Koliko je Decanter važan Slovencima?

Dugogodišnji sudija na Decanteru, Robert Gorjak Dugogodišnji sudija na Decanteru, Robert Gorjak

Ovogodišnji Salon Decanterovih pobednika (Salon Decanterjevih nagrajencev) u hotelu Slon u Ljubljani, njegovo sedmo izdanje koje potpisuje sudija s ovog nadmetanja Robert Gorjak, vodeći slovenački vinski stručnjak i novinar, osnivač vinske škole Belvin, upravo je zbog situacije s koronom pomeren na 7. decembar.

Slovenački vinari iz godine u godinu osvajaju sve više značajnih priznanja u Londonu na Decanteru. Prava radost za Roberta Gorjaka, ali kolika je stvarna korist od svega toga za slovenačke vinare i tamošnju vinsku scenu?

- Zbog situacije sa koronom na ovogodišnji Salon sam pozvao samo slovenačke vinare i dva iz Hrvatske koji imaju predstavnike u Sloveniji. Biće ukupno 32 vinara, a sve će se održavati po sit down event pravilima slovenačkog Nacionalnog instituta za javno zdravlje. Znači, posetilac sedne kod vinara, potom se premesti, sedne kod drugog. Nema mešanja ljudi i ide se u jednom pravcu, iz sobe u sobu.

simcic brda 029 jm.jpg
S vinom Leonardo 2015 vinar Marjan Simčič je dobio priznanje Best in Show

Uspeh slovenačkih vinara na ovogodišnjem Decanteru je nedvosmislen. Prošle godine osvojeno je 187 nagrada, ove čak 226, od čega jedno odličje Best in Show za vinu Leonardo 2015, Marjan Simčič (97 poena), četiri platine za penušavac vinarije Bjana, malvaziju Krapež, pinelu vinarije Marc i rebulu legendarnog vinara Ščureka, a uz to još sedam zlata.

Sad nam već pomalo izgleda kao da je tih priznanja previše, postoji li dilema kod slovenačkih vinara, treba li im taj način dokazivanja više uopšte?

- Čovek će pomisliti da će to ljudima polako dosaditi, ali nekako i ne. To je kao ispit koji se očekuje svake godine, pregled, ko je, šta je. Ove je godine rekordni broj medalja verujem dostignut, ili blizu toga, a priznanja je dobilo preko 70 vinara. Za neke se očekivalo da će ih dobiti, ali ima nekoliko njih potpuno novih. Neki su sa top medaljama, neki sa manjim. Recimo za Pinelu 2019 Marc nikad nisam čuo, tačnije čuo sam za vinara, ali nisam znao da ima dobru pinelu. Sada sam to vino već i probao i stvarno je fenomenalno. A da ga nije slao na Decanter ne bi ni znali za to vino. To znači otvara neke nove talente i potvrđuje one dobre.

Pinela Vino Marc
Najveće slovenačko iznenađenje, Pinela 2019 Marc osvojila je platinu ove godine

Upravo taj primer platinaste nagrade za porodičnu vinariju Marc iz Vipave i belu autohtonu sortu pinela koja uspeva samo u Vipavskoj dolini, gde je prvi put pomenuta 1324. godine a kasnije gotovo potpuno nestala, možda je najelokventniji odgovor na pitanje svrsishodnosti Decanter medalja. Ipak, znače li one nešto i u smislu izvoza i koliko uopšte slovenački vinari u ovom trenutku uspevaju da održe izvoz i gde.

- Rekao bih da postoje vinari koji izvoze i oni koji ne izvoze. Oni koji izvoze malo pričaju o tome, ali mislim da je SAD ozbiljna ciljana meta, Velika Britanija takođe. Za neke je Kina opet vrlo bitna, gde pretpostavljam da idu većinom crvena vina. Šalju naši vinari vina i na druga takmičenja, na AWC Vienna, na Concours Mondial, na Mundus Vini. U Americi ima ima jedno zanimljivo, ali na njih šalju možda svega petinu boca koliko šalju na Decanter.

Penušavci su bitna stavka u vinskoj proizvodnji vinara Slovenije, mnoga priznanja su otišla upravo u smeru mehurića, a evo, vinarija Bjana ponovo dokazuje dominaciju u tom segemntu. Međutim, mogu li se penušavci izvoziti?

- Stvarno je to teška kategorija za izvoz jer prosecco je veoma jak, čini tu najozbiljniju konkurenciju. Posedujem sopstveno iskustvo po tom pitanju pošto radim za Dveri Pax kao agent izvozne prodaje i trebalo mi je puno vremena da posao razradim. Evo, tek sad nakon što je Furmint Brut Dveri Pax dva puta dobio zlatnu medalju počeo je i naš uvoznik da priča tamo u inostranstvu ljudima: „Prestanite da kupujete prosecco, uzmite ovo naše i platićete malo više, ali vredi“. No, i dalje se čini da je kad kažem sparkling wine trgovcima to vrlo teška reč.

Salon Decanterjevih nagrajencev
nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama