Nezadrživi uspon tamjanike

Nezadrživi uspon tamjanike

Tamjanika je za mnoge u Srbiji najromantičnije belo vino. Kristalno prozirna, nežnih, zavodljivih aroma, osvežavajućih kiselina i čarobnog ukusa, ova sorta je u neku ruku postala srpski trademark, možda čak i najomiljenije belo vino u Srbiji danas!

Za ovu priliku izdvojili smo nekoliko etiketa koje će vam pokazati zašto je tamjanika postala toliko popularna, pogotovo leti kada se oslobode sve životne radosti.

Pre svega pominjemo jednog od kandidata za najbolje belo vino Srbije 2019. godineTri Morave Rezerva belo 2016 vinarije Temet, vino do kog je sada izuzetno teško doći, ali ako uspete negde da ga kupite imaćete zadovoljstvo da probate čistu tamjaniku modernog stila maceriranu osam meseci sa svim pozitivnim predznacima tradicije.

Tamjanika (14)
Od vrhunske svežine, preko spoja modernog i tradicionalnog, do elegancije novog nivoa

U sam vrh sortnosti i elegancije spada i stopostotna tamjanika iz župskog sela Starci, zlatnožuti barikirani sur lie Radovan 100% Tamjanika vinarije Čokot, ali bi u ovom trenutku prednost dali lepršavijem vinu iste vinarije Experiment Tamjanika 2018 koje bi moglo predstavljati default svežine, teksture, sortnosti aroma i očekivanja od tamjanike leti.

Iako se Župa apriori podrazumeva kao područje na kojem je tamjanika stasala i opstala tokom vekova modelirajući neki jedinstveni genotip, njen novi talas zapravo dolazi van atara aleksandrovačke „Vinske republike“.

Na putu ka severu i Fruškoj gori, gde sve češće zalazi u vinograde blizu Dunava, tamjanika je pravi bum doživela pre dve-tri godine u Levču, i to premijerno 2017. u vinariji Lastar. Sasvim neočekivano sorta je, što bi Francuzi rekli, postala la Star ili zvezda mlade vinarije čija Tamjanika 2019 boje bistre vode sa bledozelenkastim odsjajima nastavlja da očarava svežinom i lepršavošću, dok slatkim kiselinama obliva čitava usta. Dodatno je uglađena, elegantna, s mirisom vinogradarskih bresaka na nosu i bogatim belim cvećem na nepcu, a sa 12% alkohola čini savršen „protivotrov“ paklenim vrućinama koje slede.

Tamjanika (5)
Tamjanika se najviše vezuje uz vinsko okruženje Župe

Isto važi i za Tamjanika Doja 2019, koja je već sada, sudeći po potražnji, ovogodišnji letnji hit! Hrskavost kiselina i mineralnost očigledan su otisak teroara topličkog kraja gde se u vinariji Doja posebna pažnja poklanja autohtonom prokupcu i tamjanici, možda najsvežijoj i najupečatljivijoj, praktično najrazumljivijoj na domaćem tržištu. Arome zove, grejpa, citrusa, meda, sve to vri u vrtlogu muskatne slasti koji traje u autentičnom letnjem hitu.

Uslovno govoreći novi talas atipičnih tamjanika naredni vrhunac dostiže u šumadijskoj vinariji Zmajevac u selu Lipovac. Tamjanika Zmajevac 2018 opijajući je spoj muskatnih i limunastih aroma, dok se poprilično bogatstvo tela i senzacija na nepcu uz efektnu završnicu zrelog vina dugo pamti.

Ako se osvrnemo skroz na istok, iz rajačkog okruženja stiže Raj Bela Tamjanika 2018, vrlo prijatno vino ali potpuno drugačije od tamjanika koje se proizvode u Župi. Življe je i bliže stilu sočnog, bogatog sovinjon blana tropskih nota, moguće kao zahtev vlasnika vinarije Britanca Majka O'Konora? No, to je dokaz da tamjanika može ići i u tom pravcu, dok ako pogledamo na sever, dodatnu širinu i potencijal za odležavanje nalazimo kod Oskara Maurera gde gotovo bez dodatka sumpora uspeva Maurer Tamjanika MUSCAT 2017 u buradima od 300 litara. Bez filtriranja, ova tamjanika naginje oranž stilu vina sa naznakama žutog grejpfruta, smokve, meda i citrusa. Zahvaljujući „jantarnoj“ odrednici kao poveznici vraćamo se u Župu prateći i dalje krajnje nespecifičan izraz, slobodno možemo reći srpske autohtone tamjanike.

Vinarija Tošići izazvala je pre nekoliko godina nevericu među ljubiteljima vina, tamjanike posebno, dugomaceriranim i kompleksnim ali dobro balansiranim oranžastim vinom Zlatousta 2017. I dok je ovo nesvakidašnje ali neosporno dobro složeno vino privuklo pažnju znalaca, Nesanica 2018 Tošići  je jednostavno dobar izbor. Pitko, osvežavajuće, mineralno, dominatna je aroma zove, dok je duga završnica puna orašastih plodova i grejpa koji uz cvetne note dominira i mirisom. Izvanredan spoj savremenog pristupa vinu i tradicije.

Tamjanika (2)
Sve brojnije jato tamjanika za vinski ponos Srbije

A kad je župska tradicija tamjanike u pitanju, vinarija Spasić bespogovorno drži lekciju kako ova sorta može evoluirati na jako dobar način. Lekcija tamnjanika 2017 Spasić upravo je esencija onoga što se može naći i osetiti u baznom vinu Tamnjanika 2019 koje beličasto u čaši, vrlo mineralno sa mnoštvom belog cveća na nosu i grejpom u završnici predstavlja dovoljno sveže i očigledno perefektno tehnološki urađeno vino. Za svaki ukus, ali i doba godine, uz činjenicu da sa 12,5% alkohola čini idealni par uz lokalnu gastronomiju najšire palete, od suvog mesa, preko pečuraka i sireva, do mesa ispod sača i sa ražnja. I onda, nakon obroka, jedna Lekcija nudi divnu završnicu za dugo sećanje na Župu.

U Župi postoji doista veliki broj tamjanika koje je zahtevno sve i pobrojati. I dok se mnogo puta dokazan kvalitet vinarija Ivanović i Minić ili Braća Rajković jasno očituje u njihovim vinima iz berbe u berbu, neki manje poznati proizvođači rade sve bolje. Vrlo je, recimo, osvežavajuća i pitka Tamnjanika Ćosić 2019 iz Vitkova, dok premijeru upravo doživljava nova vinarija Fragaria čija je Tamjanika 2019 lagana i živih kiselina istovremeno cvetna na nosu, medna, te malo citrusna, da bi se potom bela breskva intenzivno javila u završnici.

Takođe, ko želi da ozbiljno oseti muskatne arome na nosu i bogato zrelo zrno tamjanike, inače odlične za jelo, neka potraži etiketu Tamjanika 2019 manje poznatog Podruma vina Rašković. Blago Župe i odlične berbe 2019, tehnološki besprekorno zatvoreno u butelji, harmonično je uprkos čak 13,5% alkohola. Pola procenta manje ima Tamjanika 2018 Budimir žućkaste boje. Sortna je i blago gorkasta zbog jake mineralnosti što tokom leta može posebno da prija.

Tamjanika (10)
Kvartet stilova, dokaz potencijala i raznovrsnosti tamjanike

Svega nekoliko kilometara udaljena vazdušnom linijom od Spasića i sela Tržac je vinarija Vila Vina Milomira Milosavljevića u selu Bučje. Tamjanika 2018 zlatasta, s nežnim bakarnim odsjajima, harmonično je i slojevito vino gipkih kiselina koje čvrsto podržavaju mirise zove i dugu završnicu. Sa svega 12% alkohola ovo je ozbiljan i istovremeno pitak zalogaj tečnog grožđa tamjanike koja na ovom primeru evidentno i više nego uspešno parira poznatim internacionalnim belim sortama.

Ukoliko je ideja da stranog gosta impresionirate sortom, možda je prava mera stoprocentna Hysteresis 2017 Yotta. Rađena sur lie tehnikom te odležavala na talogu dugih devet meseci, slojevito je i komplesno vino koje balansom, elegancijom, ekstraktom, mirisom i završnicom zasigurno ostavlja utisak raskošnog potencijala tamjanike.

Naravno, tamjanike ima i južno od Župe, gde iz vinarije Aleksić dolazi jedna od najprodavanijih etiketa Žuti Cvet. I kad smo kod prodaje, ako Milan Spasić, koji verovatno proizvodi najveće količine u Župi, tvrdi da sve proda i bez izvoza, ne vidimo razlog da se ovoj sorti ne posvetimo maksimalno i ovoga leta istražimo još mnogo tamjanika i tamnjanika koje ovde nismo  obuhvatili.

Čari kombinovane tamjanike

anterfile cari kombinovane

Tamjanika ima izuzetne preduslove da stvori upečatljive kupaže sa brojnim drugim sortama. U tim kompozicijama njene muskatne note dodaju ne samo aromu već i telo novom proizvodu, a rado prisvaja kiseline i mogućnost dužeg odležavanja u boci. Savršeni je primer Tri Morave belo Temet 2017 najbolje belo vino Srbije od autohtone ili novostvorene sorte za godinu 2018 i srebrno na Decanteru. Berbu 2018 čine smederevka i tamjanika po 45% uz ostatak morave. Na mirisu cvetno, herbalno i muskatno, vrlo je pitko vino pogotovo leti jer su na nepcu sveže kiseline i ukusi limete i grejpa koji se u završnici vrate zovi i beloj breskvi.

Savršen spoj nalazimo takođe u vinu Despotika Dodir 2019 u kome sočne kiseline prosto bistre glavu ali i nepce spremajući ga za meso sa ražnja. Lagana, aromatično bogata i harmonična kupaža 60% tamjanike uz ostatak rajnskog rizlinga, osvojila je dvostruko zlato u Sofiji na BIWC 2019, a konzumenta neprestano zove na čašu više.

Organska tamjanika

anterfile organska...

Od grožđa koje dolazi iz Stalaća gde se na organski način godinama uzgaja, u vinariji Plavinci vinar Branislav Bane Anđelić takođe po principima organske proizvodnje radi tamjaniku Selena 2019 koja se premijerno pojavila marta ove godine. Sa čak 14,9 procenata alkohola to je ipak mirisno i balansirano vino što iskazuje visoke ali meke kiseline koje, kao i alkohol, nisu nimalo agresivne.

Manastirska tamjanika

Tamjanika (16)

U velikom izboru srpskih tamjanika valja primetiti da i pojedine manastirske vinarije, sve brojnije dostupne na tržištu, proizvode vino od ove sorte. Znajući da ime sorte, ponekad i miris direktno asocira na tamjan, čak je pomalo čudno što ne postoji više primera kao što su Tamjanika Bela Reč manastira Studenica ili 25 Tamjanika 2018 vinarije Ambelos manastira Koporin rađena apsolutno na tradicionalan način. Nešto nižih kiselina zahteva aeriranje kako bi se aromatski otvorila dok sa blagom naznakom koštunica u završnici lepo prati sve vrste sireva i lokalnog suhomesnatog asortimana. Pogotovo u veličanstvenom ambijentu koji manastir okružuje.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi