne bele sorte Italia i Muscat de Hambourg (crni muskat), dok je takođe belo vino Clos du Recif od sorte Carignan red.

La Geria 0051 gal
Okamenjena lava vinograda La Geria

Najcrnji vinograd na svetu je Lanzarote La Geria na Kanarskim ostrvima. Loza uspeva na mešavini lave i crnog peska u ambijentu koji se jedva razlikuje od onog na Mesecu. Jaki vetrovi, nedostatak kiše, rekli bi da nema sreće za veću proizvodnju grožđa. Ali ljudi i loza se prilagode i kako bi se vlaga nakupila a grožđe sačuvalo od vetra grožđe se sadi u dubokim rupama. Godišnja proizvodnja na taj način dostiže i nekoliko miliona litara malvazije volkanike, drugih muskatnih sorti ali i crvenih kupaža širaza, merloa, tintile i drugih ostrvskih sorti.

Monsoon Valley
„Plutajuća vina“ iz Monsoon Valley

U delti Čao Praja (Chao Phraya), 60 km jugozapadno od Bangkoka u Tajlandu, nalazi se vinograd Monsoon Valley koji pripada tamošnjoj najvećoj vinariji Siam Winery čija godišnja proizvodnja prelazi 300.000 boca. Taj vinograd na 13 stepeni severne širine u stvari je niz malih vinograda okruženih kanalima vode koji sprečavaju da se grožđe osuši na velikoj vrućini.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi