Dom nad Perinjonima krenuo na tržište

Čuveni muzičar Leni Kravic je novi kreativni direktor i fotograf Dom Perignon-a Čuveni muzičar Leni Kravic je novi kreativni direktor i fotograf Dom Perignon-a

Početkom jula meseca, upravo u ovom, po svet vina neprijatnom trenutku začinjenom koronom, na svetsko tržište je iz vinske kuće Moët & Chandon pušten šampanjac Dom Perignon iz berbe 2010, prema nekim mišljenjima jedne od najboljih do sad.

Da stvar bude zanimljivija pobrinuće se i druga najbolja berba od početka ovog milenijuma, ona iz 2003. godine koju proizvođač lansira narednog proleća pod etiketom Dom Perignon Plenitude 2 ili samo P2. Tada će zaljubljenici u mehuriće biti u stanju da uporede berbe i presude koja je bolja.

p2 dp

U svetu šampanjaca Dom Perignon je bio prvi cuvee a stvoren je prema ideji publiciste Britanca Lorensa Vena zaposlenog u agenciji Simon Brothers. Po toj zamisli, vrhunski šampanjci bi bili namenjeni britanskoj aristokratiji u dalekim zemljama. Prvih 300 boca francuskog Moët vina iz berbe 1921. uvezla je ova londonska kompanija četrnaest godina docnije da bi većinu poklonila najboljim mušterijama. Konačno prvih 100 sanduka kreće brodom Normandija ka tržištu Njujorka gde je premijerno Dom Perignon Vintage 1921  predstavljen 1936. godine.

Ovo vino se proizvodi isključivo u vintidž varijanti ili iz tačno određene berbe koja mora biti odlična, kada se proizvede najmanje oko pet miliona boca. Kupažiraju se sorte šardone i pino noar ali tačan odnos nije definisan pa se događa da jedna bude dominantna dostižući i do 60 procenata u blendu. Jedino je više od toga bilo šardonea (65 %) iz berbe 1970. Posebno poglavlje pripada roze šampanjcu Dom Pérignon Rosé Vintage. Iz legendarne berbe 1959. godine dobijeno je svega 306 boca koje nikada nisu prodavane izuzev dve koje su na njujorškoj licitaciji dostigle 84,700 dolara.

Photo Nov 02 5 01 42 PM preview

Dom Perignon 2010 najavljen je kao vino u kome je šardone pokazao legendarnu ekspresivnost kao rezultat ekstremno zahtevne godine za koju glavni podrumar Vinsen Šaperon kaže da je bila zastrašujući izazov koji je najbolje zaboraviti. Baš kao i ona 2003. godine kada je na vinograde udarao led, oluje, paklena vrućina, da bi se dobio možda najmanji ali najzreliji prinos u istoriji Šampanje. Ali nije problem, ili pak dodatni kvalitet bio u šardoneu...

- Zapravo je gljivica botritisa napala pino noar - priznaje on.

U pravoj borbi sa vremenom žrtvovane su velike površine, birane samo parcele na kojima je botritis poštedeo grožđe koje je upravo dozrevalo, i gde se situacija bukvalno menjala iz minuta u minut. Ono što je dobijeno, uz potpuno zreli šardone, proglašeno je najboljom berbom u poslednjih 30 godina. To pokazuju i merenja količine šećera gde od berbe 2010 viši rezultat imaju samo 2002 i 2003.

Dom Perignon

Konačno, Dom Perignon 2010, vino koje ima početnu cenu od 170 evra je blend 54 % šardonea i 46 % pino noara. Daje aromatsku ekspresiju slatkog tropskog voća gde se ističu sveži mango, dinja i ananas nakon čega slede nežnije note narandže i mandarine. Na nepcu je puno i masivno, u završnici vibrantno začinsko, biberasto i pomalo mineralno.

Berba 2003 najavljena za narednu godinu, pojaviće se kao vino P2. Dom Perignon Plénitude 2 je linija koju nazivaju „drugi život Dom Perinjona" gde zapravo predstavlja vino koje dugo odležava na talogu i kvascima. Kad stekne punoletstvo, posle 18 godina od berbe, „duh" se pušta napolje iz boce. Širi, dublji, duži, intenzivniji, to je šampanjac predviđen da traje večno!

nazad na vrh