Sedam hedonističkih predloga za upoznavanje Italije

Sedam hedonističkih predloga za upoznavanje Italije

Vinska Italija je destinacija iz najlepših hedonističkih snova. Pored jedinstvene i autentične hrane, obilja izvanrednih vina, na svakom koraku srećete monumentalna istorijska mesta i živopisne gradiće, a tradicionlana italijanska gostoljubivost i razbarušenost svako putovanje u ovu zemlju pretvaraju u avanturu s neočekivanim zapletima.

Za putnike koji teže raskošnom vinskom iskustvu i vrhunskoj hrani, neke destinacije se, ipak, izdvajaju. Ovde je nekoliko centara u Italiji koje bi svaki pravi hedonista i ljubitelj vina trebalo da poseti barem jednom.

Valdobbiadene

Valdobijadene, Veneto

Brda Valdobijadenea su ,,penušavo srce“ Italije, mesto gde se proizvode najbolja vina od proseka u okviru apelacije Valdobbiadene DOCG. Teroar ovog podbrđa daje vina izvanrednog kvaliteta, a redovi čokota na strmim obroncima kao da su stvoreni za fotografije na Instagramu. Vinarije su, naravno, otvorene za posete, a do ove regije se veoma lako dolazi iz naše zemlje, bilo da je krajnja destinacija Venecija, bilo da smo se uputili samo radi vinskog turizma.

Barbaresko

Barbaresko, Pijemont

Šarmantan grad Barbaresko u severnoj Italiji dom je istoimenog vina, nešto manje poznatog od onog iz apelacije Barolo, ali svakako izuzetno značajnog ambasadora Italije u vinskom svetu. Izuzetno slikoviti srednjovekovni gradić krase kula iz 11. veka i drevne kamene zgrade, pa je ovo prelepa destinacija u okviru šire posete pijemontskom vinskom kraju. Obavezno probati pastu tajarin (lokalni izgovor za pastu taljerini), sa sosom od putera i tartufa!

Bolgeri

Bolgeri, Toskana

Terakota, čempresi i dah renesanse. Grad Bolgeri je toskanski onoliko koliko je to uopšte moguće. Ako ste osetili zamor od Firence i poželeli da napravite izlet u vinsku Toskanu, a možete da odaberete samo jedan grad, onda je Bolgeri najbolji izbor. Odlikuju ga izvanredni restorani i vinoteke, a u njemu je nastalo legendarno vino Bolgheri Sassicaia, izuzetno značajna supertoskanska kupaža i ujedno jedino vino u Italiji koje ima sopstvenu DOC apelaciju.

amalfi 1615517 1920

Amalfi, Kampanija

Obala Amalfi nudi spoj mondenskog i vinskog iskustva koji se pamti celog života. Mitska lepota obale privlačila je tokom istorije moćne i slavne ličnosti, od rimskih careva do današnjih holivudskih zvezda. Ljubitelji vina uživaće u obilascima vinskih regija Ravelo, Furore i Tramonti, te nezaboravnom ručku ili večeri u vinogradu u malom mestu Vjetri Sul Mare, iz kojeg se pruža čaroban pogled na Salernski zaliv.

Salento

Salento, Pulja

Ko želi da doživi iskustvo domaćeg turizma u Italiji, praktično da poseti oblast koju Italijani sami rado biraju kao mesto gde će provesti godišnji odmor, možda nema boljeg izbora od Salenta, mesta na „štikli italijanske čizme“. Vrelo poluostrvo odlilkuje se veličanstvenim plažama, odličnim restoranima, bogatim noćnim životom i raskošnim izborom vina. Jer tu propisi o kontrolisanom geografskom poreklu dozvoljavaju čak pedesetak sorti vinove loze, pri čemu su lokalni aduti aromatična i rustična crvena vina poput primitivo i negroamaro.

Palermo

Palermo, Sicilija

Prestonica Sicilije i grad u kojem se može doživeti autentično iskustvo Mediterana nalazi se u blizini najpoznatijih vinograda ovog čudesnog ostrva. Ako vam nije dovoljno da degustirate vino u odličnim gradskim restoranima i vinskim barovima, možete se uputiti u vinarije oblasti Vitorija i na licu mesta isprobati vino Cerasuolo di Vittoria, kupažu sorti nero d'avola i frapato nastalu u jedinoj DOCG apelaciji na ostrvu. Etna je posebna priča, spektakularni vulkan ujedno je i jedna od najvibrantnijih vinskih regija u Evropi.  |

Tekst je deo promotivne online kampanje o italijanskim vinima  u okviru 5. Nedelje italijanske kuhinje u Srbiji u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA i u saradnji s Ambasadom Italije.

nazad na vrh