U carstvu muškata momjanskog

Foto: Daniela Adler Foto: Daniela Adler

Kada se spomene gradić Momjan, prva će asocijacija biti čudesan Momjanski kaštel iz 13. veka dok ljubiteljima vina neizostavno na pamet dolazi momjanski muškat, plemenita sorta vinove loze koja raste u vrlo ograničenom dijelu Momjanštine. A taj muškat momjanski je uz malvaziju svakako zaštitni znak vinarije Kozlović, iz koje se, usput rečeno, Momjanski kaštel vidi kao na dlanu!

Vinarija Kozlović od 1904. godine živi s vinom. Od prvoga hektara u dolini Valle, do današnje vinarije koju vole zvati „domom za ljude i vino“, u istoj toj dolini izmenile su se četiri generacije. Đanfranko (Gianfranco) i Antonela kao četvrta generacija porodice Kozlović, negujući autohtoni istarski sortiment, malvaziju, teran i muškat momjanski spajaju tradiciju i inovaciju, te implementirajući nova znanja iz vinogradarstva i podrumarstva stvaraju vina za koja garantuju obiteljskim imenom.

Ivana cutura
Četvrta generacija porodice Kozlović, Antonela i Đanfranko Kozlović     Foto: Ivana Čutura

A kad je o muškatu momjanskom reč, tu priča počinje od muškata belog donesenog iz italijanske regije Furlanije početkom trinaestog veka. Kroz stoleća je taj beli muškat srastao s lokalnim brežuljcima, a zajedno s posebnostima klime i tla, te korišćenim vinogradarskim praksama postao je zaseban varijetet originalnog imena - muškat momjanski.

Svojim morfološkim karakteristikama on dakle pripada grupi muškata belog, ali po senzornim i drugim karakteristikama vina predstavlja zaseban tip muškata. Raste na izrazito ograničenom području od svega 14 hektara, blagim brežuljcima okrenutima prema jugozapadu na potezu od Oskoruša do Sv. Ivana kod Merišća i na oko 250 metara nadmorske visine gde je tlo uglavnom od lapora.

Granica podrucja ZOI Muskat momjanski
Granica područja ZOI Muškat momjanski

Upravo na tim izvanrednim pozicijama među kojima su i nasadi vinarije Kozlović, ova loza daje vina izuzetnog kvaliteta što je i dovelo do inicijative da se od Evropske komisije zatraži oznaka – ZOI (Zaštićena oznaka izvornosti) za muškat momjanski.  ZOI (na engleskom Protected Designation of Origin - PDO) predstavlja najviši stepen kvaliteta proizvoda u EU, a uvrštavanjem muškata momjanskog na listu, Hrvatska je dobila osamnaesti ZOI proizvod.

ZOI su za muškat momjanski predložili vinari iz udruženja Vino Momilianum dok su specifikaciju izradili Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču na čelu s dr.sc Marijanom Bubolom i članovi udruženja. U jedinstvenom sklopu prirodnih i ljudskih faktora od posebnog značaja označeni su specifična mikroklima, tlo sa povišenim sadržajem karbonata što ograničava bujnost loze, brdovit i dobro provetren teren, ali i višedecenijski rad na selekciji plemki te tradicionalni vid uzgoja trsova i rad u vinogradu kao bitan uticaj čoveka.

Dusan Djordjevic
Vinograd Valle pored vinarije Kozlović   Foto: Dušan Đorđević 

Naziv sorte muškat momjanski čiji uzgoj nije dozvoljen na crvenici istovremeno je kao Moscato di Momiano zaštićen i na italijanskom jeziku koji se u tom kraju tradicionalno govori već stotinama godina. Berba grožđa obavlja se isključivo ručno dok je maksimalni rod po hektaru za ZOI Muškat momjanski / Moscato di Momiano, uključivši i kvalitetna vina s kontrolisanim geografskim poreklom ograničen na 10 tona uz maksimalni randman od 70%, što iznosi 7.000 litara vina sa jednog hektara. Za vrhunska vina dozvoljeno je hiljadu litara manje.

Vinarija Kozlović se može pohvaliti sa čak dva vina od muškata momjanskog sa ZOI oznakom. To su poluslatki Muškat momjanski kao i „tečno zlato“ Sorbus, desertno vino od prosušenih bobica. Grožđe za oba vina dolazi iz vinograda starosti 10 do 37 godina, a berba se, kao i u ostalim Kozlovićevim vinogradima odvija isključivo ručno.

Ivana cutura 2
Vinar koji ispisuje vinsku istoriju Istre, Đanfranko Kozlović  Foto: Ivana Čutura

Muškat momjanski poluslatki 2020 Kozlović sa oznakom ZOI, dostupan u svim dobro snabdevenim vinotekama Srbije nakon ručne berbe i selekcije grožđa te kriomaceracije dozreva u inoksu kako bi se sačuvale posebne primarne arome. Bistre je nežno-žute boje i čarobno zavodljivog muškatnog mirisa. Vrlo čist, uz obilje razigranih aroma i lepršavost tako tipičnu za sortu, sa naznakama muškatnog oraščića, zrelog žutog voća i sušenih marelica koje nadopunjuje miris beloga cveća, u ustima istovremeno razvija slatkoću za uživanje i harmoničnu svežinu.

Dusan Djordjevic
Novi adut Istre, Muškat momjanski Kozlović   Foto: Dušen Đorđević

Oblog i raskošnog tela Muškat momjanski poluslatki voluminozno zasićuje nepce voćnom punoćom. Trajanje je dugo, s osvežavajućim završetkom koji zaziva na novi gutljaj.  Zbog svega toga može se uživati samostalno, a na kraju obroka gotovo kao desert. Pravi ga gurmani pak vole sljubiti s delikatesnim guščjim ili pilećim paštetama, uz pratnju plate zrelih sireva i selekciju suvog voća.   |

Vinarija Kozlović

antrfile Dusan Djordjevic

Foto: Dušan Đorđević

 

Vina Kozlović izuzetno su dobro prihvaćena u Srbiji ali je pravi doživljaj posetiti ovu supermodernu vinariju u carstvu malvazije i muškata momjanskog i čarobnog prirodnog okruženja gde se nude dva programa degustacija te mogućnost sljubljivanja vina s posebno kreiranim malim sledovima hrane. Za više informacija posetite www.kozlovic.hr.

financirano sredstvima EU

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama