Barovo: Teroar za prestiž u svetu

Barovo: Teroar za prestiž u svetu

Od 2014. godine kada je tim magazina The Wine Advocate Roberta Parkera ocenio Barovo Red Tikveš iz berbi 2011. i 2012. sa 93 poena, pa do fantastičnih 97 poena uz platinasto odličje na Decanteru 2018 za Barovo Red 2015, vranac i kratošija u sinergiji ovog blenda suvereno vladaju vrhom balkanskog vinskog kvaliteta.

Zahvaljujući tome selo Barovo, u kojem prema zvaničnim podacima živi tek 10 stanovnika, a u čijoj se blizini vinogradi nalaze, postalo je među ljubiteljima vina u regionu, pa i šire, jedno od najpoznatijih na vinskoj mapi Balkana.

Tikveš Barovo 18

- Vina iz linija Barovo i Bela Voda bila su za Tikveš pokazatelj puta razvoja tokom tranzicije od masovne proizvodnje ka vrhunskoj vinariji i svetski prepoznatom brendu - kaže Marko Stojaković glavni enolog vinarije Tikveš Pančevac rodom koji već deset godina radi za ovu najveću makedonsku vinariju.

Na stvaranju tih vina veliku ulogu odigrao je slavni francuski enolog Filip Kambi koji je u izvesnom smislu bio i Stojakovićev učitelj.

- Zajedno smo radili na kreiranju ovih ekskluzivnih terroir vina u kojima sa prepoznaje francuski pečat, ali i temperament juga Balkana. Cilj saradnje bio je i ostao promocija autentičnih lokaliteta u vrhunskim vinima. Kambi uživa da radi na kreiranju vina koja imaju potencijal, voli da istražuje, što je i meni poseban izazov - napominje Stojaković.

Marko Stojaković enolog vinarije Tikves
Na Barovu se dobijaju najekspresivnija aromatična vina, Marko Stojaković

Prva berba za etikete linije Barovo bila je 2010. godine. Od tada sam proces prerade nije se mnogo menjao, ali se predano radilo u vinogradima, a poslednjih godina dosta se eksperimentiše sa divljim kvascima. Drugi pravac u kojem se sve više ide je proizvodnja vina bez sumpora ili sa jako malom količinom dodatom pre punjenja. Proces je tek na početku, ali prvi rezultati ohrabruju jer doprinose dodatnoj voćnosti. Plan je da od 2021. godine počnu konverziju za organsku proizvodnju uz pokretanje rada u novoj vinariji koja će poneti naziv Domaine Barovo.

Vinogradi iz kojih dolazi grožđe za ova vina nalaze se na obodima Kožuf planine na nadmorskoj visini koja se proteže od 600 do čak 1.100 metara, što ih čini najvišim na Balkanu. Baš zbog toga Barovo vina se svrstavaju i u high elevation wines, pa je čak osvojena i zlatna medalja na nadmetanju ekstremnih vina Mondial des Vins Extremes, gde se procenjuje kvalitet samo onih vina koja dolaze s nadmorske visine veće od 500 metara.

Tikveš Barovo 3

Za vino Barovo Red grožđe dolazi sa položaja Mečkovec veličine sedam hektara, na nekih 700 metara nadmorske visine. Vinograd je okružen šumom i karakteriše ga visoki biodiverzitet što je ključ za prirodni kvalitet. Teroar je veoma specifičan sa širokim opsegom dnevnih temperaturnih amplituda što daje grožđe izuzetno visokog kvaliteta. Tlo je vulkansko, alkalno i uglavnom siromašno nutricijentima, te je podobno za umereni intenzitet razvoja lisne mase i količinu kiselina u grožđu. Zajedno sa klimatskim aspektom to osigurava željeni stres vinove loze u određenom ciklusu razvoja kad se loza jednostavno bori za život.

- Radimo duplu redukciju prinosa u vinogradu, u zelenoj berbi i u ciklusu prošaravanja. U najboljim berbama fokus je na vrancu, kada smo u kupaži imali odnos čak 80:20 u korist vranca, kakav je bio slučaj s berbom 2011, dok se u prosečnim godinama radi asemblaž kome prethodi posebna vinifikacija sorti te se odnos uglavnom kreće oko 50:50. Raditi asemblaž vranca i kratošije nije lako jer želimo da postignemo kontinuitet kvaliteta i prepoznatljivost stila vina. Ali je i veoma zabavno pošto često dolazimo do iznenađujućih rezultata. Problem je što ne možemo uvek da ih pustimo na tržište zbog očekivanja lojalnih kupaca na kontinuitet onoga što ih čeka iza etikete Barovo Red. Ipak, neke neodoljive pozitivne rezultate kao karakter berbe dopustimo, čime kompletiramo ekspresiju teroara, nadam se na zadovoljstvo kupaca - kaže Stojaković koji od poslednjih berbi posebno ističe one iz 2015. i 2016. godine.

Tikveš Barovo 6
Barovo za poglavara rimokatoličke crkve, Papa Franjo i makedonski predsednik Đorđe Ivanov koji mu je bio domaćin 2019. godine u Skoplju

Berba kreće kad je dostignuta fenološka zrelost, od zadnje nedelje septembra do sredine oktobra, zavisno od vremenskih uslova. Radi se ručno u ranim jutarnjim satima po hladu dok se grožđe odnosi u malim gajbicama kako bi se izbeglo pucanje zrna i početak spontane fermentacije.

- Volim da koristim betonske tankove. Kada se radi duga maceracija bitno je da komina ostane topla, a tu su se betonski tankovi kao izolatori bolje pokazali od inoksnih jer imaju bolju inerciju temperature, toplote koja dolazi od fermentacije kvasca. Kvasac posle 10 dana maceracije umire i tada je neophodno da se sačuva toplota, pogotovo kad maceracija traje od tri do pet nedelja, u zavisnosti od zrelosti grožđa. Vino se proba svaki dan i određuje dalji tretman, a posle obavljene ekstrakcije se pretače i radi malolaktika. Na kraju ide u najbolju francusku burad (medium long) minimum 15 meseci gde najčešće koristimo 80% novu burad, a ostatak od jednog punjenja. Burad su od 228 litara, profil Burgundy, jer smatramo da ta veličina najviše odgovara izražaju našeg teroara.

Tikveš Barovo 5

I dok se za Barovo Red sve vreme koristila kupaža vranca i kratošije, Barovo White je u početku bio kupaža grenaša i šardonea, da bi od berbe 2018 postao barikirani sovinjon blan, jasan dokaz da ova sorta može da donese vrhunske rezultate i u toploj Makedoniji. U prilog tome svedoči i to da su Kini, na najvećem dalekoistočnom nadmetanju CWSA, zlatom nagrađena i vina Barovo Red 2017 i Barovo White 2019.

- Na Barovu se dobijaju najekspresivnija aromatična vina, pogotovo kod belih sorti. Pored jake aromatike grozd uspeva da sačuva kiseline i ima nizak pH što utiče na dobar balans vina. Sudar mediteranske i kontinentalne klime, vulkansko tlo i nadmorska visina katalizatori su za stvaranje vrhunskih belih vina.

Tikveš Barovo 10

Inače, godišnja prozvodnja crvenih i belih Barovo vina, koja se izvoze u čak 19 zemalja, kreće se oko 30.000 litara, 26.000 litara crvenog i oko 5.000 litara belog vina. U ovom trenutku kao najnovija na tržištu Srbije i regiona nalazi se berba 2017 za Barovo Red i berba 2018 za Barovo White.

- Poznavaoci vrhunskog vina znaju pravu vrednost i zato je Barovo najčešće njihov jedini izbor u restoranu ili kod kuće. Uostalom, baš to vino je predsednik Severne Makedonije poklonio poglavaru rimokatoličke crkve Papa Franji tokom njegove posete Skoplju 2019. godine - ističe Stojaković. - Radili smo različite vertikale i često degustatori misle da to vino dolazi iz severne Italije, čak sam imao novinare koji su mislili da je iz Priorata (Španija). Barovo Red ima veliki potencijal i svesni smo toga, a kao potvrda tu su brojna svetska priznanja. Naravno, uvek može bolje, što i jeste naš cilj.

Tikveš Barovo 9

Kako bi se do toga došlo u Tikvešu sve rade timski, što ističu kao suštinu priče, od pripreme vinograda, preko berbe i vinifikacije do punjenja, od berača pa do enologa, neophodno je da sve bude isplanirano i vrhunski odrađeno. Uostalom, bilo bi teško opstati toliko dugo na vrhu da nije tako.  |

Barovo je muško vino

Vina Barovo ima i u velikim bocama, uz klasičnu buteljku postoji jeroboam varijanta boce (4,5 litara), a iz berbe 2018 stiže i magnum (1,5 litara). Konzumentima je interesantna činjenica da je zemlja u Barovu bogata selenom koga u vinu ima u većim količinama od prosečnih. Neke studije pokazuju da je selen moćan antioksidans i da pozitivno utiče na plodnost kod muškaraca zbog čega Barovo zovu i „muško vino“.

 

Tikveš Barovo 19

Klub 90+

Vinarija Tikveš jedina je iz ovog dela Evrope sa deset vina u kategoriji 90+ po ocenama Roberta Parkera i njegovih Vinskih advokata.

Barovo je više od vina

Barovo je značajno mesto i u srpskoj istoriji. Prema predanju seljana za vreme Balkanskih ratova srpska vojska je tuda prolazila na magarcima dok su se velike bitke vodile na Barovu, gde je u neposrednoj blizini Veternika bilo jedno od mesta probijanja Solunskog fronta. Upravo zato Srbi koji danas žive i rade u Barovu kažu: „Barovo je više od vina, to je već nešto sasvim lično!“

Foto: Promo Vinarija Tikveš
nazad na vrh

Srodni tekstovi