Bela vina Srbije za vrele dane

Bela vina Srbije za vrele dane

Šetajući kroz ponudu etiketa iz većine srpskih vinskih vinogorja, odabrali smo neke za koje smo sigurni da će ići odlično uz lagane letnje obroke, ispratiti vrelinu noći, ali i svaku drugu situaciju.

Optimus grašac 2018, Trivanović (12 % alkohola)
Zelenkasta boja najavljuje obilje svežine uz neobičan aromatski kompleks u kome ima dinje, ananasa, ličija, burbon vanile i nežnih naznaka bele trešnje i cveća. Muskatne arome opijaju dodajući punoću iskričavom vinu vinarije iz Šida.

trivanovic optimus

Triada bela 2016, Budimir (12 %)
Kupaža 40% tamjanike i podjednakih delova šardonea i sovinjon blana je upravo primer belog vina koje i posle nekoliko godina iskazuje svu svoju svežinu. Miris i ukus su veoma aromatični, preovlađuje bela breskva i tropsko voće dok je vino na ukusu hrskavo, balansiranih kiselina i veoma slojevito.

budimir triada

Knjaz Miškin 2016, Patkov vinograd (11 %)

Vibrantni grašac, graševina, svetlo žuto vino u kome arome poljskog cveća, voćne note dinje i ananasa te kruške i jabuke savršeno najavljuju lakoću ispijanja. Na ukusu limeta ali i ozbiljne naznake slojevitosti i pčelinjeg saća u završnici za koje je moguće zadužen manji deo rajnskog rizlinga u vinu. Što bi Čehov rekao: Snaga genija može biti sabijena u orahovu ljusku.

patkov vinograd

Mustra 2019, Vinum (12 %)
Verovatno najpopularnije vino iz Sremskih Karlovaca u ovom trenutku. Neobična kupaža sorti muškat žuti i traminac. Aromatično, sa notama voća i cveća, na mirisu i ukusu intenzivne arome zrelog grožđa, tropskog voća, breskve i ruže. Privlači pažnju dobrim odnosom aromatike, balansa i strukture. Vino za sve generacije i polove.

vinum mustra

Dodir 2019, Despotika (12 %)
Generacija 2019. za bela vina vinarije iz Vlaškog dola je apsolutni hit pa je tako i ova kupaža tamjanike i muskat otonela najbolji izdanak svoje sorte. Raskošne arome latica bele ruže samo su preteča ekstraktnog cveta zove, trave i raznog začinskog bilja. Utisak svežine i lakoće potcrtaće citrusi i korica zelene jabuke u završnici.

despotika dodir

Riesling Rajnski 2019, Radovanović (11,5%)
Iskusni vinar Radovanović, doveo je svoj rajnski rizling do savršenstva svežine čuvajući snažne arome svejednako u boci. Iz zelenkastog vina izviru u naletima kruške, citrusi, pa žute jabuke i breskve a sve začinjeno jakim mineralnim naznakama. Sočne kiseline odvešće vas u voćnu završnicu sličnu onoj na nosu gde se priključuju nektarine i med.

radovanovic rajnski

Claudivs 2018, Imperator (12 %)
Vino od organski gajenog grožđa koje dokazuje kako Fruška gora ima izraziti potencijal za uzgoj sorte sovinjon blan. Izrazito pitka kombinacija dobro balansiranih kiselina i alkohola nudi delikatni cvetni karakter. U korpi od pruća pletu se suve trave i začini da bi se u gutljajima koji glatko klize izdvojile naznake suvog cveća i voća oboćane bogatom mineralnošću.

imperator

Smederevka 2018, Janko (12 %)
Smederevka koju je gotovo nemoguće preskočiti u bilo kakvoj vrsti preporuke. Dokaz da vino od ove sorte može biti sočnih, vibrantnih kiselina a sve to nadograđeno ozbiljnom aromatskom slojevitošću. Lepršavo, aroma zelenih jabuka i grejpa prosto mami da ga uparite sa hranom.

janko smederevka

Tamjanika 2018, Vila Vina (12 %)
Klasična a opet malo drugačija tamjanika iz Bučja i vinarije „sa sunčane strane" pedantnog zaljubljenika u sopstvene vinograde Milomira Milosavljevića. Zeleni odsjaji, miris na tamjan, muskatni orah, tropsko voće i lekovito bilje kriju se u izuzetno pitkoj i harmoničnoj tamjanici. Bonus je svakako nalet bosiljka u voćnoj završnici koji daje dodatni osećaj slasti.

vila vina tamjanika

Rajnski rizling 2019, Kovačević (12 %)
Iako  je rajnski rizling pomalo skrajnut iz fokusa srpskog vinarstva ipak će se, kad se traže lagana a karakterna letnja vina, ispostaviti da ova sorta pokazuje sjajne rezultate. Takav je i ovaj žute boje sa zlatnim prelivima gde sortni miris na zrelo grožđe i zelene jabuke, kajsije i limetu predstavlja uvod u dugu žutu završnicu punu zrelih dunja i meda. Fino ukroćene kiseline daju dozu dostojanstvenosti vinu iz Iriga.

kovacevic rajnski rizling

Joakim i Ana 2014, Vinograd Hopovo  (12 %)
Tamjanika sa Fruške gore, u kupaži sa sortama unji blan, kolombar, klaret de gaskonj je svakako egzemplar, ne samo zbog sorti ili berbe. Zelenkasta, sa jasnim naznakama pokošene trave, suvog cveća i lekovitih bilja na nosu. Još jača mineralna slanost u kombinaciji sa pčelinjim voskom na nepcu, ponoviće se i u verziji iz 2017. godine, ali koja će poneti svih 14 % alkohola. No ni tu svežine nipošto ne fali.

zaric joakim i ana

Rajnski rizling 2017, Komuna (12%)
Zeleni odsjaji u žutom vinu južnih padina Fruške gore fino se vizuelno uklapaju sa mirisom u kome dominira sveža greni smit zelena jabuka, vinogradarska breskva i kora grejpa. Nešto tropskih nota u vinu izrazito prijatne svežine i mineralnosti biće savršen pratilac tokom duge večernje zabave na otvorenom.

komuna rajnski rizling belo vino

Nesanica 2018, Tošići (12 %)
Jedna od ekstremno zanimljivih etiketa iz Župe, sortna tamjanika, pitko, osvežavajuće i mineralno vino. Dominatna na nosu je aroma zove i grejpa praćena cvetnim naletima, dok je duga završnica puna orašastih plodova i pomenutog grejpa. Izvanredan spoj savremenog pristupa vinarstvu i tradicije.

tosic nesanica tamjanika

Morange 2015, Jelić (12 %)
Srpska novostvorena sorta morava stekla je sve kredite upravo u Valjevu i vinariji Milijana Jelića. U svetlo-narandžasto obojenom vinu, na mirisu su dominantne herbalne arome praćenje muskatnim tonovima dok su note začinskog bilja i meda utkane u veoma svež ukus sa dugom i prepoznatljivom završnicom vina koje je odavno steklo internacionalni renome.

vinarija jelic marange

Riesling 2017, Lastar (12,5 %)
U povelikoj grupi vina koja prelaze granicu od 12 % alkohola ozbiljnu svežinu nudi rajnski rizling iz Sekuriča. Limeta, zelena jabuka, mlada kajsija, limun, komešaju se u hrskavom vinu raskošnih kiselina i elegantne cvetne završnice. Mali prinos i odležavanje na talogu dodaju strukturu zlatnoj tečnosti.

vinarija lastar riesling rajnski rizling belo vino

Tri Morave belo 2019, Temet (12,5 %)
Autohtona i hrskava ali raskošno složena aromatska bomba laganog tela. Dominacija sorti se naizmenično smenjuje između podjednakih delova smederevke i tamjanike, dok 10 procenata morave naznakama mineralnosti dokazuju svoj razlog za postojanje u autentično srpskom vinu za sve prilike.

temet tri morave

8 Tamburaša 2019, Zvonko Bogdan (12,5 %)
Čak četiri sorte na prvi pogled obavijene prepoznatljivim mirisom ledenog severca vojvođanske ravnice. Sovinjon sa polovinom udela u kupaži, te šardone i pino blan uz svega 5 % muskata ubrzo će iskazati puni i raskošni buke ovog vina, arome breskve i dunje gde su nežni mineralni i citrusni tonovi prožeti mirisima rascvetale livade.

osam tamburasa ZB

Belina 2019, Vinogradi Matijašević (12,5 %)
Novost na tržištu, smederevka koja nije iz Smedereva već iz Orašca i baš zbog toga malo drugačija, ili pak zbog rada u podrumu tehnologa Mladena Dragojlovića. Svetlo žute boje uz intenzivni miris krušaka i zelenih jabuka, limunove kore i limete nudi puno voćnosti i lepršave svežina na nepcima. Završnica citrusnog i herbalnog karaktera uz slankastu mineralnost ostaje u pamćenju.

belina

Rajnski Rizling 2019, IN (12,5 %)
U ovom predstavljanju izgleda da je rajnski rizling ipak najzastupljeniji zahvaljujući balansu svežine i elegancije, pa je tako i vino vinarije IN (Ilić-Nijemčević) u samom vrhu interesovanja. Berba 2019 iznedrila je najbolja vina u vinariji do sad, a u ovome se arome kore citrusa i cvetovi lipe nižu ka osvežavajućoj i slasnoj završnici.

In sardone

Oplen 2016, Aleksandrović (12,5%)
Vino od sorte rajnski rizling ne treba posebno predstavljati velikom auditorijumu koji godinama uživa u spoju voćne slasti i kiselina što se divno prožimaju i stapaju u dugu završnicu idealnog letnjeg vina. Aromatska čarolija majstora iz Vinče kraj Topole u kojoj se prepliću beli cvetovi, posebno lipa, sa čistim sortnim naletima jabuke i tvrde hrskave brekve.

Aleksandrovic oplen

Chardonnay 2018, Aven (12,5 %)
Primetna mineralnost i srednje telo prožeto aromama meda, propolisa i karamele, ukrašeno dobro balansiranim kiselinama, preporučuju uz svaku hladnu zakusku šardone iz mlade, ali već nagrađivane vinarije Aven iz Inđije. Željene naznake brioša, žutog i tropskog voća naziru se u završnici vina koje traži čašu više.

vinarija Aven sardone

Grizling 2017, Yotta (12,5 %)
Grašac bi svojim silnim kiselinama mogao zaokupiti čitavu ovu listu i baš zato biramo jedan netipičan. Iz Župe dolazi lepršava bomba cvetnih i voćnih mirisa čije bogate kiseline prožete notama grejpa i limete grade žilavo okrepljujuće telo vina. Uz dugu završnicu sa nagoveštajem jako zrelih smokvi i badema tu su i neobične note petroleja, kao da se koji čokot rajnskog rizlinga uvukao u vinograd grašca.

Yotta Grizling

Da ne zaboravimo roze

radovanovic rose

 

Po procentu alkohola, Rose 2018, Radovanović (11 %) jedno je od najlakših vina na domaćem tržištu. Nadaleko poznati i prepoznati roze svetle rubin crvene boje sa narandžastim odsjajem, odlikuje se primamljivim mirisom ruže i ukusom crvenih voćkica, dok su slast i kiseline u odličnom balansu.

Pet Nat osveženje

Negde na sredokraći između đusa, penušavaca i mirnih vina rađa se nova linija u Srbiji, pet nat. Ovo je veoma lagano i osvežavajuće vino koje iz penušavog stanja vrlo brzo prelazi u ono mirnije, istovremeno zaokružujući se i šireći slojeve.

Vinarija Bikicki sfera pet nat 04

 

Viktor 1, pet natu vinarije Bikicki od sorte pino griđo pridružio se i Pet Nat 2019 Oskara Maurera od sorte ezerjo. Oba vina, iako lagana, zahtevaju punu koncentraciju i individualnost konzumenta.

nazad na vrh

Srodni tekstovi