Kameničanka, priča o slovenskom snu

Kameničanka, priča o slovenskom snu

Milijan Jelić je po mnogo čemu jedinstvena pojava na vinskoj sceni Srbije. Svejevrsni vinski vizionar koji je neke stvari radio pre drugih ovde, naslućivao je trendove i postavljao smernice koje su zatim drugi srpski vinari sledili, kako u podrumu, tako i vinogradu.

Što reče nedavno jedan od najpoznatijih vinara iz regiona, Vinarija Milijan Jelić bila je prvi pravi brend novog srpskog vinarstva. U prilog tome ide i podatak da su u prvoj deceniji ovog veka upravo vina s njegovom etiketom bila ta kojima je Srbija pokušavala da se predstavi ostatku vinskog sveta.

Etikete Millennium, Mammoth i Tamuz Chardonnay donele su u Srbiju prve vinske medalje s poznatih svetskih ocenjivanja, a Morava je postala prvo sveopšte popularno vino od neke domaće novostvorene sorte. Imajući u glavi ideju da vina treba da se rade na što prirodniji način, Jelić je u neku ruku bio i preteča ovdašnjeg novog pokreta organske proizvodnje.

- Teško je raditi neke stvari pionirski kada ljudi ni ne razmišljaju o tome, kamoli da veruju u to. Danas se o organskim vinima priča na sve strane, ali u to vreme nije bilo ni enologa, ništa nije bilo. Čak sam prestao da pričam o tome kako pravim prirodno vino, seljaci su moje grožđe u vinogradu posprdno zvali neprskanac! Uvek se zadivim kako naš čovek ume da nađe pravi izraz koji će da degradira sav tvoj trud! Svejedno, plan je od samog početka bio da se rade vina na što prirodniji način. Prvih pet godina nismo prskali ničim, pogotovo moravu koju sam i izabrao zato što je pogodna za organsku proizvodnju - priča Milijan Jelić, koji je poslednjih godinu dana proveo u Minsku, u Belorusiji, u kući na obodu šume, slične ovoj gde je i podigao vinariju u selu Bujačić pokraj Valjeva, sklanjajući se od mnogih savremenih vrednosti koje su oblikovale našu i evropsku realnost 21. veka.

Kamenicanka
Kameničanka je vino s kojim se u Vinariji Milijan Jelić najviše ponose

Jedna od stvari koje je predvideo u vreme kada je 2002. godine počeo da podiže vinograde bila je i ta da će Srbija morati da traži vinski identitet u proizvodnji vina od lokalnih, autohtonih sorti, ma kakve one bile! Zato je uz moravu posadio i kameničanku, lokalno popularnu sortu koju u Župi zovu rskavac, a u široj populaciji poznatu kao prokupac. Bilo je to u vreme kada su svi najznačajniji srpski vinari razmišljali isključivo o internacionalnim sortama. Ali Milijan je imao svoju viziju...

- Meni je bilo jasno da Srbija nema šta da traži s vinima od sorti koje se u drugim zemljama prave stotinama godina. To mogu da budu dobra vina, ali nikada Srbija neće biti prepoznata po kaberneu ili šardoneu. Zato sam se okrenuo onome šta je izvorno naše. A kameničanka je upravo to. Sećam se tog grožđa kojeg je majka donosila s pijace, bilo je slatko i za jelo, a svi su seljaci pravili vino od njega. U Valjevu i okolini nije bilo mnogo vinarija, nema nešto ni sada, ali se ovde od davnina pravilo odlično vino. To se vidi i iz zapisa francuskog konzula Luja Žedoana (Louis Gedoyn) iz 17. veka, koji u svom dnevniku o putovanju za Damask kaže da je u okolini Valjeva „bio uslužen izvrsnim vinima, najukusnijim koja sam ikada pio“. Nema dileme da je Francuz tada ovde pio vino upravo od kameničanke. Za mene je to ubedljivo najbolja sorta na ovom prostoru!

Milijan Jelic 2020 1
Vinar koji je mnogo toga prvi započeo u Srbiji, Milijan Jelić

Budući da je Milijan od onih koji sve oko sebe sagledava u širem kontekstu, i njegovo vino od kameničanke stavljeno je u kontekst želje da se skrene pažnja na slovenstvo i slovenske narode za koje su poslednje decenije 20. veka bile izrazito turbulentne, počev od Rusije, pa do Jugoslavije i konačno Srbije. U tom smislu vino od kameničanke iz berbe 2007 nazvao je Slovenski san, dok je morava dobila etiketu Slovenska duša!

- U izvesnom smislu bio je to politički projekat - nastavlja Milijan, koji je veći deo osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka živeo u Pragu, u Češkoj. - Kada sam se vratio u Srbiju da živim i pokrenem vinariju, video sam svakojako rasulo. Zemlja se prodavala za budzašto i prepisivali su se zakoni iz inostranstva koji su u suštini bili protiv srpskog vinarstva. Bilo je očigledno da je čitava Srbija, ne samo vinarstvo, gubila identitet i duhovnost na očigled svih nas. Rešenje sam video u tome da se nekako ponovo probudi panslovenski duh, jer su svi slovenski narodi, počev od ovih u nekadašnjoj Jugoslaviji, bili rascepljeni i u suštini porobljeni. Tada sam i napisao knjigu „Put“ u želji da ukažem na neki naš, srpski put u svemu tome. Ali, onda se desilo da je sve otišlo u još gorem smeru i mnogo toga mi je postalo besmisleno. Spakovao sam stvari i otišao u Rijeku da živim. Ono što tada nisam razumeo jeste da su praktično sve države na svetu već bile porobljene i pretvorene u firme.

slovenski san
Beše nekad, kameničanka kao Slovenski san

Napustivši, barem za sada, ideju da kroz vino zagovara panslovenske ideale, Milijan je s kameničanke skinuo etiketu Slovenski san, baš kao i s morave Slovenska duša. Ali je nastavio da proizvodi i dalje autentična vina koja su iz berbe u berbu postajala sve osobenija. Baš kao i vizija vinara koji je toliko toga novog doneo na vinsku scenu Srbije.

- Mnogo mi nedostaje što nemam kameničanku u Minsku, ali biće - kaže na kraju Jelić.

Isto a drugačije

antrfile isto a drugacije

 

Govoreći o kameničanki, Milijan Jelić kaže:

- Načelno su prokupac i kameničanka ista sorta, ali su razlike uočljive. To je posledica različitih klonova koji su se sponatano menjali godinama. Postoje danas različiti prokupci, od onih koji su nalik pino noaru, do onih daleko snažnijih. U suštini, prokupac je grupni naziv za više varijeteta loze koja raste u Župi i Šumadiji, raznih tu ima klonova. Čak verujem da je ova naša kameničanka ista sorta kao i gruzijska saperavi, definitivno iz iste familije. A primitivo je veoma nalik...

Slovenski san u Beču

U vreme kada je kameničanka bila na tržištu pod etiketom Slovenski san, dogodilo se da je na promociji srpskih vina u Beču, umesto Milijana Jelića koji je bio sprečen, vino predstavio prisutnima ambasador Holandije u Srbiji, inače Jelićev prijatelj, koji se tamo zatekao.

- Evropljanin je u Beču promovisao Slovenski san! Ta mi je simbolika bila posebno draga - kaže s osmehom Jelić.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama