Albanska vinska tajna

Albanska vinska tajna

Turistički sve atraktivnija obala Albanije polako otkriva i sve raznovrsniju lokalnu vinsku scenu.
Ne tako davno bilo je gotovo nemoguće u Albaniji pronaći albanska vina u ponudi restorana. Ako bi ste baš hteli kapljicu lokalnog vina morali bi da zaronite do dna police vinskog frižidera nekog boljeg restorana gde su vas čekale dve-tri etikete nespretno napravljenih vina iza čije se svežine i strukture nazirao dobar potencijal.

Druga opcija bila je rinfuza po kvalitetu ne tako daleko od onog što se nudilo u boci. Srećna okolnost u svemu tome bili su jeftini i sveži morski delikatesi pripremljeni italijanskom jednostavnošću. Ukratko, potraga za dobrim albanskim vinima je nalik traženju dragog kamena u moru inostranih, uglavnom italijanskih vina.

U takvu potragu sam krenuo ovog leta po restoranima Valone, poznatog letovališta na obali Jadranskog mora. Nakon nekoliko bezuspešnih dana  posrećilo mi se s vinom E Bardha e Beratit, što bi u prevodu s albanskog bilo „Belo iz Berata“, vino koje me je i potaklo da napišem ovu preporuku svima onima koji vole dublje da zagrebu po egzotičnim teroarima Balkana.

3VLR
Prstaci, škampi, lingvini i lokalno belo vino, Albanija je destinacija za istraživanje

Berat je grad smešten u unutrašnjosti severnog dela južne Albanije, koja se smatra kolevkom ovog drevnog autohtonog vina po kojem često nazivaju i samu vinsku sortu. Meni to i nije bilo tako čudno jer postoji puno sličnih primera, recimo makedonsko ohridsko belo ili ohridsko crno. Međutim, iza naziva vina E Bardha e Beratit stoji albanska autohtona sorta pule (Pulës, Puls) koja je još uvek ampelografski nejasna do kraja.

Za vinski podregion Berat ćete takođe čuti da je kolevka autohtone sorte pukala (Pucalla) od koje se radi vino Shesh i Bardhe (beli šeš) nazvano po selu Šeš smeštenom u brdima na pola puta između Tirane i luke Drač. Po svemu sudeći Berat je vinski region koji zaslužuje pažnju i to ne samo po autohtonim sortama, već i po unikatnom teroaru stenovite doline reke Osum.

1VLR

Čestitke ovom izvrsno odrađenom organskom vinu idu vinariji Çobo (Čobo). Vino se odlikuje kompleksnim aromatskim profilom srednjeg intenziteta. Predvode zreli agrumi iza kojih slede zelena jabuka i žuta kruška, lagano začinjeni belim biberom i puterastom naznakom. Suvog i osvežavajućeg je ukusa s reskim kiselinama ali i ozbiljnom dubinom srednjeg (+) tela, nežno kremaste teksture sa sočnom i harmoničnom završnicom.

U ovom vinu kao da pliva sav morski svet, čak i onaj malo ozbiljniji. Meni su upala dva prstaca u lingviniju što je možda povuklo da još više zavolim vino E Bardha e Beratit. Što se cene tiče, pripremite petnaestak evra za njega u elitnom restoranu sa pogledom na zalazak sunca negde iznad vrata Otranta, gde se Jadran spaja sa Jonskim morem.  |

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama