Cela vinarija u jednom vinu

Cela vinarija u jednom vinu

Jedna od najneobičnijih priča srpskog vinarstva, ekskluzivna vinarija iz Velikog Gradišta Tri oraha proslediće ovih dana na tržište prvi kontigent buteljki kupaže crvenih vina iz čak 750 barik buradi! Vino pod nazivom „sedamstopedeset“ (750) nije non vintage, već je reč o blendu sorti kaberne sovinjon, merlo, sa malo kaberne frana i sve to iz ukupno jedanaest berbi gde je ona najstarija 2009. godina.

Verovatno jedan od najvećih barik podruma u regionu iznedrio je ovo neobično, u isto vreme izuzetno vino kao poseban projekat razvijen na prethodnici, etiketi 500 koju su tek retki imali priliku i čast da probaju.

Tri oraha 025 00070
Vinarija koja ide svojim putem, Ana Vraneš

- Priča o vinu 750 je zasebna celina ali u osnovi kreće od ideje za vino 500 koje je vinarija Tri oraha u jako maloj količini proizvela pre nekoliko godina – objašnjava Ana Vraneš, suvlasnik i direktor prodaje - U jednom trenutku nakupila se veća količina vina i nakon izvršene analize je mom ocu i osnivaču vinarije Radisavu Šćepanoviću sinula ideja da iz svih pet stotina izvadimo po uzorak. Rekao je hajde da vidimo kako će to da ispadne te smo sve uzorke sastavili, napravili neku malu količinu koju smo naravno popili, podelili prijateljima, potrošili u slast jer je to vino naknadnim odležavanjem u boci dobilo jednu potpuno novu dimenziju.

U međuvremenu spravljena su mnoga nova vina iz sopstvenog vinograda u Negotinskoj krajini a broj barika porastao je na preko osam stotina te je došao trenutak da se početna ideja „apgrejduje“. Stoga je profesor Šćepanović odabrao 750 barika i uzorke vina iz njih spojio u jedinstveni blend koji se od prethodnika (500), osim po broju „sastavnih delova“ i u globalu veoma razlikuje. Dok vino 500 predstavlja kupažu berbi od 2009. do 2019. godine, Sedamstopedesetica je mnogo dodatne svežine dobila vinom iz berbe 2020, i ne samo to.

tri oraha (1)
Jedna od najneobičnijih vinski priča u Srbiji, etikete 750 i 500 vinarije Tri oraha

- U vinu 750 su sve naše berbe s tim što preovlađuju one mlađe jer je u podrumu sve više mladih vina. Odnos kabernea i merloa u kupaži ne može precizno da se odredi a nije ni bitan, za razliku od našeg trećeg vina iz portfolija Grand rezerva 2013 gde je odnos 70 : 30 u korist kabernea. Vinu 750 je berba 2020 dala dodatni impuls i svežinu, te najavila ogroman potencijal odležavanja. Uostalom sva naša vina odležavaju najmanje pet godina u isključivo novom bariku i još jednu u boci pre puštanja na tržište – završava Ana.

 U vinariji Tri oraha burad koriste samo jednom što je takođe specifičnost koja se mora uračunati u cenu ovih vrhunskih vina.

 Ali kada se upoređuju etikete 500 sa cenom od 45 evra i 750 koja košta 55 evra, razmišljanja mnogo nema, razlike su evidentne. Zbog većeg udela svežijih berbi a posebno prošlogodišnje, 750 je uprkos veoma dubokim rubin bojama oba vina nešto svetliji. Na nosu je 750 prava voćna eksplozija, a harmoničnost i fantastičan balans na nepcu, te dužina retro ukusa naprosto oduševljavaju dok je u vinu 500 poprilično lepih začinskih i herbalnih tonova.

tri oraha (21)
Degustacija u jednom od najvećih barik podruma u regionu

Barici su najvećim delom od srpskog hrasta koje ekskluzivno za vinariju Tri oraha pravi pinter od drveta iz hrastove šume koja je kupljena upravo u tu svrhu.

U ovom trenutku stižu novi barici u podrum pa će se za godinu ili dve pojaviti i vino 1000, kupaža iz isto toliko burića, takođe limitirana kao i 750 koje je ukupno oko 1.500 boca i neće ih više biti, dok će blend 500 i dalje predstavljati deset berbi ove vinarije u nešto većem produkcijskom obimu.   |

Foto: Ivana Čutura, B. Vidović i arhiva
nazad na vrh