Temjanika Tikveš, muskatna duša Balkana

Temjanika Tikveš, muskatna duša Balkana

Vina od ovdašnje sorte tamjanika, poznate u Makedoniji kao temjanika, doživela su vrtoglav uspon popularnosti u poslednjoj deceniji. Među njima posebno mesto zauzima ona iz vinarije Tikveš, Temjanika Classic i Temjanika Special Selection, čiji zavodljivi muskatni miris prožima sve delove Balkana, od Egeja do Dunava.

Da li ste znali da su baš to već dugo godina možda i najpopularnija bela vina Srbije? Upravo zbog toga u Tikvešu posebnu pažnju usmeravaju ka tamjanici, toj balkanskoj kraljici belih vina bogate i još nepotpuno rasvetljene istorije, široko rasprostranjenoj i omiljenoj u čitavom regionu, kako zbog kvaliteta, tako i velike sposobnosti uparivanja sa kulinarskim specijalitetima široke lepeze.

Najnovija Temjanika Classic 2020 Tikveš odlična je vinska kapija za ulazak u aromatični svet ove sorte, zapravo šampion iz drugog plana. Zelenkasta i herbalna sa prijatnih 11,5% alkohola na mirisu otkriva naboj zelenih jabuka uz raskošne nalete citrusa gde bi izdvojili svežinu limete i grejpa, dok na ukusu očarava finim limunastim kiselinama. Neobično duga završnica za vino iz klasik linije čini ovu Temjaniku idealnim partnerom uz suve kolače, predjela i salate. Sa druge strane, sinergija sa grilovanom pastrmkom ili srednje zrelim kozjim sirevima je takođe top uparivanje.

05

U startu namenjena višem, premijum segmentu koji se od nastanka i berbe 2005. godine vodi u Tikveš portfoliju uz vina Vranec, Chardonnay, Kratošija, Traminec, Riesling i Cabernet Sauvignon, upravo se Temjanika Special Selection zbog posebne selekcije grožđa radi postizanja vrhunskog kvaliteta izdvojila kao simbol te cenjene i tražene kategorije. Današnja proizvodnja i do hiljadu hektolitara ovog vina uzrokovana velikom potražnjom, pokazatelj je uspešnost razvoja brenda! Zlata sa Balkanskog šampionata (BIWC) i dvadeset srebrnih odličja sa najvećih nadmetanja širom sveta, od Londona (IWC, Decanter), preko Nemačke (Mundus Vini), Austrije (AWC) do Italije (Cita del Vino), te više puta na Concours Mondial de Bruxelles i na svetskom prvenstvu muskata Muscats du Monde, apostrofiraju značaj makedonske temjanike za vinsku prepoznatljivost ovog dela Balkana.

Konkretno, nova zelenkasto-žuta Temjanika Special Selection 2020 Tikveš donosi zrelije voće na nosu nego njena vinska sestra iz Classic linije. Ovo suvo belo vino raskošnih muskatnih nota sa delikatnim prizvukom ljubičica, ruža i kore jako zrele mandarine, lagane je strukture u ustima sa odličnim balansom kiselina, ekstrakta i 12,5 % alkohola. Kiseline obavijaju jezik fino ga nadražujući pripremom za razne gastronomske specijalitete gde bi preferirali one kremaste, paste, njoke, pa i morske plodove, ali se takođe dobro kombinuje uz jela od povrća, začinjene sveže salate, začinjeno svinjsko meso i voćne deserte. Uz prijatnu i meku završnicu u principu je namenjena poznavaocima, ali i ljubiteljima vrhunskog vina sa ciljem da se sorta dodatno približi što širem krugu konzumenata.

Temjanika 2

Najbolje rezultate iskazuje na temperaturama služenja između 8 - 10 stepeni Celzijusa, dok se Temjanika Classic 2020, zbog rashlađujućeg efekta herbalnih tonova može podjednako uživati i na nešto višoj temperaturi što joj uz alu-zatvarač omogućava daleko veću mobilnost.

Zbog čega se ove dve Temjanike razlikuju? Grožđe se u oba slučaja bere polovinom avgusta, ali dok za „klasik“ sirovina dolazi uglavnom od kooperanata sa različitih lokacija čime je ekspresija teroara manje izražena, veliki deo posla oko vina „specijalna selekcija“ odvija se već u vinogradu. Grožđe se za Temjaniku Classic presuje, vino izrađuje u brojnim stilovima te nakon obrade kontrolisano drži u velikim odvojenim tankovima iz kojih se vino flašira i lansira na tržište. Za Temjaniku Special Selection rod je smanjen, koriste se gajbice za transport, a grožđe hladi po dolasku u Tikveš kako bi zadržalo originalne arome u što većem obimu. Uz ručni odabir grozdova i korišćenje najsavremenije tehnologije i malih vinifikatora, postiže se fini uticaj vrhunskih enologa.

I dok je vinoljupcima lako da uživaju u vinu od ove sorte, ono što muči vinske stručnjake je razjašnjenje tajne o njenom poreklu. No to može biti i poseban začin čitavoj priči. Naime, temjanika se povezuje sa veoma starom sortom Muscat Blanc à Petits Grains koja je vekovima poznata pod velikim brojem sinonima u celom mediteranskom pojasu, a pretpostavlja se da dolazi iz Italije ili Grčke. U Makedoniji se od nje proizvode uglavnom suva, aromatična vina osvežavajućih kiselina, upravo kakav je trend ovih vina u svetu zadnjih desetak godina.

vinova loza stare sorte tamjanika

Iako je ekstremno popularna u Makedoniji, ukupni nasadi vinograda temjanike od 381 hektara su tek na petom mestu po površini kod belih sorti, a dvanaestom uopšte.  Temjanika se često koristi i kao „začin” u kupažama sa aromatično neutralnim sortama, a velika potražnja za njom utiče na cenu koja je u startu dosta visoka. To je jedan od razloga što je neki vinari mešaju sa drugim muskatnim grožđima zbog čega se aromatski intenzitet vina smanjuje. Dobru temjaniku lako  prepoznate po visokom intenzitetu i dobroj ocrtanosti sortnih aroma, i ono što je najvažnije, te karakteristike uvek  možete pronaći u tikvešovim temjanikama.

Zato je ovo omiljeno vino na prostorima ex Yu u kome uživa milionski auditorijum vinskih sladokusaca, a leto nije jedino godišnje doba kada se konzumira, već su svih 12 meseci pravi izbor za uživanje uz bilo koju priliku.  |

Autohtona sorta sveta

Najraniji spomen sorte „muskat sitnog zrna“ najverojatnije pod latinskim imenom Muscatellus datira iz 1304. godine u Italiji i odnosi se na stono grožđe uzgajano oko Bolonje, a koje se tokom sledeća dva ili tri veka širi Francuskom, Španijom i Nemačkom. Naziv je kasnije preveden kao Moscadella, a treba primetiti da se Muscat de Frontignan u Južnoafričkoj republici i danas lokalno naziva Muscadel, za razliku od sorte Muscadelle posađene tek u 21. veku.

DNK analize ukazuju da su grčke sorte Moschato Aspro, Moschato Kerkyras, Moschato Mazas, Moschato Spinas i Moschoudi sve sinonimi Muscat Blanc à Petits Grains, da bi se na kraju ispostavilo kako je Muscat Alexandria, ili aleksandrijski muskat za koji se smatralo da je jedna od prvih sorti koju su Grci doneli na italijanska ostrva, verovatno prirodni klon starijih sorti Muscat Blanc à Petits Grains i Axina de Tres Bias, prastare sorte crnog bobičastog grožđa na Sardiniji. Ovo otkriće tamjaniku praktično stavlja u koren svih poznatih muskatnih sorti,zbog čega je neki znalci nazivaju autohtonom sortom sveta, barem za sada.

Foto: Tikveš arhiva, Ivana Čutura
nazad na vrh

Srodni tekstovi