Bela autohtona vina Srbije za leto 2021

Bela autohtona vina Srbije za leto 2021

Trend vina od autohtonih ili tipično lokalnih sorti se nastavlja, a Srbija na tom planu ima sve više toga da ponudi. Uz već godinama neprikosnovenu tamjaniku, snažan uzlet doživljava grašac, a tu su od „starosedeoca“ još smederevka, župljanka, furmint, seduša, sremska zelenika, krokan, jagoda, kreaca, te sve zastupljenije novonastale sorte poput morave, neoplante, sile, petre, panonije...

Reklo bi se da iznenađenja iskaču sa svih strana, a mi smo pokušali da vašu pažnju usmerimo ka nekim od ovih vina koja će vam ulepšati i osvežiti leto!

leto (1)

Tamjanika, Budimir
Vino čuvene župske vinarije iz berbe 2020 kao da ima dva lica, a oba donose osmeh. Sa jedne strane reč je o veoma svežem, mirisnom, lepršavom belom vinu koje će učiniti da jagnjetina na žaru dobije aromatska krila. Sa druge, to je čvrsto, strukturno gusto, mineralno vino sa 13,5% alkohola idealno za ligeštulsko cooliranje u sumrak iznad obale. Ima i treća strana, što Budimir tamjanike duže u boci stoje sve su bolje!

leto (5)

Severna Morava, Deurić
Srpska novostvorena sorta morava se u izvedbi vinarija Milijan Jelić i Despotika već uvrstila u fokus, kako iskusnih ljubitelja vina, tako i međunarodnih ocenjivača na svetskim nadmetanjima. Najnovija i najsevernija verzija iz fruškogorske vinarije Deurić ispuniće čašu snažnim mirisom breskve, dok će sočna na nepcu, sa naletima slasti žutih jabuka i citrusa u završnici, pozivati na uživanje u svežim salatama i sladoledu u hladovini senica, najbolje kraj vinograda u punoj zrelosti.

leto (7)

Neoplanta, Đurđić
Vino urađeno po meri leta ali i ostalih godišnjih doba. Nastala od mirisavog traminca i smederevke koja tramincu oduzima višak aroma a doda fine kiseline, ova sorta u svojoj kolevci Sremskim Karlovcima kraj Novog Sada, po čijem je latinskom nazivu dobila ime, daje sjajne rezultate. Uprkos aromatskoj dozi slasti idealnoj za polusuva vina, Đurđićeva Neoplanta je suvo belo vino lako prepoznatljivo na polici po dve velike obojene tačke na etiketi, ali i zamamnom mirisu te punom i bogatom ukusu. Pitkost i prividnu lakoću vina nastalu iz balansa koji aromama daju sočne kiseline i 13% alkohola svakako treba iskusiti uz brojna jela Panonske nizije i Podunavlja.

leto (8)

Kanias Furmint, Sagmeister
Odmah da razjasnimo, ovo je sjajno, karakterno vino, čist dokaz da i suptilno može izazvati burnu reakciju čula. Mirisi zrelog voća, vinogradarske breskve preko dima u završnici začinjenog suvom mineralnošću. Čudesan spoj svežine i snage otkriva ozbiljno teroar vino sa jedne posebne vinogradarske parcele. Zaobljeno i bujno kao žena u punom cvatu zrelosti i lepote, idealan je partner za kišni dan na obali ili kao emotivni buster za neočekivane letnje ljubavi. I da, furmint posmatramo kao sortu iz ovih krajeva, nećemo sada o granicama, leto je.

leto (10)

Crazy Lud belo, Oskar Maurer
Sve vrca od autohtonosti u ovom laganom, pitkom vinu majstora tradicionalnih načina vinarenja Oskara Maurera. Sorte ezerjo, grašac i sremska zelenika okupljene na jednom mestu u slavu teroara dna Panonskog mora na najprirodniji način, bez filtriranja i bistrenja, donose slojevite bogate arome voća kao predznak toplog leta koje će ovo vino osvežiti blagim uticajem kiselina i ugljen dioksida na nepce, zbog čega se čini da Crazy Lud pomalo rezi. A od niskog sadržaja sumpora, čini se šašavo, ali glava sigurno ne boli.

leto (12)

Jagoda, Botunjac
Iz malog vinograda sorte jagoda Koste Botunjca, sadnim materijalom se gotovo svakodnevno snabdevaju neke nove župske vinske snage. Ipak, čini se da je u Botunjčevoj lakoj i aromatičnoj jagodi, koja se ne može zameniti ni sa jednim drugim vinom, prisutna izvesna magija koja je čini ne samo sofisticiranom i slojevitom, već i ekstremno pitkim letnjim vinskim eliksirom sreće. Specifičan način izrade samotoka i hlađenja, kakav možda ne postoji nigde u svetu, proizveo je vino koje se mora probati, a zbog čijeg mirisa jagode će te se njemu sigurno često vraćati.

leto (14)

Grašac, Podrum Malča
Etiketa ovog vina Italijanski Rizling 2017 zapravo je poslednje pominjanje naziva te sorte od kada je vinarija Podrum Malča u neposrednoj blizini Niša rešila da se pridruži inicijativi promene imena sorte u grašac. Danas najjužniji grašac Srbije na tržištu je sočno, divno zaokruženo vino sa već istaknutim tercijarnim notama i 12% alkohola koje se lako uparuje i sa zahtevnim tradicionalnim jelima juga. Izuzetno visoka ocena na nacionalnom ocenjivanju vina ne čudi, a činjenica da je svaka naredna berba još bolja daje naznaku da je i jug Srbije bogomdana teritorija za grašac.

leto (15)

Belina, Matijašević
Da li je nagrada na ovogodišnjem BIWC za mladu vinariju Matijašević prvo međunarodno zlato za vino od smederevke? Verovatno! Ali, ovako ili onako, ova (smederevska) Belina prosto opija impresivnim naletom mirisa na nosu u kome se citrusi, kruške, zelenkaste breskve i drugi herbalni tonovi uvijaju oko neobično punog tela kome sočne kiseline udaraju originalni i jedinstveni žig dugovečnosti u pmaćenju. Neobična bela etiketa sa reljefnim slovima samo će doprineti tom utisku, dok će reš pržena riba i grilovano povrće zaokružiti ovu novu, raskošnu vinsku priču Srbije.

leto (16)

Sila, Milanović
Nastala i priznata 1988. godine ukrštanjem kevedinke i šardonea, sila je zadržala ponešto od oba roditelja, što se lepo primećuje u kompleksnom i istovremeno pitkom vinu koje viče na još. Osvežavajuća je, voćkasta, uskovitlana gipkim kiselinama, ali dovoljno elegantna da izmami oštar pogled ispod letnjeg šapoa iskusnog vinoljupca u razmišljanju: Da li je to nekakav osobiti Charddonay ili jednostavno treba uživati u renesansnom doživljaju mirisa i ukusa vina iz Surduka dobro ocenjenog na nacionalnom nadmetanju 2021.

leto (17)

Ponoćna Priča, Tri Planine
Ime asocira na triler ili romantiku, a u boci je tamjanika sa prstohvatom rizlinga radi luksuznijeg tela. Hrabar je to nastup mlade župske vinarije na tržištu s vinom blago zelenkaste boje koja asocira na svežinu i lepršavost, ali se na ukusu kiseline uglavnom lociraju na dnu jezika odakle dolaze asocijacije na mineralnost i blaga gorkost, zbog čega se Ponoćna Priča čini pravom riznicom utisaka spremnih za analizu. Od ponoći do svitanja, što 12,5% alkohola donekle dozvoljava. I napomena: Obavezno prvo uzeti makar kakav snack ili drugi zalogaj, utisak vina je još bolji. Takođe, potpuno je druga priča kada se vino krene grejati u čaši (nema potrebe da bude jako hladno).

leto 9

Smederevka/Župljanka, MV
Fantastičan spoj oranž organskog vina sa svim epitetima dugomaceriranih vina ali i izvanrednim uticajem zrelih sočnih kiselina iz ovih sorti. Nakon odležavanja pola godine u hrastovim buradima, nefiltrirano, nebistreno, sa 14,2% alkohola uz bogatu završnicu orašastih i medenih nota čini ovu prilično retku kupažu maestralnom za uparivanje sa kompleksnim jelima.

Penušavo & slatko

Srpske autohtone sorte sve su zastupljenije i van segmenta mirnih vina. Podsetimo, šampionski pehar među vinima Srbije, a po odluci balkanskog vinskog nadmetanja BIWC 2021, poneo je osvežavajući, ekstremno harmonični novitet Dina, penušavac vinarije Vinum od sorte grašac.

 

leto (4)

 

Iz Lozovika kraj Jagodine i vinarije Temet stiže nova berba penušavca Tri Morave Penušavo Belo od tamjanike koji je svojevremeno, pri prvom pojavljivanju, izazvao pravu eksploziju oduševljenja kod vinoljubaca.

Kada se svemu tome dodaju slatka vina od tamjanike Slatka Mala Budimir, te noviteti Braća Rajković, desertna vina od crne tamjanike i dobitnik dvostrukog zlata lane u Bugarskoj (BIWC) Sofia Tamnjanika Late Harvest, jasno je da će leto biti obojeno mirisima i ukusima autohtone vinske Srbije.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama