Lepota cementa u vinskom podrumu

Lepota cementa u vinskom podrumu

Vinari se ne nadmeću samo ko će bolje vino napraviti, već i ko će lepšu vinariju na još lepšem mestu postaviti. Pa kao da to nije dovoljno, ta se utakmica nastavlja i ispod zemlje, u podrumima. Zahvaljujući napretku tehnologije i povratku nekim drevnim veštinama vinarenja, tankovi za vino lagano prelaze u sektor primenjene umetnosti gde oni od cementa privlače najviše pažnje, delom zbog atraktivnosti, delom zbog tvrdnji da iznedre viši kvalitet vina.

U svakom slučaju, silazak u pojedine svetske podrume sve više podseća na ulazak u nekakav vinski hram. Cement, drvo, kompozitni materijali u međusobnim kombinacijama sa ugrađenim kontrolnim uređajima ali i ambijentalnim svetlosnim i drugim efektima, kružni, tulipasti, četvrtasti sudovi i sve popularnija jaja, mašta inovatora kao da nema granica.

CantinaMasseto13
Novo mesto nastanaka supertoskanskog merloa Masseto

Supertoskanac Masseto, jedan od najcenjenijih svetskih merloa uselio se u potpuno novu vinariju i cementne tankove zapremine 6.500 litara koji podsećaju na blokove gline.

- Ovakav oblik doprinosi ekstrakciji komponenata tokom fermentacije jer ne širi toplotu pa ta stabilnost omogućava procesu da duže traje i vino evoluira sa kompleksnijom i taničnijom strukturom – kaže Eleonora Markoni, direktor podruma Masseto u vinariji Ornellaia.

kockasti 1
Kockasti betosnki sudovi koji se slažu poput lego kockica

Možda se čitav ovaj pokret „šašavih tankova“ ponajviše prepoznaje na američkom tlu gde se nalaze i neki od najznačajnijih proizvođača džinovskih posuda za vino.

- Da bi se proizveo betonski tank u obliku jajeta potrebno je mnogo rada, počevši od nacrta, potom 3D printa projekcije, pa tokom narednih 16 nedelja do izrade protipa. Cena ovog poduhvata kreće se oko 120.000 dolara, ali kad izradimo kalup svaki izliveni tank košta od 10 do 14  hiljada dolara. Nije jeftino, ali daje opravdanje što će vaša vina koštati 50 dolara u vinskoj karti – objašnjava Stiv Rozenblat, predsednik Cast Stone fabrike tankova iz američkog grada Sonoma.

Concrete Tanks at Rudd Oakville Estate Napa Valley
Betonski sudovi u Rudd Oakville Estate

Iako izgledaju izuzetno atraktivno i imaju neku vrstu kontrole temperture i produžavanja fermentacije, jajasti sudovi i dalje ne ulivaju svim vinarima poverenje, a i dosta su ograničenih gabarita, pa su kockaste forme visoko na listi potražnje. Cast Stone izrađuje čitave kompozicije tankova koji se poput lego kockica slažu jedni na druge, čime se koristi svaki kubni milimetar prostora u podrumu.

Château Cheval Blanc
Elegantni cementni sudovi u slavnom Château Cheval Blanc 

Za nove sudove u vinariji Rudd Oakvile Estate, vinar Frederik Ejmons odabrao je dizajnera koji se oprobao u šato Petrusu. Tankovi su rađeni u četiri faze, podnožja sa nogama, podovi sudova, zidovi i na kraju krov. Kako bi terroire bio savršeno odslikan u vinu, cement je rađen od vode iz lokalnog izvora i 60 tona smrvljenog kamena donesenog iz vinograda!

Clay Amphoras at Saxum Vineyards Paso Robles

Cementna jaja u amfora stilu u vinariji Saxum

U sličnoj priči korak dalje je otišao Džastin Smit iz vinarije Saxum. On je u kamenu izbušio pećine na svom imanju i materijal poslao proizvođaču tankova. Zauzvrat dobio je cementna jaja u amfora stilu gde je u zidove ugrađen glikolni rashladni sistem, kao u čeličnim tankovima ali koji ravnomerno kontroliše temperaturu.

Conical Concrete Tanks at Continuum
Spolja drvo, unutra beton, podrum vinarije Continuum Estate

Umorni od cementnih novotarija, posetioci vinarije Continuum Estate čuvene porodice Mondavi grdno bi se iznenadili kada bi shvatili da se unutar džinovskih okruglih drvenih bačvi ipak krije - specijalna vrsta cementa. Visoke 1,80  metara, s prečnikom od oko dva  metra i teške četiri tone, ove bačve sadrže otprilike po 3.500 litara vina. Enolog Stiv Nelson kaže da savršeno odgovaraju za vina od rano ubranog kabernea i pti verdoa.

Poured in Place Concrete Tanks at Ovid Napa Valley
Tankovi ugrađeni tokom izgradnje podruma u vinariji Ovid

Tankovi u vinariji Ovid sastavni su deo podruma i građeni su zajedno s njim. Zidovi i podovi ovih lepotica debeli su po 25 santimetara i to je rađeno radi seizmičke sigurnosti. Odmah je primećeno da bezbednost od zemljotresa nije jedini benefit, naime temperatura je savršeno stabilna tokom fermentacije.

Neubarrel at Frogs Leap Winery Napa Valley
NuBarrel predstvalja novi stepenik razvoja vinskih sudova

Novo bure ili NuBarrel u čuvenoj vinariji Frog's Leap iz doline Napa predstvalja potpuno novi stepenik razvoja tankova. Unutrašnjost je simbioza cementa i drveta, praktično barikiranog čipsa ili čitavih letvica. Na taj način spojeni su najbolji efekti drveta i cementa u toku fermentacije i sazrevanja vina. Pritom, neke vinarije potroše po 2,5 miliona godišnje na novu burad koja će za nekoliko godina postati sastavni ukrasni deo enterijera vinskih klubova, bašti i vinoteka, dok je NuBarrel osmišljen da traje deset puta duže, napominju iz Stone Cast!

Concrete Tanks with Fiber Optic Lighting at Sterling Vineyards Napa Valley
Betosnki sudovi s dodatkom optičkih fiber vlakana u Sterling Vineyards

Spoj elegancije, svetlosnih efekata i masivnih gabarita nalazimo u podrumu vinarije Sterling Vineyards, takođe u dolini Napa. Cementni silosi ravnih linija obogaćeni su optičkim fiber vlaknima koja provode obojenu svetlost. To, naravno, ne utiče na vino, ali uz dobru muziku poseta podrumu pretvoriće se u poseban doživljaj.

Macari Vineyards
Malo umetničke intervencije ne može da škodi, oslikano betonsko jaje u Macari Vineyards

Posebno je zanimljiva činjenica da betonski sudovi mogu poslužiti i kao inspirativna slikarska podloga, čime osvajaju bonus poen u trci za najzanimljivije podrume. Ručno rađeni grafiti na vinskim jajima estetski sjajno izgledaju čak i kad je u pitanju najosnovnija boja betona, iako se jaja već uveliko rade u raznim bojama i dezenima.

vinarija Familia Zuccardi
Argentinski industrijski minimalizam, vinarija Familia Zuccardi

A da se priča širi na sve kontinente, dokaz je i argentinska vinarija Familia Zuccardi iz Mendoze koja sa puno stila ispunjava neobičnim tankovima podrum svoje betonske vinske tvrđave.

nazad na vrh