Najveći kupac vinskog grožđa u regionu

Najveći kupac vinskog grožđa u regionu

U doba korone, kako bi zaštitili sopstvenu proizvodnju, brojni su vinari i vinogradari u regionu podigli glas protiv uvoza jeftinog grožđa. Prvenstveno je oštrica uperena prema jugu i Makedoniji odakle najviše, prosečno najbolje i najjeftinije sirovine dolazi.

Budimo realni, nisu se svi vinari „naljutili“ na južne susede, mnogima će to isto grožđe zafaliti već dogodine, kad korona prođe. A znamo li zaista odakle svo to grožđe dolazi, ko ga odabira, sakuplja i primarno sprema za makedonske vinare?

Ovo je priča o Julijani Nedevoj, koja kao kraljica vrednih mrava svake godine okuplja svoju ekipu pred berbu, vredne ruke i kamione da ostvari vinarske snove mnogih makedonskih vinoljubaca, ali i drugih u regionu i Evropi koji rado piju makedonska vina.

Julijana makedonija 10
Makedonska vinska kraljica, Julijana Nedeva

Julijana, osim što je supruga, majka i domaćica, od 2007. godine suosnivač je i upravitelj firme Polet Šped iz Negotina koju je sa suprugom osnovala. Osnovna delatnost je otkup vinskog grožđa za domaće vinarije, to je sezonski posao od sredine avgusta do sredine oktobra. Ali odmora nema, u fokus potom stiže druga aktivnost koja se tiče snabdevanja zemljoradnika i vinogradara iz dve poljoprivredne apoteke, što je posao u kome moraju biti dostupni kooperantima koji sredstva za obavljanje posla u zemljoradnji, očekuju non-stop, 24 časa, sedam dana u nedelji. I sve bi to moglo da se razume, sav taj trud, da razmere posla nisu ogromne, gotovo nepojmljive. Jer Julijana sa suprugom i tri sina, vrši otkup sa većeg dela teritorije pokrivene vinskim grožđem, ukupne površine oko 21.000 hektara što je otprilike kompletan skor svih srpskih vinograda zajedno! Posao prejak i za muškarca...

- Nema za mene muški i ženski posao - smeje se Julijana Nedeva. - Region Tikveš je poznat po vinogradima i lepom vinu i kad smo došli na ideju da se bavimo ovom delatnošću bili smo sigurni da ćemo uspeti, kao i da to neće biti mukotrpan posao. Prvenstveno što smo se trudili da u saradnji sa vinogradarima proizvedemo kvalitetan i zdrav rod kako bi ga lakše plasirali vinarima. U tom smislu im dajemo nešto neuobičajeno, podršku u sferi zaštite loze koju obavljamo sa našim kooperantima, dobavljačima sredstava i sa njihovim zaštitarima profesionalcima izlazimo na teren te neprestano pratimo zdravstveno stanje loze i grožđa.

Julijana makedonija 5

Poslednjih godina došlo je do velikih promena u vezi korišćenja pesticida, pa Julijana i ekipa, kao posrednici između uzgajivača i vinara, tome posvećuju najviše pažnje. U prošlosti se nije previše obraćala pažnja na višak i ostatke pesticida, ali sada se vrše stalne kontrole i zbog toga se prati situacija u vinogradima od obavljanja zaštite pa do berbe.

- Konkurencija na svetskom tržištu je velika i moramo se prilagoditi novim pravcima i trendu proizvodnje kvalitetnog vina. Pola posla u tom smislu obavi se u vinogradu, pa ako dobijete zdravo i kvalitetno grožđe, u vinskom podrumu preostaje još samo druga polovina.

Julijana makedonija 14

Preduzeće Polet Šped ima dva otkupna mesta, jedno u Negotinu, drugo u selu Tremnik, što uzgajivačima skraćuje put transporta i omogućava da brže dostave grožđe.

- Počeli smo sa jednim otkupnim mestom, ali potražnja za grožđem koja se pojavila od strane vinarija i obim posla, bukvalno su nas poterali da se proširimo kako bi izašli u susret svima, i ne bi došlo do zastoja. Vinogradi naših najvećih kooperanata su iz Demir Kapije i Negotina, ali pokrivamo i dobar deo područja Kavadarci. Znači, mi otkupljujemo vinsko grožđe za domaće vinarije, ali vino od tog grožđa završava na tržištima regiona i EU.

Julijana makedonija 34

Tokom otkupa, Julijana deli posao sa suprugom Jordanom, a svi kontrolišu vagu. Logistika za upravljanje grožđem radi se u dogovoru sa vinarijama pa se unapred zna koje će vinarije tog dana dobiti koliko grožđa. U tom smislu postoji i dogovor sa uzgajivačima, koji će, šta i kada od roda doneti. U tom periodu angažovana je cela porodica. Prevozom rukovodi najstariji sin Darko, diplomac Fakulteta za bezbednost. Srednji sin Danijel, srednjoškolac, sa najmlađim Filipom, osnovcem, pomaže u merenju šećera u grožđu.

- Godinama gradimo i održavamo poverenje sa kooperantima pa ih je, poljoprivrednika-uzgajivača svake godine sve više. Radimo sa više od 800 kooperanata, registrovanih poljoprivrednika i pravnih lica koja se bave vinogradarstvom ili baštovanstvom. Poverenje gradimo na činjenici da kao kompanija uvek na vreme isplatimo grožđe. Takođe smo neka vrsta uslužnog servisa koji uzgajivače čitave godine snabdeva đubrivima, sistemima za navodnjavanje, mehanizacijom, hemijom. Problema ima, postoje vinarije koje nam duguju novac i nalaze se u stečajnom postupku, no nama je uzgajivač uvek prioritet i na prvom mestu.

Julijana makedonija 1

Prošle godine je kompanija Polet Šped bila jedna od dvadeset rangiranih brzo rastućih kompanija u Makedoniji, što je za Julijanu i porodicu veliki podsticaj i motivacija da opstanu stabilni na tržištu i još više napreduju u izgradnji poverenja sa kupcima.

- U zavisnosti od godine, saradnja sa vinarijama se ipak neprestano proširuje. Otkupljujemo više od osam miliona kilograma grožđa, ali ćemo ove godine možda premašiti taj broj jer imamo ugovore sa velikim vinarijama. To naravno zahteva puno fizičkog i mentalnog angažmana. Kupujemo sve sorte grožđa u zavisnosti od potreba vinarije. Vranac i smederevka spadaju u osnovni segment, ali tu su i sorte visoke klase: šardone, sovinjon blan, kaberne sovinjon, merlo, temjanika, traminac, belan i druge.

Julijana makedonija 19

Godinu 2020. Julijana apostrofira kao jednu od najtežih za vinogradara i zemljoradnika. Pandemija korone nagrizla je sve procese i dok su se svi ostali brinuli o svom zdravlju, uzgajivači su rizikovali sopstveno. Nisu ostavljali plantaže neobrađene, nezaštićene pred vremenskim uslovima.

- Tačno u vreme karantina bilo je hitnih operacija, radnih obaveza, tretmana i zaštite plantaža. Situacija teška i za uzgajivače i za vinarije, ali nadam se da će se dobro završiti, da će obe strane biti zadovoljne. Samim tim i mi kao kupci grožđa. Posao nije nimalo lak, ali kada nešto radite s ljubavlju, sve se savlada - tvrdi Julijana čiji radni dan počinje u 8:00 sati, a kući se obično vraća posle ponoći. - Ponekad i ranije, no sve zavisi od toga kako uspem da se dogovorim sa vinarijama. Isto važi i za supruga koji bude na drugom otkupnom mestu, gde takođe ne postoji radno vreme. Tako to funkcioniše tokom otkupa. Sezona je i mora se izdržati. Dok čekam traktore radim administrativne poslove, plaćam grožđe, radim kompenzacije, proračunavam dnevnice... Sve to mora biti završeno besprekorno i na vreme.

Julijana makedonija 36

Naredne godine planiraju da prošire aktivnost izvozom vinskog grožđa u susedne zemlje: Srbija, Crna Gora, Bosna, Hrvatska, Kosovo, Albanija.

- Mi kao vinogradarska zemlja zbilja imamo kvalitetno grožđe koje možemo ponuditi susedima i zemljama regiona - s ponosom kaže.

Ono što Julijana dobro vidi na terenu je da u poslednjih četiri ili pet godina berba ranije kreće i traje kraće. To je rezultat globalnih klimatskih promena koje utiču na brzu i kraću vegetaciju vinove loze, smatra.

- Ako je pre 10 godina berba vranca započela posle 15. septembra, sada se do tog datuma obere već više od pola. Ove godine, zbog hladnog vremena koje je trajalo do maja, zbog kiše koja se sjurila u avgustu, berba kasni gotovo dve nedelje u odnosu na prošlu i prethodnu godinu. Iskreno se nadam da se ova godina neće ponoviti i da ćemo je brzo zaboraviti. Da će makedonska ekonomija doživeti brži rast kako bi uzgajivač mogao da opstane, i optimističnije gleda u budućnost sa dobrim motivom da kroz više cene iznese još kvalitetniji rod. |

nazad na vrh

Srodni tekstovi