Nomad koji je našao dom u Slankamenu

Nomad koji je našao dom u Slankamenu

Tražeći ideju za stilski pravac u kom bi poveo svoj širaz, Milan Spasić, osnivač vinarije Acumincum, uzore nije tražio u karakternim i dugovečnim vinima kakva se prave u kultnim vinarskim komunama duž severnog toka reke Rone.

Još manje se osvrtao na trend masivnih, ekstraktivnih vina sa podrazumevajućim uticajem hrasta, koji je proslavio velike australijske regije poput Hunter i Barossa Valley. Naime, on je za svoju etiketu Nomad Shiraz, potpuno atipično, inspiraciju pronašao u aktuelnom trendu koji je stvorila nova, moderna generacija vinara iz Južne Afrike.

Acumincum (93)

Novo lice ove iskonske sorte nastalo je na ideji koja ističe najtananije finese i kompleksnost, pre svega pažljivo biranim trenutkom berbe, važnim faktorom u kreiranju ovog stila. Krucijalan aksiom light touch in the cellar podstiče izražen uticaj teroara i između ostalog striktno sprovodi minimum tehnoloških manipulacija u podrumu, te stvara esenciju sorte koja u procesu sazrevanja nema ni jedan dodir sa bilo kakvim oblikom ili zapreminom drvenih sudova. Podrazumeva se nešto duži period harmonizacije i sazrevanja u boci, što pohranjuje imperativ ovog vinara koji nastoji da konzumentu uvek ponudi zrela vina u perfektnoj kondiciji.

Računajući na to, očekivali smo da ćemo u jednom od najspektakularnijih vinskih podruma u Srbiji, nastalom na dobro očuvanim i zakonom zaštićenim ostacima turskog hamama iz 16. veka u Starom Slankamenu uživati u preciznom sortnom izrazu širaza vinrije Acumincum.

Još na početku vertikalne degustacije uverili smo se u snagu i moć još uvek neukroćenog mladog širaza iz berbe 2019. Direktno iz dva inoks tanka gde ova berba dovršava proces smirivanja i harmonizacije, koji u Acumincumu po ustaljenom pravilu i traje između 12 i 14 meseci, dobili smo dva gotovo potpuno različita vina. Iako su na mirisu zajednički nošena intenzivnom voćnošću crnog bobičastog voća, jedan od uzoraka iskazuje znatno više detalja, finiju teksturu i nešto skladniji odnos strukturnih elemenata, dok drugi odiše moćnim, zaglušujućim ekstraktom, veoma agresivnom teksturom, gde smo doslovno okusili bitku između veoma visokih kiselina i prilično grubih, sveprisutnih tanina.

Acumincum (39)

Milan kaže da je očigledna razlika rezultat rada u podrumu gde je pažljivo odvojen samotok od preševine. U želji da još dublje zađe u potencijal svoje sirovine odvojeno je izveo fermentaciju za ova dva vina i uveliko razvija planove za njihovo dalje „školovanje“ u njegovom podrumu pre izlaska na tržište.

Nakon mladog, još neflaširanog vina iz prethodne godine, probali smo aktuelni Nomad Shiraz 2016 koji ima sve atribute razvijenog i spremnog tržišnog vina. Dugo zrenje u boci, koje u ovoj vinariji obično traje tri godine, po otvaranju podrazumeva tretman koji će vinu omogućiti da dođe do daha. Nakon samo pet do 10 minuta provedenih u dekanteru bujica voćnih aroma bazirana na nijansama iz spektra crvenog i crnog bobičastog voća, prožeta cvetnim tonovima ljubičice sa veoma diskretnim, tipičnim začinskim tonovima bibera ali i mirisa zemlje, pokislog jesenjeg lišća. Na ukusu je moćno, sadržajno, prilično intenzivno i postojano. Veoma čvrste strukture, punog tela koje odlikuje lep sklad svih gradivnih elemenata. Dugog je i voćnog finiša. Potencijal za odležavanje je jasno izražen, a inspiracija za uparivanje sa hranom momentalno probuđena kod svih u degustacionoj sali vinarije.

Acumincum (58)

Da je Milan Spasić izričito posvećen kvalitetu govori i činjenica da Nomad iz berbi 2015 i 2014 uopšte nije ugledao svetlost dana. Kvalitet grožđa sa dva hektara vinograda u Starom Slankamenu, sa koliko vinarija Acumincum raspolaže, dve godine zaredom je bio ispod očekivanog.

- Gubici su bili značajni, ali sa čvrstim stavom da proizvodim isključivo kvalitetna vina kojima je jedini dom naš vinograd i naš podrum nisam nameravao da se kockam - jasan je Spasić.

Acumincum (89)

Berba Nomada iz 2013. godine razlivena je zatim iz dekantera u čaše i pružila nam zaista spektakularan uvid u mogućnosti ove sorte koja sazreva na desnoj obali Dunava. Potpuno razvijeno vino, duboke rubin crvene boje sa ciglastim rubom, imalo je nešto diskretniji intenzitet na mirisu, ali ukupni dojam je da je vino značajno kompleksnije od prethodnog. Džem od šljiva na mirisu je bio osnova na koju su se lagano nadovezivale arome prezrele trešnje, suve smokve, slatkog od kupina. Voćni tonovi su bili zamršeni u fine začinske tonove nalik na crni biber, papriku, crnu čokoladu, svežu kubansku cigaru, ali i jak uticaj zemljanih tonova. Na ukusu zrelo, harmonično ali snažno, karakterno vino. Sa punim telom, zrelim taninima koji u potpunosti prijaju i alkoholom koji je veoma dobro integrisan u celokupnu impresiju. Istina je da je ovo vino sposobno za decenijsko odležavanje. Snaga sorte definitivno ne posustaje ni nakon sedam godina!

Acumincum (22)

- To je jedan od razloga što je širaz bio moj izbor - ponosno zaključuje naš domaćin.

Prva tržišna berba širaza u Acumincumu bila je 2009. godine, pa je jedna od malog broja preostalih magnum boca morala da pokaže apsolutni potencijal glavne zvezde ove vinrarije. Istini za volju, primetivši blago podrhtavanje glasa osnivača vinarije uhvatio sam sebe u razmišljanju da li je više od 10 godina previše za jedan srpski širaz? Ipak sam odredio stranu i ostao na strani vina verujući u mogućnost prijatnog iznenađenja.

Acumincum (14)

Prilično jasna indikacija potpuno razvijenog vina ogledala se u veoma zagasitom tonu purpune boje sa veoma razvučenim ciglastim nijansama. Miris je obilovao aromama karakterističnim za odležala vina, miris kože, kafe, duvana, zemlje, sušene smokve i šljive oslikava finu patinu koja je ovom vinu davala nekakav aristokratski šarm. Ukus je, sa druge strane, pokazao da je otklon od mainstream stilova ipak imao smisla jer je odležavanje sa minimalnim uticajem kiseonika gotovo u potpunosti očuvalo strukturu vina. Širaz se prilično dobro držao s obzirom na godine, pre svega sa živahnim kiselinama srednjeg intenziteta, kakve se sreću kod skoro duplo mlađeg vina. Zreli, plišani tanini i dalje veoma fino oblažu desni i skreću pažnju na veoma lepo, skladno telo srednje jačine. Finiš determinišemo srednjom dužinom trajanja koje čine arome prezrelog crnog i crvenog bobičastog voća, zemljanim tonovima i igrom mirisa suve smokve i crne čokolade.

Acumincum (103)

Tokom degustacije ključnih berbi, koje ilustruju razvoj jednog vinskog brenda, Nomad Shiraz je sa dosta samopouzdanja potvrdio nekoliko ključnih postulata na kojima je i nastala ideja o ovom vinu. Uobičajene forme ove sorte, inspirisane klasičnim regijama poput Severne Rone ili kod nas mnogo popularnijeg Australijskog pristupa širazu, dobile su konkurenta koji značajno odskače od onoga što je do sada viđeno. Potom, stilska forma koja nudi zrela i fluidna vina podstiče modernog konzumenta koji nema previše tolerancije prema godinama potrebnim da vino dostigne idealnu formu. Sortni izraz nije zapostavljen, naprotiv, veoma je istaknut a odnos cene i kvaliteta je takođe na njegovoj strani. U tom segmentu se možda i najviše odredio kad je južnoafrički uzor u pitanju.

Precizan, zreo i povoljan. Može li bolje?!

Foto: Ivana Čutura 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama