Degustacija Jankove smederevke za pamćenje

Degustacija Jankove smederevke za pamćenje

Putujući Srbijom i otkrivajući njena vinska blaga uz pomoć redakcije Vino.rs put nas je odveo u Smederevo i vinariju Janko. Pokazalo se to kao jedno od najprijatnijih vinskih iznenađenja ove godine.

Ljubazni domaćin Dragan Vasić Janko dočekao nas je širom otvorenih ruku. U prijatnoj atmosferi na samom početku posete poslužena nam je Smederevka iz 2019. godine koja je odmah „sevnula“ svežinom i mineralnošću, a mirisala na zeleno poput Granny Smith jabuke, limete i limunske trave. Primetna jabučna kiselina dala joj je čvrstoću, ali ne i gorčinu. Vitkog do srednjeg tela, skladno i harmonično vino, ugodno me iznenadilo jer su moja očekivanja u skladu sa dotadašnjim iskustvom bila puno niža.

Janko (42)
Vinsko otkrivanje Srbije, gosti redakcije Vino.rs u Podrumu Janko

Kako je ova smederevka razigrala nepca i pokrenula raspravu o potencijalu sorte, Janko je izvadio i berbu iz 2020. godine, čisto da vidimo kako izgleda godinu dana mlađe vino. I tu počinje moja prava intriga o uzbudljivoj sorti koja je obeležila ovaj vinski izlet.

Iako smo tog dana kod Janka probali dosta različitih vina, zadržaću se ovaj put samo na smederevci, jer je ta priča sasvim sponatno dovela do male vertikalne degustacije sorte čiji pravi potencijal tek treba da se ustanovi.

Naime, berba iz 2020. godine, iako mlađa delovala je u čaši zrelije. Arome zrelog žutog voća isprepletene mineralno-voćnom kiselinom (sada dominira limunska, a ne jabučna kao kod godinu dana starijeg vina), nešto korpulentnijeg tela od predhodnog, savršenih odnosa i pamtljivog završetka.

Pitao sam da možda nisu zamenjena godišta! Ali, kada smo ustanovili da je sve u redu zaključili smo da je berba 2020. godine verovatno bila kasnije ili je zbog specifičnosti godine grožđe bilo zrelije. Kako bilo da bilo, vino je odlično, a glavni dotadašnji dojam o smederevki kao sorti bio je da daje dobro i nepredvidivo vino.

Janko (7)
Neočekivana zvezda degustacije, Smederevka 2020 Janko

Budući da je priča krneula u tom pravcu, sa zadovoljstvom smo prihvatili Jankov predlog da napravimo kompletan vertikalni uvid u sortu kroz vina iz njegove arhive.

Na red je stigla smederevka iz 2017. godine, koja je ukazala na potencijal dozrevanja u boci, kao i na mogućnost razvijanja najplemenitijih tercijarnih aroma uz primetne botritične note. Super zrelo, u stilu dobrih rizlinga iz Mozela, na nosu se isprepleću mirisi zrelog žutog voća i petrolejski tonovi uzrokovani plemenitom plesni na grožđu. Olfaktorne senzacije se nastavljaju na nepcu uz beskrajnu slast koja prožima usnu šupljinu i poziva na sljedeći gutljaj. Dobre kiseline, primetna mineralnost i prilična struktura kad je smederevka u pitanju argumenti su za još mnogo lepih godina u boci.

S određenom dozom skepse i radoznalosti otvorio je domaćin zatim Smederevku iz 2013. godine. Nastaje tišina, pa uz laganu zadršku dolaze prvi komentari kako ju je vreme pregazilo, da se polako „raspada“ i slično. Zamolio sam za malo strpljenja i da prelijemo vino u veće čaše. Nakon nepunih pet minuta, kada je vino „prodisalo“, počeli smo da otkrivamo svu raskoš sorte i njen nesumnjiv potencijal za odležavanje.

Puna patine, ali i dalje sortno prepoznatljiva, ova smederevka zauzima gard iskusne gospođe negovanog izgleda koja prkosi godinama i svojom pojavom pleni pažnju prisutnih. Zrele jabuke i kruške, lagani petrolej i pokoja herbalna nota glavne su aromatske karakteristike, dok u ustima dominira neverovatna zeleno-mineralna kiselina koja čini kičmu ovog vina. Uz jasnu dubinu, ona poseduje i zavidnu mirisno-ukusnu širinu i slojevitost.

Janko (30)
Domaćinski zagrljaj, Janko s gostom iz Hrvatske

Kad smo mislili da je gotovo, izuzetno zadovoljni što smo otkrili mnoge vrline sorte o kojoj nisam do tada imao neko posebno mišljenje, Janko pronalazi u arhivi berbu iz 2012. godine! Poučeni predhodnim iskustvom, sada već uz velika očekivanja puštamo vino da se otvori u čaši. Nakon desetak minuta sledi krešendo! Ovo je senzacionalno vino kod kojeg samo duboka žuta boja i lagana doza patine ukazuje na godinu berbe, ali u svim ostalim elmentima pokazuje najbolju formu i celokupni domet sorte. Arome suve smokve, prezrela kajsija, bademi i tek poneka petrolejska nota samo su glavne mirisne asocijacije. Bez ijednog ruba, glatko, gusto i prepuno slasti podseća me na najbolje kasne berbe. Vino koje se pije uz veliko poštovanje!

Pošto u podrumu nije bilo smedervke koja bi nas odvela dublje u istoriju, neko se setio da bi mogli na kraju da probamo onu najmlađu iz upravo završene berbe 2021 koja je još u tanku. I dalje pomalo mutno i s notama kvasca, vino se otvara na grejp i zelenu jabuku, vrlo precizno, deluje obečavajuće ali još je to premlado vino za donošenje relevantnih zaključaka. Sačekaćemo, ima vremena, mada sam već sada nestrpljiv...

Janko (42)
Ljubav prema Smederevu i smederevki, Dragan Vasić Janko

Sve u svemu, za mene je ovo bio nezaboravni susret sa smederevkom o kojoj sam definitivno pomenio mišljenje. Još jednom se pokazalo kako su predrasude i nedovoljno poznavanje materije prokleta stvar. Janko me je na najbolji mogući način uverio kako se radi o sorti vrednoj velike pažnje. Vizija i krajnji cilj vinara, pravilan pristup u vinogradu, prvenstveno proizvodnja zdravog grožđa uz redukovan prinos, neophodno enološko znanje i primereni tehnološki uslovi neophodni za kvalitetnu vinifikaciju  glavne su smernice ove vinarije. A vina od smederevke koja smo probali spadaju u sam vrh autohtone sorte kojoj se prečesto pristupa površno i bez potrebnog respekta.  |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi