Đurđić: Fruškogorska kolevka kaberne frana

Đurđić: Fruškogorska kolevka kaberne frana

Jedno od prijatnijih iznenađenje proteklih godina u Srbiji su vina od sorte kaberne fran iz vinarije Đurđić u Sremskim Karlovcima. Iz ovih ili onih razloga, tek ova mala ali uspešna vinarija kao da ne uspeva da privuče zasluženu pažnju šire vinske publike. Sada je izgleda došlo vreme da se i to dogodi!

S originalnim, modernim etiketama, vinarija Đurđić koju vodi vlasnik Dražen Đurđić danas predstavlja jednu od najzanimljivijih odrednica vinskih hodočasnika na Fruškoj gori. A sve je počelo 2002. ili 2003. godine, kada je Dražen odlučio da iznad Sremskih Karlovaca iskoristi zemljište koje je već imao u posedu i krene u proizvodnju vina. Jer, kako kaže: „Čime drugim da se čovek bavi u Sremskim Karlovcima“!

Djurdjic (4)
Pogled na vinograde pored vinarije

- Upustili smo se u to iako tih godina stanje u srpskom vinarstvu nije bilo ni približno kao sad. Nije bilo tehnologa, sadnog materijala, nije bilo opreme u izobilju kao danas, imali smo samo jednog trgovca opremom u Beogradu – objašnjava Đurđić ispred objekta savremene vinarije kapaciteta oko 30.000 boca i godišnje proizvodnje u ovom trenutku nešto ispod 20.000.

Prvi su vinogradi posađeni 2005. godine, a prvo vino pojavilo se u prodaji dva leta docnije, 2007. godine, pri čemu je od samog početka fokus bio na sortnim etiketama. Vina prate sorte u vinogradima: sovinjon blan, traminac, merlo, kaberne fran. Autohtone, novostvorene sorte probus i neoplanta, nastupaju nešto kasnije.

Djurdjic (14)
Vinska avantura koja obećava, Dražen Đurđić

I dok lagano pristižu značajne nagrade sa internacionalnih nadmetanja, vinarija Đurđić ispod radara postaje popularna po svom široko rasprostranjenom Liturgijskom vinu specijalne namene, a zapravo, zbog slatkoće, omiljenog mnogima. Sa druge strane, među poznavaocima vinske scene, vinarija je prepoznatljiva uglavnom kao „ona što ima kaberne fran“, ali i neobične etikete koje izluđuju vinske promotere jer je neophodno vizuelno sastaviti dve kako bi se jedna prikazala u celini. Takođe, etikete su bez previše teksta, uglavnom samo specifičnim koloritom razdvojene, ali je odluka da se svakoj sorti dodeli određena boja zgodno iskorišćena kod prikaza određenih položaja vinograda na sajtu vinarije.

Kabrene fran 2
Prvi sortni kaberne fran u Srbiji, Cabrenet Franc Đurđić

Svi su vinogradi pozicionirani oko vinarije osim jedne parcele od dva hektara na putu za Beograd, gde se nalazi kaberne fran. Loza uspeva na pažljivo odabranim mikrolokacijama sa dobrom ekspozicijom. Vinogradi su ozbiljno stasali i u punom rodu nalaze se na četiri hektara. Dva hektara sa probusom i neoplantom su u kooperaciji, a sada je još pet hektara mlade loze posađeno. To su grašac beli, probus, nešto sovinjona, ali prevashodno kaberne fran.

- Kaberne fran je naša lična karta i najznačajnije vino. Prvi smo proizveli i flaširali čisti sortni kaberne fran u Srbiji – sa ponosom ističe Đurđić.

Djurdjic (5)
Dizajn koji pomera granice, vinarija Đurđić

I ima zašto da bude ponosan, ne samo zbog kaberne frana koji je 2019. godine osvojio zlatnu medalju na svetskom nadmetanju vina od sorti kaberne i merlo Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme u Bergamu. Naredne godine je na istom mestu održano ocenjivanje novostvorenih sorti u kojima su kaberne ili merlo u osnovi a gde se i Probus 2018 Đurđić okitio zlatom. Inače, Cabernet Franc 2017 Đurđić je 2020. godine bio samo na korak od srebra na Decanteru, dok je Rose 2019 dohvatio balkansko zlato na BIWC 2020. Hol slave u ovom trenutku zaključuje bermet Crni vitez 2011 Đurđić sa najsjajnijom medaljom na ocenjivanju vina Serendipity Wines 2019 u Italiji.

Vinski turizam zauzima sve više značaja u razvojnim planovima vinarije. Degustaciona sala prima 35 do 40 ljudi prilikom uparivanja vina sa zalogajima, dok je terasa komotna za 50 i više gostiju. Pre pojave korone ovde je godišnje dolazilo četrdesetak manjih i većih autobusa i nebrojeno privatnih vozila, te je nekih 30 procenata proizvodnje vina praktično prodavano na kućnom pragu. Ali ta vrsta prodaje više nije u prvom planu.

Djurdjic (3)
Vina u podrumu odležavaju u francuskom hrastu

- Nismo à la carte restoran, od toga bežimo i isključivo radimo uparivanje vina i hrane, uglavnom vikendom i eventualno po dogovoru radnim danima. Postoje tri različita paketa u ponudi, a najinteresantniji je onaj sa pet gangova.

Bilo koje od vina iz ove kuće može se dobiti na čašu po izuzetno pristupačnoj ceni (210 dinara), a onima koji se interesuju za vinsku istoriju otkrivamo da se odmah iznad vinarije nalazi takozvani „istorijski vinograd“ na državnim parcelama u kojem su stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu od 1975. godine vršili eksperimente i klonsku selekciju sorte grašac (italijanski rizling). Tu je stvoren i kasnije 1991. godine priznat danas čuveni i veoma rašireni u regionu klon grašca SK 54. Upravo na tom mestu je nedavno Đurđić posadio taj isti klon, a očekivanja su naravno velika.

Liturgijsko
Liturgijsko vino je naišlo na široko interesovanje publike

U planu je da se ove i naredne godine uradi po jedno belo i crveno vino cuvee tipa, dok se merlo više neće proizvoditi kao sortno vino već će odlaziti u sve popularnije Liturgijsko vino, blend merloa i 30% kaberne frana, čisto prirodno vino proizvedeno metodom prekinute fermentacije kako bi se zadržao niži alkohol i zaostali šećeri. Namenjeno u liturgijske svrhe, daleko je šire primene od eparhijskih vina vezanih za određenu oblast.

Inače, postoji i bela varijanta Liturgijskog vina koja nema etiketu, već je to misno vino od sorte traminac rađeno specijalno za nadbiskupiju u Beogradu.

Sve u svemu, očigledno da je vinarija Đurđić u ekspanziji jer je obezbeđeno i zemljište na još oko tri i po hektara gde će se planski saditi grožđe u narednih godinu ili dve. Sa dodatnim količinama, kako vinogradi budu stasavali, Dražen Đurđić je ubeđen da će biti u stanju da odgovori sve većim zahtevima tržišta.  |

Foto: Ivana Čutura i arhiva Đurđić
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama