Gruzija: Kolevka vinske civilizacije

Gruzija: Kolevka vinske civilizacije

Sve popularniji u svetu trend spravljanja vina u amforama zapravo je nešto što se u Gruziji radi poslednjih 8.000 godina. Možda i više! Naime, semenke grožđa uz tragove fermentacije i posuda pronađeni južno od Tbilisija datirani su na oko šest milenijuma pre Nove ere, dok postoje očuvani kvevri ili amfore stari oko 2.700 godina.

I da objasnimo: kvevri (qvevri) i amfora nisu jedno te isto. Kvevri je metod proizvodnje vina ali i posuda od posebne gline u kojoj se vino rađa, zapremine i do 3.000 litara, dok su amfore manje, drugačije i praktično su najviše služile za transport pa zati i imaju jednu ručku ili dve.

12
 Vina iz Gruzije su danas poznata širom sveta

Kako bi bolje razumeli gruzijska vina kada na njih naiđete, neophodno je upoznati deo tradicije uzgoja vinove loze i spravljanja vina za koju naučnici, uz otkriće najnovijih dokaza, tvrde da je najstarija na kugli zemaljskoj.

Danas se u Gruziji prepoznaje oko 525 autohtonih sorti i 1.100 registrovanih vinarija među kojima njih oko 300 izvozi vina. Proizvodi se između 150 i 200 miliona litara godišnje sa 50.000 hektara vinograda, dok je prosečna potrošnja po stanovniku 20 litara vina godišnje.

GeorgiaMap 8.5x11

Gruzija je inače zemlja izuzetnih prirodnih lepota, na zapadu omeđena Crnim morem, sa severa i severoistoka Rusijom, sa juga Turskom i Jermenijom, a Azarbejdžanom na jugoistoku. Uz brojna čuda prirode, kao što je najdublja pećina na svetu, to je i rodna zemlja Staljina u kojoj se mogu naći tajanstveni gradovi i građevine, ali i mesto gde lokalna rakija čača (chacha) „izvire“ iz sahat-kule usred Batumi grada. No, možda je najveća čarolija Gruzije ono što se događa u poslednje dve decenije od kada se ova nekada veoma siromašna zemlja otvorila svetu. U tom periodu broj turista koji svake godine poseti Gruziju porastao je sa 100.000 na 6,5 miliona, gotovo dvaput više nego što Gruzija ima stanovnika!

2
Tradicija uz trpezu

Zlatno vinsko doba Gruzije zapravo je trajalo od 10. do 13. veka, kad su se razvile brojne autohtone sorte i izgradile mnoge vinarije. Taj razvoj nije mogao da uništi ni dolazak Mongola i njihova vladavina. Uvođenje evropskih vinskih tehnologija, boca pogotovo, kreće u prvim decenijama 19. veka, da bi 1870. bila zabeležena i prva penušava vina s ovih prostora, a gazda David Saraišvili pokrenuo prvu destileriju konjaka u Tbilisiju 1888. godine.

šarene kuće Tbilisi
Razigrane boje Tbilisija

Samtrest, nacionalna vinska agencija Gruzije osnovana je 1929. godine čime počinje državna uprava nad proizvodnjom vina, da bi šezdesetih i sedamdesetih godina sovjetski stil masovne produkcije, kao i kod nas, naneo velike štete vinarstvu Gruzije. Nakon osamostaljenja, polovinom devedesetih godina prošlog veka kreće veliko ulaganje u vinarstvo, grade se brojne moderne vinarije koje kombinuju tradiciju i savremene tehnologije. Desetak godina docnije, u želji da se oslobode sovjetskog pritiska, vinari se sve više okreću zapadnom tržištu, samim tim organskoj i biodinamičkoj proizvodnji, što uzrokuje trgovinski embargo od strane moćnog severnog suseda u martu 2006. godine. Ovo zapravo daje dodatni podsticaj vinarima da šire tržišta, ali i državi da donese vinske zakone učvrščujući položaj Gruzije kao samostalne vinske zemlje. Godine 2013. UNESCO stavlja kvevri na listu kulturne baštine, dok vina žedna Rusija ubrzo povlači embargo. Konačno, u novembru 2017. godine Gruzija biva zvanično proglašena „kolevkom vinske civilizacije“.

7
Kvevri i amfora su ovde u modi već 8.000 godina

Jedna od najboljih vinskih regija Gruzije je Kakheti koja ima i svoje mikro regione, a ostale su Kartli, Imereti, Racha-Lechkhumi i Kvemo Svaneti, Adjara, Guria, Meskheti, Samegrelo i Abkhazia. Uz idealnu klimu za vinogradarstvo zanimljiva je velika različitost zemljišta, od pustinjskog pa sve do tropske šume, zbog čega grožđe sa relativno male teritorije može davati potpuno drugačija vina. Prepoznato je 20 apelacija i veliki broj sorti. Najpoznatije bele sorte su: rkatsiteli, koji zrenjem dobija crvenkastu boju, krakhuna, khikhvi, tsolikouri, mtsvane, kisi, chinuri i tsitska, idealna za penušava vina. Među crvenim dominiraju: saperavi, ojaleshi, usakhelouri, chkhaveri, tavkveri, shavkapito, mujuretuli, aleksandrouli...

13
Gruzija je destinacija za prave vinske avanturiste

Neke od ovih sorti daju vina tačno određenog stila koji poseduje sopstveno ime po regiji ili čak selu iz kojeg dolaze, a takvih je vina i kupaža mnogo. Kupaža rkacitelija i mtsvane pod nazivom Tsinandali, recimo, daje nežno vino hrskavih citrusnih kiselina s aromama dunje koje podseća na sovinjon pun egzotičnog voća u završnici. U vinu od sorte tsolikouri preovlađuju tropske arome i ananas, dok je oranž vino rađeno tradicionalnom metodom u kvevriju od sorte kisi visokih kiselina, sa mnogo suvog voća i dugom završnicom gde preovlađuje kajsija.

11
Narandžasto je uobičajena boja gruzijskih vina

Priča o sortnosti je posebno prepoznatljiva kod crvenih vina, neobičnih, većinom začinskih, zemljanih, pa i herbalnih, a manje voćnih aroma.

Treba pomenuti da su vina većinom veoma povoljnog cenovnog razreda, a na stil vina najviše utiče Rusija kao glavno tržište koje apsolutno preferira polusuva i poluslatka vina Gruzije.

9
Iskustva iz vinograda prenose se kroz generacije

Tri osnovna stila vina

Lelo su vina tipa porta od sorti tsitska i tsolikauri, bogata, harmonična sa oko 19% alkohola

Khvanchkara je popularno prirodno poluslatko crveno vino od sorti alexandrouli i mudzhuretuli. Tamnocrveno i sa svega 10-12% alkohola, bilo je jedno od omiljenih Staljinovih vina

Akhasheni je takođe poluslatko crveno vino od sorte saperavi, boje tamne ružice, svilenih tanina, harmonično i s aromom čokolade, sa sličnim procentom alkohola kao Khvanchkara.

Čača na izvolte

antrfile chacha

 

Kula sa satom u gradu Batumi sadrži nekoliko podzemnih rezervoara sa grapom čača koja se svakog dana besplatno toči u 19 časova. Na vrhu kule su svetla u bojama koja igrom označe taj trenutak na radost okupljenih. Orijentalni izgled kule zapravo je kontrast hipermodernim građevinama trećeg po veličini grada Gruzije i prestonice autonomne pokrajine Ađara na obali Crnog mora. 

nazad na vrh