Crni pino u osnovnim crtama

Crni pino u osnovnim crtama

Pino noar, u Srbiji prepoznat i gajen kao crni burgundac, što je direktna aluzija na poreklo sorte, jedno je od najzagonetnijih i najcenjenijih crvenih vina na svetu. Crno grožđe od koga se dobija uspeva u relativno uskom spektru nešto hladnijih podneblja gde su klimatski uslovi samo jedan od razloga zbog kojih je crni pino notorno teško uzgajati. Ali, ako se radi kako treba, daje laganija crvena vina visoke elegancije, složenosti i dugovečnosti.

Pinot Noir (7)

U Srbiji su niz decenija, uglavnom zbog slabijeg poznavanja sorte i korišćenja iste u kupažama, pino noar često poredili sa sortom prokupac i obratno, ali izvorni pino ne mora biti lagano vince. Baš kao ni prokupac, ali to je druga priča.

Stručnjaci i zagriženi ljubitelji sorte širom sveta veličaju i nagrađuju pino noar zbog njegove finoće i zrelosti, posebno vina koja dolaze upravo iz najpoznatijih vinograda u Burgundiji. Možda i zbog toga što je pino noar jedno od najstarijih grožđa u Francuskoj koje su još pre četvrtog veka uzgajali sveštenici u tom severnijem delu Francuske. Istina, poreklo ovog drevnog grožđa nije u potpunosti poznato, mada su Burgundija i Francuska zapravo već dugo duhovni dom sorte. Osim toga, tamo se proizvode i neki od najboljih sortnih pinoa, a kad su ta vina postigla slavu i visoku cenu na tržištu, vinari su širom sveta nastojali da oponašaju kvalitet i uspeh burgundskog pino noara, što je dovelo do širenja zasada u pogodnim delovima Evrope i Novog sveta.

Pinot Noir (6)

Zbog čega se pino noar, iako se crni burgundac dosta gajio, nije više proizvodio kao vrhunsko sortno vino u Srbiji? Jednostavno, kao vinska sorta on daleko bolje rezultate daje u hladnijim klimama, jer njegova kiselost, delikatnost i finoća kao zaštitni znak naprosto nestaje u toplijim predelima gde se ponekad dostižu ekstremno visoke temperature. Ipak, zbog široke popularnosti, pino noar slovi kao internacionalna sorta pa danas najbolje primere proizvode Francuska, Švajcarska, Nemačka, Austrija, Novi Zeland, Australija, SAD (Kalifornija, Oregon, Njujork) i Čile.

Pinot Noir (10)

Kako prepoznati pino noar grožđe? Dosta jednostavno, ime je dobio baš zbog toga što zbijeni grozd oblikom podseća na šišarku bora (pine) dok je boja zrna praktično crna. Ni vino nije nimalo teže raspoznati. Boca na kojoj stoji Pinot Noir krije najverovatnije suvo vino, laganog do srednjeg tela sa gipkim osvežavajućim kiselinama, svilenkastim taninima i alkoholom koji se kreće između 12 i 15 procenata. Najbolji pino noar je kompleksnog ukusa koji uključuje arome trešnje, maline, pečurke i naznake raznih šumskih plodova. Ukoliko je vino barikirano, javiće se vanila i nota praška za pecivo kad vino odležava u staroj hrastovini. Naravno da se brojni pino noari razlikuju u zavisnosti od stila proizvođača i klime iz koje dolaze. Hladnija klima proizvodi osetljiviji i laganiji pino sa 12 do 13,5% alkohola, dok toplija daje zrelija i punija vina s više alkohola u rasponu od 13,5 do 15 procenata. Za dodatak punoće pojedini vinari pino noar odležavaju u potpuno novom francuskom hrastu.

Pinot Noir (2)

Govoreći o ukusu ovih vina, mnogima nije jasno zbog čega neka od njih odaju utisak slatkosti iako se radi o suvim vinima. Nedoumicu stvaraju arome, činjenica da pino poseduje te ljupke ukuse crvenog voća dok je prirodno sočan zbog visokih kiselina koje ga krase. Istina, i u ovim vinima ponekad ostane nekoliko grama neprevrelog šećera koji se nije pretvorio u alkohol što im daje dodatni nagoveštaj bogatstva i slatkoće.

Ukoliko zavirite u globalnu pino noar ličnu kartu, naćićete da uglavnom sadrži nula do četiri grama zaostalog šećera, da nema previše kalorija (što će posebno privući pažnju dama) jer čaša sadrži oko 125 kalorija, a buteljka oko 625. Dosta brige osim enolozima, pino zadaje i somelijerima jer je preporučena temperatura serviranja 18 stepeni Celzijusa, plus-minus svega pola stepena, gde laganija vina naravno idu malo hladnija. To ne treba bezuslovno primenjivati osim ako ne služite bocu vrednu nekoliko stotina evra, ali ako je ne dovršite tokom obroka ili večeri preporuka je da zamenite pluteni čep i vratite je u frižider. Tu može boraviti i do tri dana čuvajući ukus i aromu nakon čega kreće ubrzana oksidacija.

Pinot Noir (11)

Pino noar je izuzetno gastronomsko vino, ali postoje određena pravila. Uz njega najbolje idu sledovi hrane koje će dopuniti voćni doživljaj iz vina i maksimalno iskazati elegantne kiseline i stil. Reč je o prvenstveno svetlije crvenom mesu patke i jagnjetine, te belom posnijem mesu ćuretine, piletine pa i svinjetine. Ribe punijeg ukusa poput lososa dobro idu sa pinoom baš kao i povrće zemljanih aroma (šargarepe, krompir, brokoli...), gljive i začinsko bilje kao što je timijan. Pogotovo ako su uključeni uz posluženi rižoto i testeninu.

Važno je napomenuti, uz ovo vino nikako ne idu teška kuvana jela i ona bogato aromatizirana koja će nadvladati finu teksturu i ukuse u čaši.

Pino noar vs. kaberne sovinjon vs. merlo

Pino noar je sorta s tankom opnom zrna zbog čega je osetljivija u vinogradu od kaberne sovinjona. Pino daje vina svetlije boje i laganijeg tela, najčešće umerenog alkohola, s visokim sočnim kiselinama, elegancijom i aromama crvenog voća, dok kaberne ima više tanina, jače telo i više alkohola.

Slično je i u poređenju s merloom koji takođe ima više tanina od pinoa, jače telo, više alkohola i tamnije je boje, te poseduje naglašeniju voćnost. I dok se od merloa kao i od pino noara rade dobra roze vina, pino noar je neprikosnoven kad je reč o penušavim roze vinima, gde za merlo uopšte nema mesta!

Uspeh kao na filmu

Uspeh kao na filmu antrf (1)

Nagli uspon popularnost pino noar je u SAD doživeo u drugoj polovini prve decenije ovog veka nakon uspeha filma „Stranputice“ (Sideways) u kojem dvoje glavnih junaka obilaze vinarije u oblasti Santa Barbara u Kaliforniji oduševljavajući se tamošnjim pinoima.

12 odabranih iz regiona

antrf 12 odabranih

U regionu pino noar je izgleda najpopularniji u Sloveniji, gde se održava i festival vina od ove sorte Modri les Noirs. Razumljivo da oni i dominiraju u ovom izboru od 12 pino noara iz regiona koje vam preporučujemo:

Karolina Noir Jakončič (Slov)
Opoka Pinot Noir Marijan Simčič (Slov)
Žorž Burja (Slov)
Pinot Crni Selekcija Korak (Hr)
Pinot Noir Pasji rep (Slov)
Pinot Noir Chateau Kamnik (Mak)
Pinot Crni Tomac (Hr)
Pinot Noir Ščurek (Slov)
Pinot Noir Burja (Slov)
Burgundac Crni Premium Vukoje (BiH)
Pinot Noir Domain Lepovo (Mak)
Pinot Noir Estate Tilia (Slov)

Srpski pino noara

antrf Srpski pino noar

Pino noar je u srpskim relacijama relativno nova priča, ali i tu već ima izuzetno dobrih i zanimljivih vina. Evo 12 etiketa koje zaslužuju punu pažnju:

Mammoth Milijan Jelić
Podne Hopovo
Pinotte Bikicki
Trijumf Noir Aleksandrović
Pino Noir McC
Pinot Noir Triangl Lastar
Pinot Noir Barrique Petra
Pinot Noir Edicija R Kovačević
NoNo Cilić
Pino Svetih ratnika Botunjac
Pinot Noir Deurić
Pinot Noir Rnjak

Crno, a belo!

antrf crno a belo

Blanc de noire, odnosno belo vino spravljeno od crvenog grožđa, nije čest slučaj kad je reč o pino noaru ali uspešan primer nalazi se u portfoliju vinarije Podrumi Vukoje 1982 gde se iz pojedinih berbi proizvodi beli pino noar Burgundac Bijeli Premium Vukoje.

nazad na vrh