Princeps, biti drugačiji od drugih

Princeps, biti drugačiji od drugih

Fruškogorska vinarija Deurić iz Male Remete proglašena je u izboru Vino.rs za najbolju mladu vinariju Srbije u 2020. godini, a veliki uspeh koji postiže u proteklih par godina dodatno će u znatnoj meri biti etabliran vinima iz linije Princeps koja se lagano pojavljuju na tržištu.

Uz novitetet Princeps Sauvignon Blanc 2017 koji ovih dana kreće ka publici, te već ranije prepoznat penušavac Princeps Brut Nature 2015, u vinariji Deurić i vinoteci Wine & Pleasure od ne tako davno dostupna su i tri crvena sortna vina od merloa, pino noara i probusa iz linije Princeps sa krajnje prepoznatljivim, elegantnim crno-zlatnim etiketama. I tu svakako nije kraj ove originalne linije.

Da podsetimo, Princeps Probus 2016 Deurić izabran je za Najbolje crveno vino Srbije od autohtone ili novostvorene sorte u 2020. godini, Princeps Pinot Noir 2016 našao se među tri najbolja crvena vina Srbije, dok je Princeps Merlot 2016 osvojio zlato u Bergamu još 2018. godine. A sve su to praktično noviteti na tržištu!

Deuric 5
Kreativnost u oslikavanju teroara, Mitar Deurić i Mirko NIškanović

- Vina iz linije Princeps nastala su kao plod kreativnosti i konstantne želje za samoprevazilaženjem - objašnjava Mitar Deurić, vlasnik fruškogorske vinarije. - Taj naziv potiče od rimske titule princeps koja znači prvi i ujedno je predstavljala titulara kao prvog građanina, odnosno prvog među jednakima. Takvu su titulu nosili samo imperatori, što je bio i Marko Aurelie Probus. Shodno tome, želja nam je bila da stvorimo vino koje će biti prvo, izdvojeno na vrhu naše palete vina. Princeps je nešto zaista drugačije, posebno, ono što u sebi spaja najbolje iz vinograda i najkreativnije iz podruma.

Na toj premisi su nastala i dva bela vina: Princeps Sauvignon Blanc 2017, fermentisao na divljim kvascima u kombinaciji francuskog i čileanskog barika, te Princeps Chardonnay 2017 rađen kao orange vino gde je kontakt sa pokožicom bio duži od pola godine, ali koji će uz crveno vino od sorte marselan još malo sačekati pre izlaska na vinsku scenu.

Deuric 10
Ostvarenje vinskog sna, Mitar Deurić

U stvaranju ovih vina najznačajniju ulogu odigrao je enolog Mirko Niškanović koji u vinariji Deurić ima praktično odrešene ruke. Zapravo, iako je Mitar Deurić idejni tvorac linije Princeps, njen suštinski stvaralac je Niškanović koji insistrira na sortnoj ekspersiji vina.

- Često smo pričali da želimo nešto posebno, moćno, a ujedno elegantno, što će u potpunosti oslikati naš teroar i kreativnost - nastavlja Deurić. - Mirko je osmislio kompletan tehnološki proces, od značajne redukcije prinosa i svih operacija u vinogradu do fermentacije u otvorenim, vertikalno postavljenim baricima uz korišćenje divljih kvasaca. Sve je počelo stidljivo, više kao ogled koji je vremenom dao odlične rezultate i definisao put kojim idemo. Pošto je moje tehničko i tehnološko znanje skromnije od Mirkovog i moje učešće u celokupnom projektu bilo je na nivou ambicioznog učenika koji sanja velike snove.

Deuric 30
Tri crvena aduta vinarije Deurić, probus, pino noar i merlo iz linije Princeps

I dok smo tri crvena vina Princeps najavili ranije kao liniju rađenu isključivo u drvetu, zapravo je ultra suvi penušavac Princeps Brut Nature 2015 od sorte pino noar bio prethodnica čitave te vrhunske linije. Odlično primljen od ljubitelja vina i s osvojenim srebrom na Decanteru i titulom Najboljeg penušavog vina Srbije u 2019. godini, ovaj penušavac je otvorio novo poglavlje u istoriji vinarije koja lagano postaje najvidljivija vinska kota na Fruškoj gori.

A vina iz linije Princeps već pri prvom susretu pokazuju da su namenjena svima, i posebno onima koji traže drugačije vino s ozbiljnim karakterom. Budući da su sva crvena Princeps vina fermentisala u otvorenim vertikalnim baricima uz divlje kvasce, u vinariji su posebnu pažnju posvetili upravo tom procesu.

Deuric 35
Oranž šardone iz linije Princeps sačekaće još malo do izlaska na tržište

- Kako bi bili sigurni da će se fermentacija uspešno završiti napravili smo posebne spiralne cevi povezane na sistem hlađenja koje ubacujemo u barike. Na taj način obezbedili smo kontrolisan i stabilan proces fermentacije - kaže Niškonović. - Iako se radi o sortama kojih ima i u drugim delovima Srbije, upravo zbog različitog tehnološkog procesa ali i lokaliteta s kojih grožđe dolazi, rezultat je drugačiji. Recimo, šardonea ima i na Fruškoj gori, i u Negotinu, i u Šumadiji, ali svaka od tih regija daje vinu unikatnu notu teroara što se u našim Princeps vinima jasno oseti.

Ova se vina dugo pripremaju u podrumu i na tržište izlaze tek nakon četiri, pet pa i više godina. S obzirom na to da su reakcije onih koji su imali priliku da ih probaju izrazito pozitivne, interesovalo nas je da li su u planu još neka vina s Princeps oznakom.

Mirko Niskanovic 4
Odrešene ruke u podrumu, Mirko Niškanović

- Biće ih više u budućnosti, ali ne želimo ništa da silimo - jasan je Deurić. - Stvaranje vina iz Princeps linije nije samo stvar naše želje već i različitog potencijala koji nosi svaka berba. Ono u šta smo 100% sigurni je da će se Princeps vina raditi isključivo od grožđa koje ima natprosečan potencijal. Ne jurimo i ne težimo karakteristikama drugih regija. Fokusirani smo da istražimo i maksimalno iskoristimo sve prednosti našeg lokaliteta koji je zaista fantastičan. Jer, nema mnogo vinskih regija u svetu gde se kao na Fruškoj gori podjednako dobro proizvode i bela i crvena vina.  

S naše strane možemo da dodamo da ni u Srbiji danas nema mnogo vina koja su na tako upečatljiv način spojila odlike sorte i uticaj teroara kao što je slučaj s vinima Princeps. Reklo bi se da je za vinariju Deurić budućnost počela!   |

Foto: Ivana Čutura i arhiva
nazad na vrh

Srodni tekstovi