Vinarija Rupice: Aristokratsko vino Crne Gore

Vinarija Rupice: Aristokratsko vino Crne Gore

Zapadno od Podgorice, na mestu zvanom Rupice Komanske, nalazi se mikro lokacija na kojoj se gotovo može čuti vekovni eho zdravica dobrim vinom. Vinograd zaštićen od vetra i okružen starim stablima smokava, dunja i krušaka kroz tri veka priča jedinstvenu priču vranca i kratošije, priču tradicije.

Vinarija Rupice koju danas vodi Dubravka Ivanišević, naslednica prvog vlasnika, mala je po obimu proizvodnje, ali filozofijom potrage za velikim crvenim vinom pravi mali džin. O tome govore zlatno odličje na Concours Mondial de Bruxelles 2020 i srebro sa Decantera 2019 za Di Vino 2017, te bronzane medalje na azijskom Decanteru 2017 i londonskom 2015. godine za berbu 2010, kada je to bila jedina medalja za Crnu Goru. Pritom treba reći da ova vinarija od 2007. godine, kada je vinograd drugi put obnovljen, poseduje na pola hektara svega 1.500 čokota vranca, kratošije, uz malo sanđovezea i marselana. I bez želje za daljim širenjem, dok je proizvodnja limitirana na 1.000 litara.

Vinarija Rupice (5)
Oživela dedin vinograd, Dubravka Ivanišević

Danas je Di Vine vrhunsko crveno vino sa geografskim poreklom, intezivne rubin boje i kompleksne voćne arome sa dominantnim mirisom trešnje, te punog i harmoničnog ukusa u kome uživaju Tom Kruz, Pep Gvardiola, Roberto Kavali, svojevremeno najbogatiji čovek sveta meksički magnat Karlos Slim. A sa uživanjem su ga pili i vojvotkinja Kamila i princ Čarls tokom posete Crnoj Gori 2016. godine.

Vinarija Rupice (13)
Vina iz vinarije Rupice probao je i princ Čarls

No, vratimo se na kraj 19. veka kada je vinograd posađen. Od početka je u vlasništvu porodice Dubravkinog dede Milovana Pejovića, Banskog školskog nadzornika, nosioca  spomenice u Prvom i  učesnika u Drugom svetskom ratu. Kao vizionar koji ujedno drži do očuvanja svoje zemlje i tradicije, iako nije živeo na selu Pejović je bio posvećeni ljubitelj uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. Posadio je 3.000 čokota vranca i nešto autohtone sorte lisice, duplo više nego što postoji danas, a vino se pilo isključivo među prijateljima. Usledio je i prvi javni nastup vina iz Rupica Komanskih na Balkanskoj izložbi u Londonu 1907. godine, gde je Crnogorsku izložbu posetilo 1.285.000 ljudi i gde je svo vino bilo rasprodato!

- Vinograd je obnovljen po prvi put za života mog đeda 1970. godine, jer je bio pogođen filokserom - priča Dubravka. - Posle njegove smrti skoro tridest godina bio je dat na održavanje, jer njegova dva sina i ćerka nijesu pokazali interesovanje da nastave da rade vina.

Milovan Pejović je imao šest unuka i Dubravku koja sticajem okolnosti od rođenja veliki deo vremena živi sa dedom i babom. To su godine u kojima se ljubav prema vinogradu i drugim vrednostima u životu duboko ukorenila u njoj.

Vinarija Rupice (3)
Fotografija iz dedinog albuma nalazi se u degustacionoj sali, Milovan Pejović s porodicom na Ilidži 1932. godine

- Obuzeta radnim angažmanom i porodicom, sa žalom sam pričala o vinogradu i vinu prijateljima koji su me podsticali da ga preuzmem i radim. Na kraju je presudila ljubav prema đedu i osjećaj kako bi on bio srećan da zna da je vinograd u fokusu nekog iz porodice.

Braća su Dubravku zdušno podržala, poklonili svoj udeo u vinogradu, a porodični prijatelj Đorđe Rajković, čuveni tehnolog i tadašnji direktor Plantaža, dao je savet vezano za sortnu strukturu. Vinograd se održava na tradicionalan način ručnim okopavanjem, prihranom zemljišta stajskim đubrivom, skraćivanjem roda zarad kvaliteta, ručnim branjem i stavljanjem u korpe od pruća. Zemljište se razlikuje od brojnih lokacija u Crnoj Gori gde je peskovito i glinovito. Ovde je tamna zemlja koju zovu debelica, koja čuva vlagu, pa se navodnjava samo u izuzetno sušnim godinama, gde treba napomenuti da je stotinak čokota vranca starosti više decenija.

A kako nastaje Di Vine?

- Prvih nekoliko godina smo imali veću proizvodnju, dok sada praktikujemo prinos od oko 1,5 kilograma po čokotu, pa se proizvodnja ustalila na 600 do 900 boca, zavisno od godine. Za vrijeme fermetacije se ručno miješa tri puta na dan, nemamo vinifikatore. Potom se skida sa kljuka i pretače u inoks sudovima više puta u kratkim intervalima, te nakon toga još tri puta na desetak dana. Posle šest nedelja smješta se u barik burad. Do sada sam koristila slavonski hrast Pozvek koji se pokazao jako dobro, dok je berba 2020 ušla u francuski Radoux barik. Znači, minimalistički pristup koji odiše tradicijom i starim vremenima, pri čemu u kupaži svaka od sorti daje specifičnost u smislu optimalnog balansa slatkosti, kisjelosti, mirisa i punoće.

Vinarija Rupice (1)
Vrhunski kvalitet grožđa iz malog vinograda

Razlike berbi su minimalne, procenat alkohola se kreće između 13,8% i 14.9%, a najbolje su berbe 2010, 2015 i 2017, dok 2014. godine vino nije ni proizvedeno.

- Naša vinarska priča je emotivna, porodična, naše vino spada u ona koja se dobijaju u vinogradu, a ne tehnološkom nadogradnjom. Pečat im daju prijatelji enolozi sa kojima se konsultujemo, kod operacija u vinogradu pomaže naš prijatelj agronom. Na etiketi Di Vine je faksimil potpisa mog đeda Milovana, to je potpis sačuvane tradicije i starih vremena. Zato rado citiram prijatelja, enologa Vladana Nikolića koji kaže: „Vi imate sirovinu, a drugi tehnologiju“.

Vinarija Rupice (12)
Intimni ambijent za vinska druženja

Kad je reč o prodaji, vino se poručuje direktno u podrumu i ima ga u vinotekama Voli Trade. Može se piti u ekskluzivnim objektima kakvi su Aman Resorts, Chedi Hotel Luštica, Forza Mare Kotor, Chrash Bar Porto Montenegro, u restoranima Demižana, Stari Mlini, Astoria, Olive na Svetom Stefanu, odakle stižu potvrde o slavnim ličnostima koje oduševljavaju ova vina. A o vinskom turizmu Dubravka zasad i ne razmišlja:

- Cilj mi je bio da vinogradu vratim stari sjaj koji zaslužuje, proizvedem najbolje vino i mislim da sam na dobrom putu. To pokazuju nagrade na prestižnim ocjenjivačkim sajmovima jer koliko smo puta vino poslali, toliko smo nagrada dobili. O vinskom turizmu razmišljaću možda jednog dana kada budem penzionerka. Sada mogu da primim limitiran broj gostiju vikendom, po prethodnom zakazivanju. Nikad nikoga nisam odbila ni naplatila degustaciju i posjetu vinariji. Oni koji osjećaju da treba nešto da plate, ostavljali su novac po nahođenju.

Vinarija Rupice (10)
Otvorena kuhinja u vinogradu može da posluži i za degustaciju vina

Neobična priča netipične vinarke Dubravke Ivanišević koja sama puni boce i lepi etikete još je lepša uz malo duha kad kaže:

- Nemam fotografiju đeda iz perioda kad je održavao vinograd. Nemam ni svoju fotografiju s čašom vina. Ni on ni ja nismo pili vino, ali smo znali koja je godina najbolja.

Srebrno sa Decantera vino Di Vine 2017 reserva, kojeg ima još stotinak boca, može se po ceni od 40 evra poručiti na mail adresi: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  ili na tel. +38268313068, dok berba Di Vine 2018 staje svega 18 evra.  |

Vinarija Rupice Footer
Foto: Promo Vinarija Rupice
nazad na vrh

Srodni tekstovi