Makedonski Syrah: Vino novog Starog sveta

Makedonski Syrah: Vino novog Starog sveta

Gotovo da se i ne sećam kada i kako su se pojavila kod nas vina francuske sorte sira (Syrah), odnosno širaz (Shiraz), kako je još nazivaju. Znam sigurno da ih nije bilo do početka ovog milenija. Pa ipak, nenametljivi sira se uporno probijao kroz prašinu i tutanj galopa velikih vranaca. Poput puzavice koja polako osvaja zidove metaforičnog starog šatoa ispunjenog toplinom i južnjačkim šarmom iznutra, dok je spolja okovan hladnim imenom današnjice - Severna Makedonija!

Dakle, šta je to aktuelni makedonski sira, odnosno širaz?

Smešten između čvrstih korica doline Vardara, prelistavajući berbe nisam ni primetio da se već tako puno makedonskih vina od te sorte uknjižlo u vinskim kartama restorana. Ali, pre nego odmotamo ne tako staru mapu makedonskog sira, upoznajmo, onako s nogu, tu vinsku sortu.

Puno je priča o poreklu sorte. Od Persije (Irana), preko grčkog otoka Siros, pa Sirakuze na Siciliji, čak i Albanije i veza sa sortom Serina e Zeze. Ipak, meni najdraža je ona rimska, možda zato što Rimljane smatraju važnim za renesansu u vinskoj istoriji. A i podudaraju se određene činjenice.

Naime, termin Allobrogica (Alobrođika) označavao je u prvom veku dve stvari. Prva je bila ime provincije koja se protezala od ženevskog jezera pa sve do drevnog francuskog grada Vijen u dolini Rone, dok je druga bila naziv crne vinske sorte od koje se radio drevni vinum picatum, odnosno „lepljivo” crveno vino od prosušenog grožđa.

Da bude priča argumentovana, to se vino radilo u blizini Vijena, tačnije današnjeg Kot Roti (Côte Rôtie), što ponovo u prevodu znači „spečeni obronci“, a koji se smatraju kolevkom sorte sira. Etimološki, u istom kontekstu, pretpostavlja se da nazivi sira ili sirene dolaze od latinske reči serus koja znači - kasna berba!

Syrah2
Vina specifičnog stila, makedonska Syrah reprezentacija (foto: arhiva Vino.rs)

Sira ili širaz su ista vinska sorta, ali s obzirom na to da se vina s tim nazivima uglavnom razlikuju u zavisnosti od podneblja odakle dolaze, definisala su se generalno dva stila ovog vina, jedan koji poznajemo pod imenom sira (Syrah) i drugi pod sinonimom širaz (Shiraz). Po nekim nepisanim vinskim pravilima kada u restoranu naručite vino i oslovite ga sa sira ponudiće vam uglavnom vina iz hladnijih regija, poput severne Rone ili nekih delova Novog sveta, recimo s obala Sonome u Kaliforniji, doline Jara u Australiji ili pojedinih delova Čilea.

Za ta vina možemo reći da su elegantna, ukusna, intenzivnih začinskih tonova zelenog ili crnog bibera, ponekad omotana floralnim oblačićem i razigranim kiselinama koje čine osvežavajući ukus dominantnog crvenog voća. Međutim, ako vino oslovite sa širaz, onda možete da očekujete punačak, bujno voćan i solidno koncetrovan, generalno australijski širaz s ukusom voćnog, sočnog pirea mešanog crvenog i crnog bobičastog voća, te lakše začinske note.

Doline Barosa i Meklaren, kao i brežuljci Adelaide, najčešće su regije koje možete pročitati na etiketama vina ovog (širaz) stila. Ipak, treba napomenuti da Australijanci poslednjih godina sve više oblikuju crvena vina u stilu Starog sveta, pa tako i stari „gas do daske“ stil širaza polako ustupa mesto elegantnijem stilu s prepoznatljivim Aussie šarmom.

Inače, sortu karakteriše deblja pokožica zrna, te mu za punu zrelost grožđa najviše odgovaraju regije sa više sunčanih dana, kao i umerene ili toplije klime. U tom pogledu Balkansko poluostrvo se čini prilično pogodnim za sira. U Hrvatskoj se može naći duž obale Jadrana, te kršovitih vinograda dalmatinskog zaleđa, pa sve do Slavonije u okolini Slavonskog Broda. Srbija je takođe dobar domaćin toj sorti, mada je nedovoljno zastupljena u vinogradima. Zanimljivo da ima i onih koji, poput poznatog Wine-Searcher sajta, zbog sličnosti stila i organoleptičkih karakteristika veruju da bi prokupac mogao da bude u stvari - Syrah!

Ipak, najznačajnija svetska priznanja za sira na Balkanu za sada odlaze vinima iz Severne Makedonije. I to nije slučajno, već ukazuje ne samo na kvalitet grožđa, već i afinitet čitave te regije prema vinima od te sorte koja su pojedini vinski kritičari u svetu definisali i kao vina novog Starog sveta!

Evo nekoliko takvih vina koja su definisala sira kao izuzetno potentnu sortu za ovo podneblje:

Ten Barrels Syrah Reserve 2017 Chateau Kamnik našao se krajem prošle godine na drugom mestu najboljih vina od ove sorte na ocenjivanju Syrah du Monde 2020. Bio je to nesvakidašnji uspeh u samom epicentru sira domovine, na desnoj obali Rone u slavnom Château d'Ampuis u istoimenom gradiću čiju zavetrinu grade terasasti vinogradi „spečenih padina“ Côte Rôtie. Ovo izuzetno visoko priznanje deluje i pomalo neuobičajeno za Francuze koji su dopzvolili da ih omame intenzivne arome spečenog crnog voća, te božićnih začina, cimeta, vanile i kokosa.

Kamnik
Među najboljima u svetu od sorte sira, Ten Barrels Syrah Reserve 2017 Chateau Kamnik    (Foto: Promo Chateau Kamnik)

Kamnikov sira je suvo vino raskošnog ukusa koji započinje šećernim poljupcem na vrhu jezika, iza čega sledi koncentrovani, voćno osvežavajući krešendo maraske, crne trešnje i nara, da bi sve zaokružila mirna i duga začinska završnica voćnog božičnog kolača. Na kraju ostaje prijatna toplina u grudima savršeno integrisanog golijatskog alkohola od 15,9%. Dobrodošli u svet unikatnosti, finesa i apstraktne vinske umetnosti, kakva krasi najbolja vina iz Chateau Kamnik!

Dionis Syrah 2016 Dalvina Winery nosi visokih 95 poena sa DWWA (Decanter World Wine Awards). Strumica, poznata po mastici, paradajzu, crvenoj paprici i ajvaru, otkriva ponovo svoje vinsko lice. Nekada su Rimljani nazivali strumicu Astrion (obasjano zvezdama). Vinogradi zvezdanog vinogorja smešteni u vetrovitom podnožju planine Ogražden nude unikatnu mikroklimu čija se ekspresija očituje u čaši ovog vina.

A ovo je doista kompleksni sira vođen biberastim notama, praćen aromama sveže ubrane maline i crne ribizle, te lagano inhalirajućeg tona. Suvog ukusa, osvežavajuće kiseline i visoki zreli tanini oblikuju sočan ukus amarene i nara, začinjen troprstom bibera, ali i „štanglicom“ vanile retronazalno. Harmonično, koncentrovano, bogato, sa dugom, toplom (15,2% abv) završnicom poput griotte.

Za nijansu elegantnijeg stila, uglavnom dominantno začinsko biberastih aroma, naglašenih kiselina te sa laganim varijacijama intenziteta voćnosti, vredi posebno istaknuti ovom prilikom još i vina Aura Private Reserve 2015 Stobi, Syrah-Shiraz 2017 Bovin i Syrah 2017 Venec

Syrah 2017 Virgo Wines pored voćnih, nudi naglašene note lista duvana, dima i tragove inhalirajućih tonova kamfora, dok skopska vinarija Skovin kuveom intenzivne voćnosti i svežine Sira-Kaberne 2012 potvrđuje afinitet sorte za kupažiranje, kao i za prolongirano sazrevanje u boci ovog vina iz skopskog vinogorja.

Konačno, pomenutim uspešnim vinima treba dodati i Terrasse a l’Ombre 2018 Chateau de Gourdon. Istina, i grožđe i vino dolaze iz Francuske, ali su u njemu na svoj način utkane i vešte ruke enološkog tima vinarije Tikveš koja je pre nekoliko godina preuzela tu francusku vinariju. Ova „terasa u hladu“ je kuve u kojem dominira sira sa 65%, uz 35% crnog grenaša.

Chateau de Gouron Terrasse a L'Ombre
Francuski Syrah s makedonskim dodirom, Terrasse a l’Ombre 2018 Chateau de Gourdon   (Foto: promo Chateau de Gourdon)

Vino je složenog aromatskog profila čiju unikatnost izdvaja frontalno predstavljanje dobro ocrtanih aroma crnog voća i slatkih začina. Nešto poput zajedničkog naklona glumaca na kraju predstave, te vam svakim gutljajem neka od aroma crvenog ili crnog voća „mahne“ na svoj način. U ustima vlada prava drevna kineska filozofija harmonije Jin i Jang. Sočno, voćno, živahno, koncentrovano, baršunasto tanično. Začinski finiš dominantne vanile će poput madagaskarskog vilenjaka šaptati još dugo o ovom vinu.

Iako apelacija Côte du Rhône podrazumeva nešto niži kvalitet vina, ona daje veću slobodu vinarima u kreiranju, što ponekad, kao u ovom slučaju, nadmaši i kru apelacije. Uostalom, ovo vino može da se pohvali i velikim zlatom na Mundus Vini 2021, kao i nagradom za najbolje vino francuske apelacije Côte du Rhône, a to nije baš pošlo za rukom mnogim vinarijama.

Sve u svemu, zaključak bi mogao da bude kako makedonska interpretacija sorte sira više naginje Novom svetu, da su to vina naglašenije voćnosti i „bucmastijeg“ tela. Sa druge strane, ta vina i dalje obitavaju u nekoj auri Parkerovih osamdesetih godina prošlog veka kada su se posebno cenili visoki alkoholi i arome novog američkog ili francuskog hrasta, a što je davalo autentične nežne arome spečenog groždanog slada. Jedno je, međutim, izvesno: Makedonski sira je danas jedna od najprepoznatljivijih vinskih odrednica regiona. A to je velika stvar!   |

One Soul Two Bodies: Syrah & Shiraz

U organizaciji Makedonskog udruženja somelijera MASCOM, 22. aprila će se održati webinar i onlajn degustacija 12 vina od sorte sira/širaz.

Događaj će biti dostupan za Severnu Makedoniju i Srbiju, a o kojim se vinima radi i šta će se sve tu dešavati možete da pogledate na FB stranici One Soul Two Bodies: Syrah & Shiraz.

Prijave za ovu ekskluzivnu radionicu primaju se do četvrtka 15. aprila OVDE. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi