Zemunsko vinsko nasleđe

Zemunsko vinsko nasleđe

Zemun se ne može podičiti slavnom vinskom istorijom kao vinska regija, no ipak je ostavio neizbrisiv trag u vinskoj istoriji na ovim prostorima u 19. i 20. veku, ponajviše zahvaljujući čuvenoj nemačkoj porodici Mozer, jednoj od najbogatijih i najuticajnijih porodica u Zemunu u to vreme.

Od druge polovine 18. veka počinje doseljavanje Nemaca u Zemun. Oni su u novi zavičaj doneli tradiciju pravljenja putera, gajenja voća, pravljenja vina.  Stoga i ne čudi što je upravo Bruno Mozer 1848. godine osnovao u Zemunu vinariju koja je ponela porodično prezime. Vinarija Mozer je u drugoj polovini 19.veka nastavila da se razvija izvozeći vina širom Austrougarske i pronoseći slavu Zemuna, a na njenim osnovama je u vreme Jugoslavije izgrađen Navip.

Drugi bitan događaj za vinsku istoriju Zemuna bila jeZemunska izložba grožđa i voća 1908. godine koju je organizovala Zemunska poljoprivredna podružnica slavonskog gospodarskog društva povodom proslave 25. godišnjice postojanja. Izložba se održala na oglednom dobru udruženja gde je postojao matični vinograd površine oko dva hektara sa prporištem američkih sorata loze.

zemunska loza
Živi svedok vinski početaka Zemuna, 120 godina stara loza u Gospodskoj ulici 4

Izložba je organizovana u septembru kako bi posetioci mogli na licu mesta da obiđu i vinograd sa zrelim grožđem i upoznaju se bliže s aktivnostima koje su vršene u vinogradu. Organizatori su imali ambiciju da ovom izložbom unaprede vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo u okolini Zemuna.

Ostalo je zabeleženo da je Udruženje imalo u posedu i vinski podrum u svojoj zgradi, gde su se u prizemlju nalazile prostorije u kojima se vršila fermentacija vina. Pravili su više od 10 etiketa crvenog i belog vina od autohtonih sorti vinove loze. Najsavremenija oprema za preradu grožđa tog doba mogla se videtitu na jednom mestu: muljače, prese, veliki filter (cedionica) proizvođačaSajca, sprave za ispitivanje šire i vina, pokretni kazan češkog proizvođačaHofmana... Udruženje je svu opremu koristilo za svoje potrebe, ali je takođe i iznajmljivana članovima vinogradarima. Dobra praksa je uključivala takođe i konsultacije sa stručnjacima iz udruženja po pitanju korišćenja opreme.

Mozer
Dvorišta vinarije Mozer 1924. godine

Iako Zemun nije imao idealne uslove za vinogradarstvo, lokalno stanovništvo je ipak sadilo vinograde. Zemljište u okolini Zemuna na kojem su podizani vinogradi uglavnom je bio peskoviti les. Pored uobičajenih lokalnih sorti, bile su zastupljene i introdukovane sorte kao što su muskat hamburg i nove muskatne sorte.

Na Zemunskoj izložbi prikazano je i nekoliko kolekcija grožđa. Samo Udruženje je izložilo uzorke iz svog vinograda, a najveća i najlepša zbirka grožđa pripadala je porodici Mozer. Što se tiče rekorda, vinar Stepan Osvald izložio je grozd težak 2,4 kg. Istaknuti članovi udruženja dr P. Marković, Pavle Jovanović, Kosta Savić i Emil Rajhelt takođe su izložili eksponate (grožđe i voće) koje je bilo podesno za industrijsku proizvodnju na velikim površinama.

Mozer cenovnik

Pored grožđa, na Zemunskoj izložbi je regionalno udruženje iz Osijeka prikazalo bogatu kolekciju jabuka i krušaka. Pored njih, ljubitelji voća su mogli da se upoznaju i sa brojnim sortama krupnih bresaka, mušmula, oraha, jabuka, krušaka.

Svedok zemunskog vinarstva je i vinova loza u Gospodskoj ulici br. 4 koja je zaštićena od strane države kao spomenik prirode (zaštićeno prirodno dobro). U pitanju je čokot hibridne sorte Seibel 1000 star oko 120 godina. Loza još uvek rađa, a čokot se uzdiže uz fasadu do prvog sprata zgrade koja je nekada pripadala porodici Puljo, vlasnicima prve zemunske štamparije.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi