Lipolist: Izgubljeno blago Fruške gore

Lipolist: Izgubljeno blago Fruške gore

Paralelno s usponom srpske vinske scene, među vinarima i publikom se pojavilo i interesovanje za starim sortama koje su praktično nestale iz ono malo preostalih vinograda u Srbiji. Jedna od njih je lipolist, čije poreklo nije definitivno utvrđeno, a koju je na Fruškoj gori posadio vinar Erne Sagmajster.

- Pre 12 godina sam s Jožefom Nađom posadio u vinogradima na Fruškoj gori sorte za koje smo utvrdili da pripadaju ovom kraju, a koje su praktično potpuno nestale - priča Sagmajster, čije je vino Furmint Kew 2016 Dukay-Sagmeister proglašeno za najbolje organsko vino Srbije u prošloj godini. - U vreme kada smo počinjali, u Srbiji se na autohtone sorte gledalo uglavnom kao na neku vrstu ezoterije. Svi su se bavili šardoneom i kaberneom. Ali Nađ i ja smo od starta želeli da posadimo ono što je tradicionalno pripadalo tom kraju, a to su pre svega kadarka kod crvenih sorti, te furmint i sremska zelenika kod belih. Te su sorte nekada bile dominantne na Fruškoj gori.

A lipolist, otkud on?

Lipolist 2017 (1)
Čekajući etiketu, Lipiolist 2017 Dukay-Sagmeister

Sagmajster kaže da je obilazeći mađarska vinogorja primetio da se s furmintom u vinogradima uvek nalazi i lipolist, kojeg Mađari zovu haršlevel (Hárslevelű), što takođe znači lipov list u prevodu. U nevelikoj mađarskoj regiji Šomlo od te sorte prave zanimljivo sortno vino, dok se u Tokaju uglavnom koristi u kupaži s furmintom za čuvena desertna vina tog kraja.

- Šomlo, koji je glavna oblast za bela vina u Mađarskoj, ima u vinogradima mnoge sorte koje su nekada bile glavne na Fruškoj gori: furmint, grašac (italijanski rizling), ovčiji repak, lipolist... Neću da tvrdim kako imam dokaz, ali mnogo je indicija koje ukazuju da su sve te sorte tamo dospele upravo s Fruške gore. Knjiga „Soveršen vinodelac“ Prokopija Bolića iz 1816. godine, koja se bavi fruškogorskim sortama, opisuje grožđe koje bi moglo da bude lipolist. Barem sam ga ja na osnovu tog njegovog opisa prepoznao - nastavlja priču Sagmajster koji se seća da je u mladosti pio vina od lipolista iz Egera i Tokaja, a kasnije i Šomla.

Sagmeister (1)
Fokus na tradicionalnim sortama, Erne Sagmajster

Imajući sve to u vidu, on i njegov tadašnji partner u vinariji podigli su oko 2.000 čokota lipolista na padini Fruške gore, čisto da vide kakve će rezultate dati. To je do danas ostao jedini vinograd s ovom sortom u Srbiji.

- Za mene je furmint kraljevska sorta, muška, jaka, oštra, izraženih kiselina, veoma mineralna, dok je lipolist kao supruga, kraljica, uvek mekša, nežnija, elegantnija, mirisna... Ima, međutim, jasan karakter i daje savršeno izbalansirano vino.

Iako su prvu berbu lipolista imali još 2012. godine, do sada je kao sortno vino na tržište puštena samo berba iz 2013. godine. Deo roda iz te berbe završio je i u kupaži s furmintom za izuzetno dezertno vino koje Sagmajster povremeno iznese gostima. U svim ostalim godinama lipolist je odlazio u boce furminta, koje je obogatio specifčinim aromama. Ipak, publika će ove godine moći da kupi sortni lipolist iz berbe 2016, čim bude završena nova etiketa, dok bi na jesen trebalo da pristigne i berba 2017, flaširana pre nešto manje od godinu dana.

hárslevelű
Potencijalno veoma značajna sorta za Frušku goru, grozd lipolista 

Zelenkasto zlatne boje, vino od lipolista je izrazito elegantno i bogate strukture. U zavisnosti od redukcije u vinogradu, kreće se od srednjeg do punog tela. Na nosu se kroz karakteristične arome lipe probijaju začinske, cvetne i citrusne note, dok na ukusu poput male čarolije dominiraju lipov med i čaj koji se intenziviraju što je vino starije, uz nežni ukus polena, kruške i kajsije, slično furmintu. Ako je sirovina vrhunska, lipolist daje vino koje ćete dugo pamtiti.

- Kada bi se rasadi raširili i vinari ozbiljnije bavili njom, liposlit bi mogao da postane veoma značjna sorta za Frušku goru, kao što je uostalom za Mađarsku. U suprotnom, ostaje da ja pokušavam tu i tamo svake godine nešto da probam...

Jedan od tih Sagmajsterovih eksperimenata koji bi mogao da bude i svojevrsno iznenađenje je nešto duže macerirana verzija lipolista iz prošlogodišnje berbe koja se lepo razvija u drvenim buradima u podrumu.

Poreklo i rasprostranjenost

Pretpostavlja se da lipolist vodi poreklo negde iz Panonske oblasti, ali se u suštini ne zna ni koliko je sorta stara ni ko su joj „roditelji“, osim što se zna da je genetski bliska furmintu.

Najrasprostranjenija je u Mađarskoj, gde je posle furminta druga bela sorta po zastupljenosti u vinogradima. Ima je i u Slovačkoj (Lipovina), Rumuniji (Frunza de tei), Hrvatskoj (Lipovina), Nemačkoj (Lindenblättriger), Francuskoj (Feuille de Tilleul), a pojedini zasadi postoje i u Južnoj Africi.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh