10 srpskih merloa koje morate da probate

10 srpskih merloa koje morate da probate

Srpski merlo poslednjih godina s razlogom privlači pažnju ljubitelja vina i postaje ozbiljan adut na vinskom tržištu regiona. Naši novinari izdvojili su 10 etiketa koje bi svakako trebalo probati ove jeseni.

Merlot 2018 Deurić

Merlo koji dolazi iz najbolje mlade vinarije Srnije u 2020. godine deluje toplo, moćno, dok sočne kiseline održavaju primat voćnosti u prvom planu. Završnica je ukrašena tamnom čokoladom, herbalnim notama, prvenstveno nane. Idelano uz brz zalogaj sa roštilja, ali i masnije komade prženog šarana ili soma, te makovnjače, orasnice.

Žetva 2017 Izba Jovanović

Stoprocentni, gotovo ljubičasti merlo sa 15% alkohola odležava 24 meseca u buradima od 300 litara nastao je iz probirne berbe grozdova iz posebnih delova vinograda, uz dužu maceraciju i sazrela u novim barik buradima od srpskog hrasta. Vino nudi somotaste tanine, sočne kiseline koje opčinjavaju nepce uz brojne aromatske slojeve gde marele prednjače a prate ih slatki začini prožeti čokoladnim i biberastim tonovima. Sve u svemu, prava „Žetva za savršenstvo“.

Srpski merlo 2021 (3)

Merlot 2011 Tri oraha

Zagasite rubin-crvene boje, veoma obojeno, vino iz vinarije koju s razlogom ljubitelji vina doživljavaju kao „najčuvaniju vinsku tajnu Srbije“ dokaz je da velika crvena vina dugim odležavanjem u podrumu samo dobijaju na raskoši. Ovaj sortno čisti merlo poreklom iz Negotinske krajine ne napada nos direktno aromama već nudi miris džema od šljiva srednjeg intenziteta ispunjen donekle atipičnim reminescencijama na orašaste plodove, kafu, malo dima i slast marcipana, sve divno upakovano u prepoznatljiv ukrasni omot zrelih višanja i borovnica. Posle više od pet godina u bariku vino je kompleksno i iznenađujuće živo na ukusu, harmonično i ekstraktivno. Pravi primer meditativnog vina.

AdobeStock 112984408 1
Foto: Pexels

I kao da si anđeo 2016 Vino Budimir

Vino nastalo kao rezultat jedne romantične priče iz istorije župske porodice Zdravković zapravo i samo gradi priču za budućnost spajajući blagotvorne osobine velike internacionalne sorte merlo i srpskog autohtonog dragulja u naglom usponu, prokupca. Istina, prokupca je ovde svega 5% tako da je merlo u punoj meri zaslužan za svo silno crveno voće koje izranja iz čaše prožeto finim nitima vanile iz barika i bačve u kojima nastaje i zri. Istovremeno će filigranski uticaj prokupca doneti začinske tonove u sočnom i taninski elegantnom srednjem telu krajnje pitkog vina koje uz obilje svežih kiselina i 13,5% alkohola predstavlja vanvremenskog pratioca gotovo svim tradicionalnim jelima i zakuskama koje možete zamisliti.

Srpski merlo 2021 (4)

Ćuk Merlot 2018 Grabak

Do pre nekoliko godina gotovo nevidljiva na vinskoj mapi Srbije, Vrnjačka Banja danas garantovano ima svog vinskog šampiona. U grabovoj šumi, usred sportskog i bazenskog kompleksa Grabak pod budnim okom enologa Marine Bogićević nastalo je vino koje je 2019. godine u Bergamu prigrlio zlato na internacionalnom nadmetanju Merlot e Cabernet Insieme. Lepršav i sa jasno izraženim mirisom zrelih trešanja, na nepcu pruža harmoničan dvoboj kiselina i tanina. Istovremeno robustan i pitak, ovaj ptić (ćuk) lako će se izboriti sa raznim crvenim mesom i pečenjima. 

Merlot Reserve 2017 Atelje vina Šapat

Vinarija Atelje vina Šapat na bregu što deli Dunav od Novog Slankamena nije više samo vrhunski restoran i savršeno uređeni chateau sa prekrasnim pogledom od 360 stepeni, već u njihovom podrumu vina napreduju iz godine u godinu, a Merlot Reserve 2017 pripada onoj izvrsnoj berbi koja je i Srbiji dala vrhunske rezultate u crvenom segmentu. Na mirisu su to džem od šljiva, duvan, malo sena i kafe dok je ukus harmoničan sa izraženim aromama šumskog voća. Jako pitko vino stvoreno je prosto za jela od divljači, jagnjetinu, gljive i tvrde sireve.

Srpski merlo 2021 (4)
Foto: Adobe Stock

Lily 2017 Bikicki

Uvek raspoložen za dobro osmišljenu igru i neobičan eksperiment, Đorđe Bikciki je u ruke vinara Oskara Maurera predao sjajno grožđe merloa iz berbe 2017. Za razliku od nekih drugih Bikikci etiketa, Maurer je od organski gajenog grožđa sa Fruške gore uz minimum intervencija u podrumu istakao čisti kvalitet sorte koja je nakon 18 meseci odležavanja i sa 14% alkohola dala veliku voćnu bombu. Ovaj merlo donosi raskošni voćni karakter maline, sok od šumskih jagoda i višnje protkan slatkastim tonovima koji sočno vino mekih kiselina i blagih tanina usmerava ka završnici obeda i očekivanju raskošnih kolača.

Merlot Selekcija 2017 Stari hrast

Dok jedni tvrde kako je ovo veliko vino sa velikog teroara, drugi se pitaju da li je „nezakonito“ s obzirom na činjenicu da poseduje 15,5% alkohola gde je za pola procenta pređena gornja dozvoljena granica! Ali koga briga kad proba izuzetno puno vino raskošnog tela i besprekorno izbrušenih tanina iz sela Žirovnice blizu Kragujevca? Zlatne medalje sa balkanskog šampionata (BIWC) i iz Beča (AWC) u godini 2020 na etiketi ove Selekcije samo su potvrda da je Šumadija nakon godinu dana u barik buradima, parcijalno novim i koriščenim, izrodila veličanstveni primerak merloa. Crno i crveno bobičasto voće na mirisu, harmonija na nepcu i slatki začini uz kožu i srce grafitne olovke u dugoj završnici, medalja su daleko sjajnija od bilo koje sa svetskih nadmetanja.

Srpski merlo 2021 (5)

Merlot 2017 Magaza

Kada je merlo vinarije Magaza u Bergamu 2019. godine osvojio zlatnu medalju bio je to znak da Velika Drenova stupa na veliku vinsku scenu zahvaljujući mladom vinaru Bojanu Milanoviću. U pitanju je suvo sortno vino veoma specifičnog mirisa koji asocira na karamelu i cimet. Nakon godinu dana u drvenim buradima i još pola godine u boci vino je puno, zrelo i meko, potpuno zaokruženo. Šumsko voće u kome dominiraju jagode meša se sa kompleksnim notama podloge na kome izrasta, dok izrađeni tanini podržani sa 14,5% alkohola obećavaju dug život i dodatni razvoj u boci. Slasna završnica i ne previše visoke kiseline preporučuju ga uz masne žute sireve, sušeno goveđe meso, pečeni slani badem i tartar bifter. 

Trag 2017 Despotika

Jedno od zapaženijih vina u prošlogodišnjem izboru Vino.rs osvojilo je na Decanteru 91 poen i srebrnu medalju. Sa moćnih 14,5% alkohola, vino nosi delikatne mirise vanile i čokolade dok će usta ispuniti velikom svežinom uz voćnu simfoniju ukusa i tekstura koja dugo ostaje u sećanju zahvaljujući impresivnoj završnici. Sjajno ukomponovano drvo ukras je jednog od najboljih merloa koji se trenutno može naći u Srbiji. Zalihe jesu pri kraju, ali već je spremna podjednako dobra berba 2019.  |

Merlo kao bermet

Bermet Black Knight 2018 Đurđić

djurdjic za antrfile 921

Vinarija Đurđić iz Sremskih Karlovaca proizvela je bermet po tradicionalnoj metodi i recepturi staroj 250 godina. Ljubičasti oblak karanfilića, ljubičica, borovnica, ali i brojnog lekovitog i ostalog bilja, cveća i trava se poput vatrometa uspinje iz čaše da najavi pregršt slasti koja očekuje vinoljupca. Ako je Crni Vitez Đurđić iz berbe 2011 na Merlot e Cabernet Insieme u Bergamu 2019. godine osvojio zlato, onda bi verzija sedam godina docnije morala biti duplo zlato za etiketu sa četiri poprečne crne trake i 17% alkohola. U toj boci očekuju vas 130 grama šećera, 26 raznih travki odležalih pola godine u inoksu i beskrajno dug finiš koji poziva na još. 

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi