Cremant d'Alsace: Alternativa za šampanjac

Cremant d'Alsace: Alternativa za šampanjac

Cremant d´Alsace je posle šampanjca najprodavanije francusko penušavo vino s AOC (appellation d'origine contrôlée) oznakom, ali je relativno malo poznato izvan Alzasa budući da se čak 90 % tih vina konzumira u Francuskoj.

Zvanično priznati 1976. godine kao vina s kontrolisanim geografskim poreklom, ovi penušavci se prizvode negde od 1900. godine i danas predstavljaju četvrtinu ukupne proizvodnje Alzasa, regiona na severoistoku Francuske u blizini Rajne. Napravljeni su po istoj tradicionalnoj metodi kao i šampanjac, sa drugom fermentacijom u boci, te nude ne samo kompleksnost, već i bogate arome utopljene u fine, sitne mehuriće.

rucna berba
Berba se obavlja isključivo ručno

Vinogradi su u nešto toplijim i sunčanijim predelima u odnosu na Šampanju, a grožđe daje suva, živahna i voćna vina laganog tela i zaokruženog kremastog ukusa na nepcu. Berba se uvek obavlja ručno, najčešće pre susednih apelacija, a penušavac se dobija od sorti pino blan, koja je dominantna i daje svežinu, eleganciju i hrskavost, te pino noara i sivog pinoa u kombinaciji s lokalnom belom sortom okserva (Auxerrois), ali i šardoneom ili rajnskim rizlingom. Za roze varijantu dozvoljen je samo pino noar.

vina iz Alzasa...
Penušavo zadovoljstvo u čaši, Cremant d´Alsace

Po regulativi, za Cremant d´Alsace može se koristiti samo prvih 100 litara od svakih 150 kg presovanog grožđa i vino mora da odleži najmanje devet meseci na talogu. To mu daje karakteristični kremasti ukus pogače, biskvita ili tosta koji se provlači ispod dominantnih voćnih tonova.Većina ovih vina nema oznaku berbe, mada postoje vinarije koje rade kupaže isključivo iz jedne berbe ili čak jednog vinograda. Po pravilu, Cremant d´Alsace ima potencijal za dugo odležavanje i vremenom dobija izraženije tercijalne arome.

vina iz Alzasa...
Vina iz Alzasa pravi su izazov za otkrivanje

U zavisnosti od količine zaostalog šećera, najcenjenija vina nose oznaku extra brut, brut nature ili zero brut, u kojima do izražaja dolaze nežne arome citrusa ili jabuke, dok ona s oznakom brut (do 12 grama zaostalog šećera u litri) mogu da nose tonove meda i tropskog voća.

Ono što ova vina čini popularnim, pored cene koja je u proseku znatno niža od one koja odlikuje šampanjac, jeste i to da u njima možete podjednako da uživate i kao aperitivima, ali i uz hranu, posebno uz sitne tostirane zalgoje, kanapee i jela od sveže ribe. Treba samo voditi računa da ova vina ne budu toplija od sedam stepeni Celzijusa.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama