Vinarija Burnum u kršu Dalmatinskog zagorja

  • Tekst  Miloš Karna
  • Objavljeno u Vinske priče
  • Bookmark and Share
Vinarija Burnum u kršu Dalmatinskog zagorja

Vinarija Burnum pored Knina, na lokaciji sela Vrbnik, ime je dobila po nekoliko kilometra udaljenom rimskom amfiteatru i logoru (lat. Burnum Municipium) koji pripada nacionalnom parku Krka. U ovoj vinariji izrasloj na krajnje negostoljubivom tlu za sad se mogu probati dva cuvee vina, belo i crveno, spravljena od gotovo svega što ima u vinogradu, te penušavac od sorte babić.

Anđelka Amanović Milanović je enolog u vinariji, diplomirani inženjer poljoprivrede. Dočekuje nas s velikim osmehom i provodi kroz vinski podrum i vinograde pričajući o izvedenim neobičnim i hrabrim poduhvatima koji su do tada smatrani neizvodljivim u ovom kraju. Anđelka je zadužena za veliki deo posla u vinariji, od obrađivanja zemljišta mehanizacijom do finalne proizvodnje vina, što prema količini posla zvuči zbilja neverovatno i krajnje pohvalno. A kako je sve počelo, pitamo je?

20210608 152502

- Zadruga Vrbničko selo krenula je 2010. godine sa procedurom osnivanja ovog projekta. Time započinje proces zakupljivanja zemljišta i papirologije, da bi četiri godine docnije posadili prve trsove. U to vreme još nisam bila tu, ali znam da nije bilo lako. Zamislite samo bušenje bunara na dubinu od 220 metara u području gde je sami kamen. Veliki je to napor i volja potrebna! Već tad je bio problem sa radnom snagom, ali većinski investitor i osnivač, rodom iz ovog kraja, nije odustao od nauma i želje da ovaj kraj oživi. Tako je u saradnji sa zadrugom Goriška brda iz Slovenije sastavio plan sadnje loze i sorti sa ciljem pravljenja vrhunskih cuvee vina.

20210608 152502
Rade Šerbedžija , često i rado viđen gost u vinariji Burnum

Posađeno je ukupno šest hektara vinograda i osam hektara badema, povučena su evropska sredstva, kupljena savremena oprema za obradu vinograda i proizvodnju vina. Put je bio trnovit ali se sad ima šta videti. U predelu punom drače i kamena iznenade vas najkvalitetniji zasadi badema besprekorno uređeni a potom isti takav vinograd.

I dok kušate crveni Cuvee Burnum, blend sorti merlo, kaberne fran i kaberne sovinjon uz nešto karmenerea i babića, ili beli Cuvee Burnum izrazito voćni spoj šardonea, vionjea, pošipa i maraštine, osetite sve to – i kamen, i sunce, i buru, i znoj. Iz vinograda koji ljulja bura i prži omorina dok štedro izdržava najteže uslove dokazujući kako je moguće u nemogućem napraviti nešto. A u njemu je najviše merloa, kabernea i pošipa, ukupno oko 30.000 čokota.

burnum vina 2

 

- Upravo zbog male količine grožđa ne želimo da pravimo sortna vina, već da svako naše vino dovoljno odleži, da bude izbalansirano, savršenog ukusa, boje i punoće. Nijedan trs ne daje više od pola kile do 700 grama, osim babića, autohtone sorte koja daje i do pet kilograma po trsu uprkos zelenoj rezidbi. Ostaje zelen, visokih kiselina i niskih šećera, te ga kao takvog koristimo za proizvodnju penušavca, a u nekom slučaju i destilata – kaže Anđelka Amanović Milanović, otkrivajući nam da u vinariju rado svraća i čuveni glumac Rade Šerbedžija.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi