Crvena vina Umbrije pod lupom

Foto: AdobeStock Foto: AdobeStock

Umbrija, jedina centralna vinska regija Italije bez izlaza na more okružena je regijama Lacio, Marše i Toskana. Zbog brojnih srednjevekovnih utvrđenja i zamkova na valovitim brežuljcima bogato ukrašenim stablima maslina i vinogradima, ponosno nosi nadimak Zeleno srce Italije.

Kada se nađete u tom okruženju učini vam se da je vreme stalo ali kad probate vina Umbrije, evolucija vinske industrije jasno pokazuje znake ubrzanog rasta i sazrevanja. Jer uz prepoznatljivo i resko do nivoa kulta belo vino orvieto, ovde se rađaju neka od najintrigantnijih crvenih vina apeninske čizme.

UMBRIA 4
Montefalco Sagrantino, kompleksna vina sa velikim potencijalom odležavanja

Regije koje okružuju Umbriju su možda daleko poznatije po pojedinim etiketama autohtonih sorti sanđoveze i kolorino, ali zato Umbrija ima svog crvenog viteza po imenu sagrantino. Uz dosta merloa i kaberne sovinjona koji su ovde pronašli svoj dom sortiment je tu, pred vama. A perjanice regije su svakako Montefalco Sagrantino i Torgiano Rosso Riserva, kompleksna vina sa velikim potencijalom odležavanja. Cenovno daleko pristupačnija kategorija obuhvata Montefalco Rosso i Rosso di Torgiano dok vina apelacije Umbria IGT, najčešće od internacionalnih sorti mogu biti pitka i lagana, ali i punog tela i kompleksna.

Najpoznatije crveno u Umbriji je Montefalco Sagrantino, moćno strukturno vino sortno rađeno od sagrantina koji se uzgaja isključivo u apelaciji Montefalko i poseduje jedinstvene karakteristike.

- Sagrantino ima više polifenola od ostalog crvenog grožđa, dva puta više od kabernea i merloa a tri puta više od sanđovezea - kaže Marko Kaprai (Caprai), proizvođač i vlasnik verovatno najpoznatije vinarije Umbrije Arnaldo Caprai. Rezultat su duboko obojena, puna vina čvrstih tanina, te kompleksnih aroma predodređena za dugo odležavanje.

Arnoldo Caprai 002
Vinarija Arnaldo Caprai je među najpoznatijim u regiji

Većina proizvođača se slaže da je ovo grožđe podjednako teško za rad u vinogradu i podrumu dok je kroćenje njegovih divljih tanina, kao kod vranca, najveći izazov. Sadnja na najboljim položajima i berba u savršenoj zrelosti su presudni nakon brižljivo odabrane rezidbe i precizne količine rane zelene berbe. Kako bi se tanini ukrotili ovo vino podleže obaveznom odležavanju od 37 meseci i najmanje godinu dana u hrastovini.

Klimatske promene dovele su do povišenja nivoa alkohola pa je teško naći Montefalco Sagrantino sa manje od 15% alkohola, a lako vina iznad te granice. Bolje primerke krase bogata voćnost i jake kiseline koje čine balans visokom alkoholu dok oni najbolji poseduju retku kombinaciju mišića i prefinjenosti. Kompleksnost aroma čine mirisi koji se kreću od crnog voća do ruže, ukusi podrazumevaju džem od kupine, začine i balzamične note borove šume i mentola. U zavisnosti od berbe ova vina lako mogu da stare 20 godina i duže.

montefalco 003
Proizvodnja vina u Montefalku i oklini datira iz predrimskog doba

DOCG područje obuhvata pojedina sela u provinciji Peruđa gde se vinogradi prostiru na nadmorskoj visini od 200 do 450 metara. Leta su suva i vruća, zime hladne a kiše umerene, savršeni uslovi za grožđe za crvena vina. To je sigurno jedan od razloga što proizvodnja vina u Montefalku i oko njega datira iz predrimskog doba. Prva pisana dokumentacija o sagrantinu je iz 1598. godine, dok je 1925. godine grad Montefalko proglašen najvažnijim područjem Umbrije na glavnom sajmu vina u regionu. I pored toga je do početka sedamdesetih godina prošlog veka proizvodnja vina ovde bila gotovo napuštena kao žrtva masovne migracije iz ruralnih u urbana područja tokom italijanskog ekonomskog buma 60-ih i 70-ih godina.

- Ostalo je svega oko 25 hektara sagrantina i pet proizvođača, od toga četiri porodične farme koje proizvode vino isključivo za sopstvenu upotrebu kad je 1971. godine moj otac kupio imanje i osnovao vinariju - seća se Marko Kaprai čija je porodica među prvima oživela prastaro grožđe sagrantino zajedno sa porodicama Adanti, Benincasa i Antonelli i spasla ga od skoro sigurnog izumiranja.

CapraiPassito 004
Drevnom metodom sušenja grožđa nastaje čuveno slatko vino passito 

Dosta suvlje od drugih desertnih vina, pre svega zbog visokog sadržaja tanina je Montefalco Sagrantino Passito, slatko vino od grožđa koje se suši dva meseca. To je tradicionalni nektar ovog područja i savršen par slanim sirevima.

Sa istih položaja kao sagrantino za Montefalco dolazi sirovina za Montefalco Rosso ali je ovo vino DOC apelacije bazirano na sorti sanđoveze. To nije „B verzija“ perjanice Montefalka već posebno vino koje se kreće od gastronomskog vina srednjeg tela do punog i kompleksnog. Blend je najčešće 60–80% sanđovezea, 10–25% sagrantina uz dodatak do 30% drugog crvenog grožđa. Odležava minimum 18 meseci pre puštanja na tržište dok nekoliko proizvođača radi rezervu koja mora da stari najmanje 30 meseci, od čega godinu dana u hrastovini.

Glineno zemljište sa dosta krečnjaka u Montefalku daje sanđovezeu divnu strukturu i lepu boju a sagrantinu više tela, kažu vinari tog kraja. Na nosu se Montefalco Rosso može pohvaliti senzacijama trešnje i šumskog voća dok je vek odležavanja prosečno oko pet godina. Rezerve su punijeg tela, kompleksnije, sa začinskim aromama i ukusima, crnim voćem i dobrim potencijalom starenja.

tenuta montefalco 005
Vinarija Lungaroti je fokusirana na autohtone sorte

Poslednji deo crvenog trijumvirata je svakako vinska oblast Torđano (Torgiano) za čiji je nastanak vezano ime porodice Lungaroti, posebno osnivača Đorđo Lungarotija koji je krajem pedesetih godina porodičnu poljoprivrednu firmu u Torđanu transformisao u vinarski posed. Vinarija se fokusirala na tradicionalno autohtono grožđe primenjujući u podrumima savremenu tehnologiju i sredstva. Tako je od sanđovezea i 10% kolorina 1962. godine nastalo kvalitetno vino Rubesco, a dve godine kasnije i Rubesco Riserva Vigna Monticchio, sortni sanđoveze.

Uspeh ovih vina uverio je Lungarotija da se vredi boriti za DOC status u Torđijanu što je na kraju i dobio 1968. godine kao prvi u Umbriji dok je Riserva ovojila DOCG 1990. godine ali je retroaktivno to pomereno za vina od berbe 1983.

UMBRIA 5
Vinarija Goretti je smeštena u tvrđavi iz trinaestog veka

Sve u svemu Torđano je sićušna apelacija sa samo četiri proizvođača pogodna za visokokvalitetan sanđoveze.

- Imamo kontinentalnu klimu ali kiša pada manje nego u drugim sličnim područjima pa grožđe dostiže savršeno sazrevanje zbog čega vino ima vrhunsku eleganciju - tvrdi Đorđova ćerka Ćara (Chiara).

Rosso di Torgiano srednjeg tela sadrži 50 - 100% sanđovezea i ne može na tržište pre prvog decembra godinu dana nakon berbe. Tad je već spreman ali uz nekoliko godina starenja dobija na dubini.

Torgiano Rosso Riserva je sveže i istovremeno strukturno nabijeno vino, kompleksno i prefinjeno, stvoreno da odležava tri decenije i više. Mora se praviti sa najmanje 70 - 100% sanđovezea i odležati najmanje tri godine pre konzumacije.

umbria igt 006

Konačno, vina oznake Umbria IGT mogu se proizvoditi sa domaćim ili internacionalnim sortama ali isključivo u provincijama Peruđa i Terni. Zbog različitih propisa i široke palete sorti mnogi stilovi potpadaju pod ovaj okvir. Kreću se od laganih i pristupačnih vina do strukturiranih sa umerenim potencijalom starenja, ali sva ta vina pokazuju svoje umbrijske korene u smislu zrelog tamnog voća i slankastih mineralnih ukusa.

Verovatno da je vino 25 Anni 2015 Arnaldo Caprai sa mirisnim aromama pečene šljive, purpurnog cveća, egzotičnih začina i francuskog hrasta jedan od najboljih primeraka Montefalco Sagrantina. Čvrsto strukturirano nepce oblažu ukusi i arome zrele crne trešnje, borovnice, sladića i duvana.  Kad je reč o Torđanu, odabrali bi Rubesco Riserva Vigna Monticchio 2012 Lungarotti čije se ljubičice, ruže i divlje bilje mešaju na nosu istovremeno obmotavajući nepce na kome se u snažnom ekstraktu ali rafiniranoj teksturi razvijaju mesnate crne trešnje, kupine i začini zajedno sa čvrstim no baršunastim taninima.

Montefalco Rosso 2017 Montioni donosi potpuno drugačiju priču, pečenih šljiva, kokosa, tosta i vanile iz očigledno francuskog barika i hrasta. Pomalo se oseća alkohol kao i arome laka za nokte i smole u nešto zagasitije crvenom vinu kome treba dati još koju godinu odležavanja i prostora da se umiri i razmaše istovremeno. I tada će to biti sjajan primerak Montefalco Rosso vina.  | 

nazad na vrh

Srodni tekstovi