Domaine Lepovo: Priroda pretočena u luksuzno vino

  • Tekst  Redakcija Vino.rs
  • Objavljeno u Vinske priče
  • Bookmark and Share
Domaine Lepovo: Priroda pretočena u luksuzno vino

Nakon tri godine konverzije, prelaska sa konvencionalne na organsku proizvodnju, već svetski poznata vinarija Domaine Lepovo iz Severne Makedonije ovog je leta zvanično postala sertifikovani proizvođač organskog grožđa.

Butik vinarija Domaine Lepovo nalazi se blizu grada Negotina u dolini reke Vardar. Visokokvalitetna i nadasve luksuzna vina proizvode se u kapacitetu od samo 30.000 litara dok je koncept rada po ugledu na francuske boutique vinarije što znači da je svaki korak u celosti personalizovan, od odabira vinove loze, pa sve do flaširanja.

Domaine Lepovo 001

Vina su barikirana u francuskim hrastovim i Icon barik buradima, a čitav proces proizvodnje odvija se na istom posedu gde se nalaze i vinogradi, što termin „domain“ i označava. Posvećenost vinogradu je na ovaj način značajno veća i direktno rezultira višim kvalitetom koji se ogleda u kvalitetu vina.

Zašto je teroar Lepovo unikatan? Na izvanrednoj lokaciji po kojoj vinarija nosi ime i nadmorskoj visini od 250 metara ,,grle” se kontinentalna i mediteranska klima što čini idealne uslove za gajenje grožđa. Konstantan povetarac stiže od reke Vardar čime se dodatno povećavaju temperaturne razlike između dana i noći dok je zemljište kombinacija ilovače i peska sa visokim sadržajem karbonata i kapacitetom zadržavanja vlage. Glinasto tlo poput ovog na Lepovu rezultira vinima punog tela, većom koncentracijom ekstrakta i izraženim taninima u crvenim vinima.

Domaine Lepovo 004

Od ukupno 15 hektara vinograda nešto više od polovine čine sedamnaest godina stari nasadi sorti šardone, vranac, pino noar, kaberne sovinjon i merlo, dok se na preostalih sedam hektara prostiru mladi nasadi sorti Viognier, Syrah i Grenache Noir.

Prinos po čokotu je znatno redukovan što je rezultat proređivanja grozdova, takozvane ,,zelene berbe”. Ostavljaju se samo najbolji plodovi kako bi se dobilo grožđe vrhunskog kvaliteta.

Pored teroara značajan faktor za kvalitet ovih premijum vina čini enološki tim u kome je, naravno, predvodnik svetski ekspert Filip Kambi (Philippe Cambie) koji je u proizvodnom procesu inkorporirao najbolje prakse i znanja iz Francuske.

Domaine Lepovo 002

Na imanju Lepovo nastaju četiri vrhunska vina te tu svako može pronaći nešto po svom ukusu. Suvo belo vino Chardonnay inspirisano je najboljim vinima južne Burgundije. Radi se o vinu sa punim telom, dugačkim finišom i izrazitim južnjačkim karakterom dok je Domaine Lepovo Rosé kupaža sorti Grenache Noir i merlo. Rađeno po principu vina iz Južne Rone bogatо je aromama crvenog šumskog voća, kremaste teksture i sa skladnom voćnom završnicom maline, trešnje i šljive. Moćna crvena kupaža Grand Cuvee koju čine vranac, kaberne sovinjon i merlo poseduje karakter tradicionalnog makedonskog vina sa čak 15,5%  alkohola.

Četvrta zvezda Lepova je Pinot Noir koje stilski podseća na vina Novog sveta. Uz izražene arome zrelih crnih ribizli, jagoda i malina, dodatak su suptilne zemljane i začinske note.

Domaine Lepovo 005

Ova sočna, puna i veoma voćna premium vina nalaze se u liniji platforme Tikveš Châteaux & Domaines gde su uveliko spremna da nastave svoj san u hrastovim bačvama i potom pokažu kompletnu raskoš.

Prestižne nagrade sa svetskih vinskih takmičenja i ocene poznatih kritičara poput više puta ponovljenih 90+ poena od Roberta Parkera, uz platinu na Decanteru i dvostruko zlato na Mundus Vini  obedinjavaju sva vrhunska teroar vina napravljena sa specifičnih mikro lokacija Lepovo, Barovo, Bela Voda i Chateau de Gourdon, te su krucijalni dokaz njihovog kvaliteta.   |

nazad na vrh

Srodni tekstovi